Στα 27,2 δισ. ευρώ (17, 2 δις το πρόγραμμα και 10 δις η «μετριοπαθή εκτίμηση» από τη διαγραφή ιδιωτικού χρέους) κοστολογεί το υπουργείο Οικονομικών το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ και το χαρακτηρίζει «λάθος συνταγή που δημιουργεί νέα προβλήματα και δεν λύνει τα υπάρχοντα, ενώ ανατρέπει την προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας». «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό», απαντάει η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζοντας πως «έχει απολέσει κάθε δυνατότητα πολιτικών πρωτοβουλιών καθώς αδυνατεί να συγκροτήσει τεκμηριωμένη απάντηση στη συμπαγή και ρεαλιστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ads

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως οι εξαγγελίες βασίζονται σε «μία εσφαλμένη θεώρηση της λειτουργίας της οικονομίας και της πηγής των σημερινών προβλημάτων» ενώ το κόστος τους μπορεί να φτάσει και τα 27,2 δισ. ευρώ με μία «μετριοπαθή εκτίμηση» από τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους. Συνεχίζοντας υποστηρίζει πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «οδηγεί στην απώλεια αξιοπιστίας, είτε σε νέο δανεισμό με υψηλό κόστος είτε σε νέα φορολόγηση της μεσαίας τάξης, στην επιδείνωση του χρηματοοικονομικού συστήματος,  στη φυγή των κεφαλαίων από τη χώρα μας και σε ρήξη με τους εταίρους μας».

Ακόμα, όμως και με την τιμολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ για τουλάχιστον 11,3δισ. κόστους του προγράμματος το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι θα ζητηθούν δυσθεώρητα επιτόκια για να δανείσουν τη χώρα, απέναντι  στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «η οποία θα κλείσει την κάνουλα της φτηνής χρηματοδότησης, και απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους μας που, στην πιο αισιόδοξη περίπτωση, θα δυσχεράνουν την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ». «Η ανεργία θα αρχίσει πάλι να αυξάνεται, και η νεολαία θα αναζητεί με ακόμα μεγαλύτερη σπουδή την τύχη της στο εξωτερικό.  Οι προοπτικές της χώρας θα επιδεινωθούν», δηλώνει το υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζοντας τις δικές της εκτιμήσεις για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. (Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Διαβάστε τη συνέντευξη του καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Χαράλαμπου Γκότση στο Tvxs.gr: Είναι ρεαλιστικές οι εξαγγελίες Τσίπρας; 

Ads

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση «βρίσκεται σε πανικό» απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως έχει απολέσει κάθε δυνατότητα πολιτικών πρωτοβουλιών καθώς αδυνατεί να συγκροτήσει τεκμηριωμένη απάντηση στη συμπαγή και ρεαλιστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση «οι αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις στελεχών τους, τα αντικρουόμενα και μεγάλα ψέματα είναι ενδεικτικά των αδιεξόδων που βιώνουν οι εμπνευστές και εφαρμοστές του ΕΝΦΙΑ, Σαμαράς και Βενιζέλος». Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και η «με εντολή Σαμαρά» αποδόμηση του κοστολογημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το Υπουργείο Οικονομικών κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας, έχει καθυστερήσει ήδη τρεις μέρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η πολιτική ζωή στη χώρα έχει μπει σε ριζικά νέα φάση μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. «Όλα αυτά ένα αποδεικνύουν: η κυβέρνηση Σαμαρά βρίσκεται σε πανικό και όσο κι αν προσπαθεί δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» καταλήγει.