Συνεχίζεται η έντονη αντιπαράθεση με αφορμή την παραίτηση του καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, μόλις έναν μήνα μετά τον διορισμό του. Ο καθηγητής με επιστολή του αφήνει αιχμές για υπονόμευση του έργου του, έλλειψη διαφάνειας και γραφειοκρατία.

Ads

Από την πλευρά του, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής εκφράζει την έκπληξή του για το πόσο γρήγορα ο καθηγητής έκρινε αρνητικά την προσπάθεια της χώρας και σε ανακοίνωσή του που απαντά σε ερώτηση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη για το «ποιος και με ποια κριτήρια θα διαχειριστεί τα 40 εκατομμύρια που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού;», τονίζει ότι ο νεοσύστατος οργανισμός δεν έχει λάβει ούτε μισό ευρώ δημοσίου χρήματος.

«Χαιρόμαστε που η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας κάνει σαφές ότι ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) δεν έχει εισπράξει ή ξοδέψει μέχρι στιγμής ούτε μισό ευρώ, επισημαίνει το ΨΗΠΤΕ στην ανακοίνωσή του και διευκρινίζει:

«1. Η Ελλάδα καταβάλλει, ανελλιπώς από το 2005, ετήσια συνδρομή ύψους 12 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), ποσό το οποίο θα αξιοποιηθεί για πρώτη φορά με τρόπο άρτιο από τη χώρα μας.

Ads

Ρωτάμε: Η ΝΔ προτείνει να μην καταβάλει η Ελλάδα τη συνδρομή της στην ESA;

2. Όπως προαναφέρθηκε, τα 24 εκατ. ευρώ αφορούν σε σχεδιαζόμενο πρόγραμμα κατασκευής και εκτόξευσης συστοιχίας 11 μικροδορυφόρων, πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου στη χώρα από τέσσερα ελληνικά Πανεπιστήμια (Πατρών, Πελοποννήσου, Αιγαίου και Θράκης) και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), με τη συμμετοχή-συνδρομή του si-Cluster και του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά». Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και σε αυτό θα συμμετάσχουν -εκ μέρους των Πανεπιστημίων- τουλάχιστον 45 Έλληνες ερευνητές.

Τα Πανεπιστήμια και οι λοιποί φορείς θα διαχειριστούν τα χρήματα που θα διατεθούν για το έργο.

Ρωτάμε: Κατηγορεί η ΝΔ τους ερευνητές της χώρας για αδιαφάνεια;», αναφέρει το ΨΗΠΤΕ τονίζοντας ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλήξουμε αν θέλουμε να κατασκευάζονται δορυφόροι στην Ελλάδα ή όχι».

«Αν απαντήσουμε θετικά, θα πρέπει να ξέρουμε πως δεν πρόκειται ούτε για ματαιοπονία ούτε για χαμένο χρόνο ή χρήμα. Και αυτό διότι:

  • Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τομέας των νάνο και μίκρο δορυφόρων παρουσίασε -σε παγκόσμιο επίπεδο- ρυθμούς ανάπτυξης 37,2% ετησίως κατά την περίοδο 2009-2016.
  • Εκτιμάται ότι το 2018 θα εκτοξευθούν 250 νάνο και μικρο δορυφόροι.
  • Για κάθε ένα ευρώ επένδυσης σε διαστημικές εφαρμογές, επιστρέφουν στον «επενδυτή» 7 ευρώ μέσα σε διάστημα μιας τριετίας.
  • Οι συστοιχίες νάνο και μίκρο δορυφόρων εξασφαλίζουν χαμηλού κόστους και ταχύτατη ανάπτυξη σε τομείς τεχνολογίας αιχμής.
  • Η επένδυση στον τομέα των νάνο και μίκρο δορυφόρων εξασφαλίζει και ενισχύει την εθνική ανεξαρτησία και ασφάλεια, την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας σε κρίσιμους τομείς, τη συγκράτηση υψηλής στάθμης επιστημονικού δυναμικού, την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα του διαστήματος».

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το υπουργείο ΨΗΠΤΕ απευθύνει ερώτημα προς τη ΝΔ εάν προτείνει να μην προχωρήσει πρόγραμμα κατασκευής των μικροδορυφόρων και υπογραμμίζει ότι η θέση του υπουργείου όσο « και της επιστημονικής κοινότητας, είναι ξεκάθαρη: Και θέλουμε και μπορούμε να βάλουμε την Ελλάδα στη νέα εποχή» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στη δήλωσή της η εκπρόσωπος της ΝΔ επισήμανε πως αντί «ο αρμόδιος υπουργός να επιχειρεί την απαξίωση ενός επιστήμονα που έχει εργαστεί στη NASA, οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις: Ποιος και με ποια κριτήρια θα διαχειριστεί τα 40 εκατομμύρια που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού;».

Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού

Το διορισμό νέων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και την ανάθεση νέων καθηκόντων σε νυν μέλη του ΔΣ για την κάλυψη κενών που προέκυψαν, υπέγραψε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Συγκεκριμένα:

Στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΔΟ διορίζεται ο Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, ηλεκτρολόγος μηχανικός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δορυφορικών Οργανισμών (ESOA).

Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού, διορίζεται ο πλωτάρχης Γεώργιος Μαντζούρης, επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και λέκτορας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Έχει συμμετάσχει στην κατασκευή και εκτόξευση μικροδορυφόρων και σε πλήθος μελετών και ερευνών σχετικά με το Διάστημα.

Σε θέσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΔΟ, διορίζονται ο Κωνσταντίνος Σταυρινίδης, μηχανικός-αεροναυπηγός και πρώην τεχνικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) και ο Αντώνιος Πασχάλης, καθηγητής πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η απόφαση έχει αποσταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Νωρίτερα, σχολιάζοντας τον διορισμό του Χριστόδουλου Πρωτόπαππα στη θέση του διευθυντή του ΕΛΔΟ, η ΝΔ υπενθύμισε ανάρτησή του στο διαδίκτυο στις 3 Απριλίου 2016 με φωτογραφίες του στο Σούνιο και την εξής λεζάντα: «Η Ελλάδα και η Ρωμιωσύνη δεν πεθαίνει ποτέ κουφάλες ευρωπαίοι. Όταν εμείς κτίζαμε ναούς και γράφαμε κωμωδίες και τραγωδίες εσείς ζούσατε στις λάσπες, τρώγατε ωμό κρέας και μιλούσατε άπλυτοι με άναρθρες κραυγές. Ηλιοβασίλεμα από το Σούνιο».

Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ σημειώνει πως παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό δείγμα από τον δημόσιο λόγο του νέου διαστημικού διευθυντή που επέλεξε ο αρμόδιος επί του Διαστήματος Υπουργός Νίκος Παππάς.

«Πρόκειται για τον κ. Χριστόδουλο Πρωτοπαπά που επελέγη για την θέση του ακαδημαϊκού κ. Σταμάτη Κριμιζή ο οποίος, ως γνωστόν, παραιτήθηκε χθες, καταγγέλλοντας τον αδιαφανή τρόπο λειτουργίας του νέου Οργανισμού.

Υ.Γ. Προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση οι απόψεις του κ. Πρωτοπαπά, καθώς μέχρι στιγμής κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει υποστηρίξει ότι ψεκάζουν και στο Διάστημα», σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΕΡΤ