Την εκλογική συνεργασία του Χριστιανικού Δημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας και της Ένωσης Κεντρώων ανήγγειλαν οι πρόεδροι τους, Νίκος Νικολόπουλος και Βασίλης Λεβέντης. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, αφότου προηγήθηκε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Χριστιανικού Δημοκρατικού Κόμματος η οποία ενέκρινε ομόφωνα τη σύμπραξη.

Ads

Στο Χριστιανικό Δημοκρατικό Κόμμα μετέχουν πρόσωπα προερχόμενα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, κόμματα του «πατριωτικού χώρου», όπως είπαν, αλλά και το «Κίνημα Υπέρβασης».

Σύμφωνα με τον Νίκο Νικολόπουλο, το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι να αποτελέσει η συνεργασία αυτή το «χαλινάρι» που θα αναχαιτίσει τον νεοφιλελευθερισμό και θα «φρενάρει» την «ασυδοσία και αλαζονεία της επερχόμενης νεοδημοκρατικής εξουσίας, δείγματα της οποίας ήδη διαφαίνονται στα τηλεοπτικά πάνελ».

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα τονίζει ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι διαφορετικό από αυτό που αναμένεται στις εθνικές εκλογές, και ως εκ τούτου ουδόλως τους επηρεάζουν οι δημοσκοπήσεις, καθώς οι ψήφοι που είχαν διασκορπιστεί σε 12 κόμματα του «πατριωτικού χώρου», τώρα θα κατευθυνθούν στην εκλογική αυτή συνεργασία.

Ads

«Να γίνουμε και πάλι η έκπληξη για εκείνους που πιστεύουν ότι δεν θα τα καταφέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Νικολόπουλος. Από την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης επισήμανε ότι το δικομματικό σύστημα «των διορισμών, των σκανδάλων και των θαλασσοδανείων επτώχευσε τη χώρα», και χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» την επίτευξη αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, στη συνεργασία αυτή συμμετέχουν το «Κίνημα Πρασίνων», το «Κίνημα ΑμεΑ», ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Κωνσταντίνος Κατσίκης και «πατριώτες που συμμετείχαν στην οργάνωση των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία» και μέσω αυτής πρέπει να αναδειχθεί ότι «στον κεντρώο χώρο συμβαίνει κάτι σοβαρό».

Ο Βασίλης Λεβέντης υπογράμμισε ότι η εκλογική εκστρατεία της συνεργασίας αυτής συνιστά «μάχη κατά της διαφθοράς» και εκτίμησε ότι η είσοδος του σχήματος στη Βουλή δεν είναι ακατόρθωτη.