Την εκ νέου διακοπή της δίκης και την επανάληψη της συνεδρίασης την Παρασκευή 15 Μαΐου αποφάσισε σήμερα το δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση των μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού.

Ads

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 08:30 το πρωί έφτασαν στον τόπο διεξαγωγής της δίκης τόσο οι γονείς του Παύλου Φύσσα (φωτό) όσο και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Η κ. Κανέλλη ζήτησε να υπάρξει άμεση νομιμοποίηση της πολιτικής αγωγής και των μαρτύρων έτσι ώστε να ξεκινήσει η δίκη. Ερωτηθείσα, εξάλλου, να αναφερθεί στο ζήτημα των απειλών που δέχτηκε από τον χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγό, η βουλευτής αρνήθηκε να σχολιάσει και είπε: «Δεν θα παίξω εγώ το παιχνίδι της Χρυσής Αυγής με μία μαύρη μπάλα στα μούτρα του καθενός».

Από τη δίκη απουσίαζαν όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εκτός από τα πρώην στελέχη του νεοναζιστικού μορφώματος, Μπούκουρα, Αρβανίτη, Ζησιμόπουλο και Κουκούτση. Παράλληλα, αλλοδαποί οι οποίοι έπεσαν θύματα της νεοναζιστικής βίας άρχισαν να δηλώνουν παράσταση πολιτικής αγωγής.

Το ενδιαφέρον της παράστασης πολιτικής αγωγής εστιάστηκε στο γεγονός, ότι πρωτίστως, οι γονείς του Παύλου Φύσσα, μέσω των συνηγόρων τους, δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής όχι μόνον κατά των 18 κατηγορουμένων που εμπλέκονται στη στυγερή δολοφονία του παιδιού τους, αλλά και κατά του συνόλου της δικαζόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας της ΧΑ. Αντιρρήσεις για τις παραστάσεις πολιτικής αγωγής εξέφρασαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων χρυσαυγιτών, ενώ ο Τάκης Μιχαλόλιας εκ μέρους του Νίκου Μιχαλολιάκου υπέβαλε και αυτός αντιρρήσεις για την παράσταση πολιτικής αγωγής.

Ads

Το δικαστήριο μέσω ανοικτής ακρόασης ζήτησε από τους προστατευόμενους μάρτυρες, πέντε τον αριθμό, να δηλώσουν παρών, όπως και έγινε.

Επιπλέον, πριν τη διακοπή, διατυπώθηκαν από την πλευρά των κατηγορούμενων βουλευτών, αιτήματα για άρση των περιοριστικών όρων που τους έχουν επιβληθεί. Συγκεκριμένα, αιτήματα διατυπώθηκαν από τους:

  • Δημήτρη Κουκούτση, ο οποίος δια του συνηγόρου του τόνισε ότι δεν είναι πλέον βουλευτής και πρέπει να αρθεί ο όρος του κατ’ όικον περιορισμού στο σπίτι του στην Καλαμάτα, καθώς έχει ανάγκη να εργαστεί ως οδοντίατρος.
  • Μιχάλη Αρβανίτη, για άρση του όρου της απαγόρευσης συμμετοχής σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής, με αιτιολογία ότι δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του ως βουλευτής.
  • Ελένη Ζαρούλια, με αίτημα άρσης του κατ’ οίκον περιορισμού και αιτιολογία τη διευκόλυνση της άσκησης των βουλευτικών της καθηκόντων.
  • Νίκο Μιχαλολιάκο, του οποίου ο συνήγορος τόνισε ότι έχει εκτίσει, πλην πέντε ημερών, το 18μηνο προφυλάκισης και ότι του επεβλήθη παρανόμως κατά την άποψη της υπεράσπισής του ο όρος του κατ’ οίκον περιορισμού. Αιτιολογικό του αιτήματος του Ν. Μιχαλολιάκου είναι πως, ως αρχηγός της ΚΟ του κόμματος δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του. Επισημάνθηκε ότι ο όρος είναι καταχρηστικός και μπορεί να αντικασταθεί.
  • Αντώνη Γρέγο, με αίτημα για άρση του όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αλλά και της μη συμμετοχής σε εκδηλώσεις του κόμματος.

Επί των αιτημάτων επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί σε άλλη συνεδρίαση η εισαγγελέας έδρας. 

Κινητοποιήσεις

Το πρωί πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση στο δημαρχείο και πορεία προς το σωφρονιστικό κατάστημα, όπου επαναλαμβάνεται η δίκη, ενώ τα μέτρα της αστυνομίας περιμετρικά των φυλακών παραμένουν δρακόντεια. Τα σχολεία και τα καταστήματα στον Κορυδαλλό παρέμειναν κλειστά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Παράλληλα, ο δήμαρχος του Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης έθεσαν εκ νέου στην έδρα του δικαστηρίου το αίτημα για μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής εκτός Κορυδαλλού, με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμη μία νέα αίθουσα δικαστηρίου που θα φιλοξενήσει τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Kαι στο μεσοδιάστημα, από σήμερα δηλαδή έως τον Σεπτέμβριο, θα προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο έτσι ώστε η δίκη της Χρυσής Αυγής να συνεχίζεται στο Εφετείο. Εμείς, ως δήμος και ως κάτοικοι, το θεωρούμε μία θετική εξέλιξη», δήλωσε ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, μετά τη συνάντηση.