Με διαδηλώσεις και υπαίθριες προσευχές, περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες – οι περισσότεροι Αφγανοί – συνεχίζουν για τρίτη ημέρα την κατάληψη της Πλατείας Σαπφούς στην πόλη της Μυτιλήνης.

Ads

Ζητούν να εξεταστεί άμεσα το αίτημα για άσυλο που έχουν υποβάλει, ώστε να μπορέσουν να φύγουν από το νησί. Οι ίδιοι καταγγέλουν ότι ένας συμπατριώτης τους, ένας Αφγανός μετανάστης, έχασε τη ζωή του λόγω αμέλειας, κάτι όμως που διαψεύδεται από όλες τις πλευρές, ακόμα και από τη διοίκηση του νοσοκομείου που επίσημα ανακοίνωσε ότι ο συγκεκριμένος ασθενής, πάσχοντας από σοβαρό χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Οι διαμαρτυρόμενοι που έχουν καταθέσει τα τρίπτυχά τους έντυπα υποβολής αιτήματος ασύλου στους επικεφαλής τους και άρα δεν μπορούν να αποχωρήσουν από την πλατεία μόνοι τους, υποστηρίζουν ότι για τον «θάνατο» του συμπατριώτη τους ευθύνεται ομάδα εθελοντών γιατρών από την Ολλανδία που λειτουργούσαν το βραδινό ιατρείο στον καταυλισμό. Και οι οποίοι, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή στον συγκεκριμένο. Οι εθελοντές μετά τις καταγγελίες, που μάλιστα έγιναν επώνυμα, κατά της οργάνωσης τους, και φοβούμενοι τα αποτελέσματα των καταγγελιών αποχώρησαν από τον καταυλισμό, κλείνοντας το ιατρείο και αφήνοντας έτσι μια μικρή πόλη 6.500 κατοίκων ακάλυπτη ιατρικά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Σημειώνεται ότι, πριν από λίγες μέρες, το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, 9 Απριλίου, το ιατρείο είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά από ομάδα διαδηλωτών. Για τον βανδαλισμό αυτό δεν συνελήφθη ποτέ κανένας. Μετά το κλείσιμο του βραδινού ιατρείου, η ιατρική φροντίδα τόσων ανθρώπων επιβάρυνε τον Ελληνικό Στρατό που επιχειρεί μέσα στον καταυλισμό και φυσικά τις μονάδες παροχής δημόσιων υπηρεσιών υγείας μέσα στην πόλη.

Ads

Με δηλώσεις του, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ζητά την άμεση εκκένωση της πλατείας από την Ελληνική Αστυνομία και την τήρηση του νόμου. «Η πόλη και οι πολίτες δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης προς τους διοικούντες. Τέτοιες πρακτικές από πρόσφυγες, μετανάστες και οργανώσεις που δρουν δια αυτών πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα με ό,τι ο νόμος επιτάσσει», σημείωσε ο κ. Γαληνός, ο οποίος ήρθε σε επαφή για το θέμα με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ