Η μαραθώνια συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών ολοκληρώθηκε με συμφωνία των δύο πλευρών για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, αλλά η συζήτηση όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια θα συνεχιστεί και σήμερα Παρασκευή.

Ads

Για αυτό και οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν αύριο, Σάββατο από την Αθήνα αντί για σήμερα το απόγευμα, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφεραν μετά το τέλος της συνάντησης, ότι η φόρμουλα της συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια έχει βρεθεί και θα αφορά στην παρούσα φάση τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια.

Για τα «ευαίσθητα» κόκκινα δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, μικρομεσαία) θα υπάρξει νέα ρύθμιση το νέο έτος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Ads

Συνεπώς, το ζήτημα μετατίθεται στην πρώτη αξιολόγηση και όχι στα δεύτερα προαπαιτούμενα, τα οποία από 13 ενδέχεται να γίνουν 12.

Στόχος είναι, όπως επιβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.

Στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη σύσταση του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο του ταμείου θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελλληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών.

Σε συμφωνία κατέληξαν επίσης, στο ζήτημα του ΑΔΜΗΕ οι εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εκπροσώπους των θεσμών. Η λύση προβλέπει διατήρηση του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετόχων του Διαχειριστή από το Δημόσιο και διάθεση ποσοστού έως 49% σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι αντίστοιχη ευρωπαϊκή εταιρεία και στο Χρηματιστήριο.