Οκτώ λεωφορεία αναχώρησαν την Παρασκευή από την Ειδομένη μεταφέροντας πρόσφυγες από τον καταυλισμό σε κέντρα φιλοξενίας. Τα έξι από τα οκτώ κατευθύνθηκαν στην Ημαθία και τα δύο στην Πιερία. Τρία ακόμη λεωφορεία γεμάτα με πρόσφυγες αναχώρησαν το Σάββατο και η εκκένωση του καταυλισμού συνεχίζεται. 

Ads

Στο πλαίσιο του σχεδίου για εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης, μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ενημέρωναν πρόσφυγες και μετανάστες για το πώς μπορούν να μεταβούν σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης και έως το βράδυ εκατοντάδες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είχαν καταγραφεί στις σχετικές λίστες.

Η μεταφορά των προσφύγων, που επιθυμούσαν να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό, συνεχίστηκε και το Σάββατο. Τρία ακόμη λεωφορεία γεμάτα με πρόσφυγες αναχώρησαν για Πιερία (1) και Ημαθία (2). Αρκετοί είναι αυτοί – κυρίως οικογένειες με παιδιά – που δηλώνουν πως δεν μπορούν πλέον να ζουν υπό τις άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό της Ειδομένης και προτιμούν να μεταφερθούν σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας.

«Εδώ είναι ένας αργός θάνατος. Δεν φτάσαμε ως εδώ για να κολλήσουμε στη λάσπη της Ειδομένης. Θέλω να δώσω στα παιδιά μου και την οικογένειά μου μια δεύτερη ευκαιρία» λέει ο Αχμέντ από το Χαλέπι της Συρίας. «Πριν από μερικές ημέρες διαδήλωνα με τους υπόλοιπους πάνω στις γραμμές. Τώρα είμαι βέβαιος πως τα σύνορα δεν θα ανοίξουν και πρέπει επιτέλους να κάνω κάτι για μένα. Γι’ αυτό αποφάσισα να φύγω» προσθέτει ο Χάσαν, φοιτητής νομικής, από τη Δαμασκό.

Ads

Την ίδια ώρα ωστόσο υπάρχει και μια μερίδα που επιθυμεί να παραμείνει στον καταυλισμό. Πολλοί εξ αυτών συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους για τα κλειστά σύνορα, κλείνοντας τη σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, και διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να αποχωρήσουν αν δεν ανοίξουν τα σύνορα.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ειδομένη ανέρχονται σε περίπου 12.000, ενώ συνολικά σε όλη την Ελλάδα ο αριθμός τους είναι 50.236, βάσει της τελευταίας επίσημης καταγραφής. Η πλειονότητα βρίσκεται σε κέντρα φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας.

Σημειώνεται πως τα δύο τελευταία 24ωρα, καταγράφεται σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Ειδικότερα την Παρασκευή και έως το πρωί του Σαββάτου οι ροές ήταν σχεδόν μηδενικές.

Στα νησιά αποβιβάσθηκαν συνολικά 163 άτομα κυρίως Πακιστανοί. Στη Λέσβο χθες και μέχρι σήμερα στις 9 το πρωί αποβιβάσθηκαν 149 άτομα. Στη Χίο για τρίτη συνεχή μέρα δεν αποβιβάσθηκε κανείς, ενώ στη Σάμο αποβιβάσθηκαν μόλις 14 άτομα. Εναπομείναντες -με το παλιό καθεστώς καταγραφής- οι οποίοι αναμένεται σταδιακά να αναχωρήσουν για την υπόλοιπη Ελλάδα είναι 1.222 στη Μυτιλήνη, 32 στη Χίο και 371 στη Σάμο.

Υπό περιορισμό στα hot spots των τριών νησιών, καθώς μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης– Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών– μεταναστευτικών ροών, παραμένουν: Στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο 1.493, στη Χίο 1.245 και στη Σάμο 125.

Στη βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται 28.507 πρόσφυγες και μετανάστες. Σε τρεις περιοχές του Κιλκίς (Χέρσο- Πολύκαστρο- Plaza) φιλοξενούνται συνολικά 8.690 άτομα. Σε χώρους φιλοξενίας της Αττικής βρίσκονται συνολικά 13.981 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 5.010 βρίσκονται στον Πειραιά.