Μεγάλα και σοβαρά προβλήματα άφησε η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα από τη Δευτέρα και αναμένεται να συνεχιστεί έως και την Πέμπτη, προκαλώντας ζημιές στον νομό Κοζάνης, αλλά και στη Χαλκιδική.

Ads

Προβλήματα καταγράφηκαν και στα Ιωάννινα, αλλά και σε περιοχές της Αττικής.

Μεγάλες είναι οι ζημιές που καταγράφονται στην Πτολεμαΐδα και στους γύρω οικισμούς, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας, με σφοδρές βροχοπτώσεις, συνεχείς κεραυνούς και αστραπόβροντα.

Υπολογίζεται ότι έπεσαν 70 εκατοστά νερού σε διάρκεια μιας ώρας.

Ads

Πλημμύρισαν δρόμοι, κατοικίες, καταστήματα και φρεάτια, ενώ ξεριζώθηκαν δέντρα και σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η δημοτική αρχή της Πτολεμαΐδας προτίθεται να ζητήσει η περιοχή να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, η πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 170 κλήσεις για απάντληση υδάτων, αλλά και απεγκλωβισμούς οδηγών.

Μεγάλες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις προκάλεσαν οι καταιγίδες στην Εορδαία της Κοζάνης με τον δήμο να ζητά να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς, η πόλη χτυπήθηκε από ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, το οποίο οι μετεωρολόγοι ονομάζουν «αυτοτροφοδοτούμενη καταιγίδα».

Η ηλεκτροδότηση στην πόλη αποκαταστάθηκε στο μεγαλύτερο μέρος λίγο μετά τις οχτώ το βράδυ, ενώ τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνέχιζαν το έργο των παρεμβάσεων τους σε μεμονωμένες κατοικίες οικισμών.

Έντονη χαλαζόπτωση έπληξε την περιοχή της Ορμύλιας στη Χαλκιδική, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε ελαιώνες και οπωροκηπευτικά.

Σύμφωνα με το halkidikinews.gr, οι παραγωγοί τόνισαν ότι έχουν καταστραφεί ολόκληρα κτήματα από το χαλάζι.

Στον Πολύγυρο οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια ενώ καταγράφηκαν και διακοπές ρεύματος.

Μπουρίνι έπληξε την πόλη των Ιωαννίνων, όπου εξαιτίας των βροχοπτώσεων οι δρόμοι έγιναν ποτάμια και το νερό έφτασε έως τα σκαλοπάτια καταστημάτων.

Οι επαγγελματίες της πόλης καταγγέλλουν πως στην πόλη δεν υπάρχουν επαρκή φρεάτια για να απορροφήσουν τον όγκο του νερού, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν τα ισόγεια καταστήματα.

Προβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση στα βόρεια προάστια της Αττικής το απόγευμα της Δευτέρας, όπου επίσης έπεσε χαλάζι.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η ατμοσφαιρική διαταραχή που συνεχίζει να βρίσκεται βορειοδυτικά της Ελλάδας, πάνω από την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής, αναμένεται να προκαλέσει σήμερα, για τρίτη μέρα, εκτεταμένη ατμοσφαιρική αστάθεια με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας, εκτός από τα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα.

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια της Τρίτης θα είναι:

Βροχές και καταιγίδες κυρίως σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία, Αν. Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Αν. Πελοπόννησο και τοπικά σε Θράκη και Κρήτη.

Τα φαινόμενα κατά τόπους σε τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Αν. Πελοποννήσου και της Αν. Στερεάς θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πιθανό να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής.

Οι καταιγίδες τοπικά σε τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Αν. Στερεάς και της Αν. Πελοποννήσου είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3, σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.