Με νέα ανακοίνωσή της η ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) δηλώνει μεταξύ άλλων πως… «οποιεσδήποτε “εκθέσεις” έχουν κυκλοφορήσει και δει το φως της δημοσιότητας δεν αποτυπώνουν την πλήρη και πραγματική εικόνα της εταιρίας σήμερα και την σταθερή προοπτική βιωσιμότητάς της» ενώ τονίζει πως  δεν υπάρχει καμία οικονομική υποχρέωση της ΑΕΠΙ σε κανένα δημιουργό – μέλος της. 

Ads

Την ίδια στιγμή ο τέως υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης διατυπώνει σε τέσσερα σημεία τι πρέπει να γίνει στο επόμενο βήμα, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης ζητά με ανακοίνωσή του την επιστροφή της διάταξης που προβλέπει κρατικό επίτροπο στο νέο νομοσχέδιο, διάταξη την οποία προέβλεπε το πρώτο νομοσχέδιο Μπαλτά το οποίο τροποποιήθηκε. 

Παρέμβαση έκανε και ο Γιάννης Γλέζος της Αυτοδιαχείρισης, ζητώντας να αλλάζει το ΔΣ του ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού), καθώς σύμφωνα με τον Γ. Γλέζο η πλειοψηφία του στηρίζει την ΑΕΠΙ.  

Η ανακοίνωση της ΑΕΠΙ

Στη σημερινή ανακοίνωσή της η ΑΕΠΙ υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι δεν χρωστάει σε κανέναν δημιουργό – μέλος της, ενώ επιπλέον αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια «έχουν εξορθολογιστεί οι αμοιβές των μελών του ΔΣ…

Ads

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων που έχουν προκύψει τις τελευταίες μέρες με τη «δημοσιοποίηση» της “έκθεσης” της ΕΥ η ΑΕΠΙ ενημερώνει για τα εξής:

  • Οποιεσδήποτε “εκθέσεις” έχουν κυκλοφορήσει και δει το φως της δημοσιότητας δεν αποτυπώνουν την πλήρη και πραγματική εικόνα της εταιρίας σήμερα και την σταθερή προοπτική βιωσιμότητάς της
  • Δεν υπάρχει καμία οικονομική υποχρέωση της ΑΕΠΙ σε κανένα δημιουργό-μέλος της. Η εταιρία έχει εκτελέσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της στους δημιουργούς.
  • Για την εξετασθείσα περίοδο του 2014 η εταιρία τιμολόγησε 32,5 εκατ. € και διένειμε 36,0 εκατ. €, παράλληλα στη χρήση 2015 τιμολόγησε 28,6 εκατ. € και διένειμε 29,4 εκατ. € ενώ το 2016 τιμολόγησε 26,7 εκατ. € και διένειμε 27,8 εκατ. €.
  • Περαιτέρω, τα τελευταία χρόνια έχουν εξορθολογιστεί οι αμοιβές των μελών του ΔΣ.
  • Η  ΑΕΠΙ  θα  αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα  και ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες  όσα διακινούνται εις βάρος της.

Τα τέσσερα επόμενα βήμα που προτείνει ο Νίκος Ξυδάκης

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης από την πλευρά του, προτείνει τέσσερα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν από εδώ και πέρα στην υπόθεση της ΑΕΠΙ. 

Η ανακοίνωση του Νίκου Ξυδάκη: 

«Σκάνδαλο ΑΕΠΙ. Τέσσερα βήματα για διάσωση του συστήματος πνευματικών δικαιωμάτων.

1. Να μη διακοπεί η ομαλή λειτουργία είσπραξης και διανομής της ΑΕΠΙ. Να μην υπάρξει κενό ή χάος στην αγορά, που θα είχε αποτέλεσμα οι μεν χρήστες να μην μπορούν να παίξουν νόμιμα μουσική, οι δε δημιουργοί να χάσουν το μοναδικό τους εισόδημα. 

2. Να ανακτηθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ χρηστών και δημιουργών. Η εικόνα σκανδάλου που περιγράφει το πόρισμα των ορκωτών λογιστών έχει πλήξει θανάσιμα την εμπιστοσύνη των δημιουργών αλλά και των χρηστών προς τη σημερινή ιδιοκτησία της ΑΕΠΙ. Ο ιδιοκτήτης καφέ, μπαρ, ξενοδοχείου, ραδιοσταθμού κ.λπ. πλήρωσε δικαιώματα για τον Τσιτσάνη, τον Αγγελάκα ή τον Nτύλαν, και είδε τα χρήματά του να εξατμίζονται “αδιανέμητα”, να μη φτάνουν στους δικαιούχους, να τα σφετερίζεται ο εισπράκτορας. Ίσως επί δεκαετίες.

3. Να οριστεί επίτροπος-μάνατζερ, κύρους και αποδοχής, για όσο χρόνο χρειαστεί. Ο επίτροπος θα αναλάβει τη διάσωση, την εξυγίανση και τον μετασχηματισμό της «Αυτόνομης Οντότητας Διαχείρισης», δηλ. της ανώνυμης εταιρείας που διαχειρίζεται ανεξέλεγκτα κοινωνικό πόρο, σε συνεταιριστική μη κερδοσκοπική εταιρεία από τους έχοντες έννομο συμφέρον. Όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη.

4. Να αποφευχθούν η πτώχευση (πιθανότατα δόλια, υπό τις παρούσες συνθήκες) και η ανάκληση αδείας, ακριβώς για να αποτραπεί το κενό και η ασυνέχεια (σημείο 1). Να αποτραπεί η δημιουργία νέου μονοπωλίου ή οποιασδήποτε νέας οντότητας με προ-κατοχυρωμένη δεσπόζουσα θέση.

Θέμης Μουμουλίδης: Η έρευνα να φτάσει σε βάθος

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι οι Έλληνες δημιουργοί είναι «όμηροι μιας παρέας» και τονίζει ότι «είναι αδιανόητο να συνεχιστεί ακόμη και για μια ημέρα η σκανδαλώδης λειτουργία της ΑΕΠΙ. 

Η ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

«Μετά τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου της Α.Ε.Π.Ι., αποτελέσματα που δεν μας εξέπληξαν αλλά ομολογουμένως ξεπέρασαν τις υποψίες μας περί κακοδιαχείρισης και ατασθαλιών στους κόλπους της, αποδεικνύεται περίτρανα πως οι Έλληνες δημιουργοί υπήρξαν επί σειρά ετών όμηροι και θύματα μιας παρέας, που αισχροκερδούσε εις βάρος των δημιουργών.

Οι εξωφρενικές αμοιβές μιας οικογένειας, ο τρόπος που λειτουργούσε ένα ολόκληρο «σύστημα» μέσω θυγατρικών εταιριών, τα αδιάθετα ποσά εκατομμυρίων ευρώ που δεν βρήκαν ποτέ το δρόμο να φτάσουν εκεί όπου ανήκαν, δηλαδή στους δημιουργούς,  μας δημιουργούν ένα τεράστιο χρέος:

Να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Ελλήνων δημιουργών. Έχουμε ευθύνη για μια καθαρή και σαφή επίλυση του προβλήματος και δικαίωσης των Ελλήνων δημιουργών.

Ο παράλληλα με την ελληνική κοινωνία, χειμαζόμενος χώρος των δημιουργών, δεν μπορεί να ανεχθεί άλλους εκβιασμούς, θυσίες και εκφοβισμούς. Είναι αδιανόητο να συνεχιστεί έστω και για μια μέρα η σκανδαλώδης λειτουργία της Α.Ε.Π.Ι.

Η πολιτική ηγεσία οφείλει να επιχειρήσει τα αυτονόητα, δηλαδή να ενεργήσει ακαριαία, με γνώμονα το συμφέρον των Ελλήνων  δημιουργών και η  Α.Ε.Π.Ι. οφείλει να αποδώσει άμεσα, τα οφειλόμενα ποσά.

Σε περίπτωση που δεν μπορεί να το πράξει, η ελληνική δικαιοσύνη οφείλει να εξασφαλίσει τα δικαιώματά τους. 

Είναι καθοριστικής σημασίας η επαναφορά στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο, του άρθρου περί διορισμού Κρατικού Επιτρόπου με σκοπό την εξυγίανση, διότι θεωρούμε ότι μόνον έτσι διασφαλίζονται τα συμφέροντα των δημιουργών. 

Η ΑΕΠΙ πρέπει να εξυγιανθεί και να αναλάβει τις ευθύνες της. Συγχρόνως να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο η ομαλή μετάβαση σε ένα επόμενο υγιές καθεστώς διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο έλεγχος που ξεκίνησε πρέπει να ολοκληρωθεί και να φτάσει σε βάθος. 

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που εισάγεται σε λίγες μέρες στην Ολομέλεια, εξασφαλίζει απολύτως τη χρηστή διαχείριση στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης προς όφελος των δημιουργών και της Πολιτείας.

Παράλληλα, θα πρότεινα σε εκείνους που στο πρόσφατο παρελθόν, επιχείρησαν να «υπερασπιστούν» το αδιανόητο και απαράδεκτο καθεστώς «διαχείρισης» της Α.Ε.Π.Ι., να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και να σιωπήσουν.

Διαβάστε επίσης: Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής το πόρισμα για την ΑΕΠΙ

Παρέμβαση του Γιάννη Γλέζου της Αυτοδιαχείρισης

Παρέμβαση έκανε και ο Γιάννης Γλέζος της Αυτοδιαχείρισης, ζητώντας να αλλάζει το ΔΣ του ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού), καθώς σύμφωνα με τον Γ. Γλέζο η πλειοψηφία του στηρίζει την ΑΕΠΙ.  

Ολόκληρη η ανακοίνωσή του: 

Δεύτερο σκάνδαλο συνεχές (εκτός από το πρώτο της ΑΕΠΙ που αποκαλύφθηκε από το πόρισμα των ορκωτών λογιστών) είναι η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΙ και ο διορισμός των μελών του σε αυτό, ακριβώς επειδή είχαν εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους υπέρ της ΑΕΠΙ.

Την περίοδο που εκπονήθηκε το νομοσχέδιο – έκτρωμα του Υπουργείου Πολιτισμού, η νομική σύμβουλος του Υπουργού κ. Μπαλτά (Αλεξοπούλου) που το έγραψε «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα της ΑΕΠΙ, τοποθετήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού που εποπτεύει την ΑΕΠΙ, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

Επίσης, την ίδια περίοδο τραγουδοποιός που υπέγραφε κείμενα υπέρ της ΑΕΠΙ (Φ. Πλιάτσικας) διορίστηκε κι αυτός στο ΔΣ του ΟΠΙ. Στην press conference του ΥΠΠΟ, όταν παρουσιάστηκε τότε το νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα (μετά την απόσυρση του προηγούμενου που είχε την κοινή αποδοχή όλων των ΟΣΔ), μόνον η ΑΕΠΙ και το δοτό της σωματείο (ΣΩΣΜΕ) εκφράστηκαν ευνοϊκά υπέρ αυτού.

Επομένως, έπρεπε να υπάρξει μια ευνοϊκή υπέρ της ΑΕΠΙ πλειοψηφία μελών του ΔΣ του ΟΠΙ, προκειμένου να προχωρήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς αντιδράσεις, κι έτσι έπρεπε να φιμωθεί και ο ΟΠΙ!!!!

Τώρα όμως, μετά τις προσπάθειες της νέας Υπουργού κας Κονιόρδου να διορθωθεί και να βελτιωθεί το νομοσχέδιο και μετά τις συντριπτικές αποκαλύψεις του πορίσματος σε βάρος της ΑΕΠΙ, μία ευνοϊκή για την ΑΕΠΙ πλειοψηφία στο ΔΣ θα είχε ως αποτέλεσμα να παρακωλυθεί άμεσα το έργο του ΟΠΙ και οι κυρώσεις που θα έπρεπε να της επιβληθούν να είναι μηδαμινές έως ανύπαρκτες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τη στιγμή που ανέλαβε το νέο ΔΣ μέχρι σήμερα, καμία κύρωση από τον ΟΠΙ δεν έχει επιβληθεί στην ΑΕΠΙ (πχ για την υπόθεση της Κύπρου) ούτε καμία άλλη έρευνα είχε αρχίσει (παρά τις επώνυμες καταγγελίες δημιουργών, όπως του γράφοντος).

Πρέπει η Υπουργός άμεσα να αλλάξει τη σύνθεση του ΔΣ του ΟΠΙ.

Γιάννης Γλέζος

Συνθέτης, Πρόεδρος ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων Μουσικής), Πρόεδρος ΕΜΣΕ (Ένωσης Μουσικοσυνθετών & Στιχουργών Ελλάδας)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ