Τις κυβερνητικές αποτυχίες και τις παραλείψεις που, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησαν σε ασφυξία τα νοσοκομεία και σε νέα ακραία απαγορευτικά μέτρα σε όλη την Ελλάδα υπογράμμισε  Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή το δεύτερο καθολικό lockdown. Ο Α. Τσίπρας είπε ότι αποφάσισε τη συνέντευξη μετά και την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «να προσέλθει να απαντήσει στη Βουλή σε ερώτησή μου» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τι θα έκανε αν ήταν στη θέση του πρωθυπουργού, απάντησε: “θα έβαζα έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής”. 

Ads

«Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην εισηγητική ομιλία του. «Ωστόσο, η δραματική αυτή κατάσταση δεν ήταν αναπόφευκτη. Η ασφυξία του συστήματος υγείας, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εγκληματική αδράνεια, στον εγκληματικό εφησυχασμό του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης», πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Το δεύτερο lockdown φέρει την υπογραφή του. Και αποτελεί απόδειξη και ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης».

«Η χώρα είχε μια και μοναδική ευκαιρία όταν άρθηκαν οι περιορισμοί του 1ου lockdown, τον περασμένο Μάιο. σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να προετοιμάσει την άμυνα της χώρας, επέλεξε να θριαμβολογεί και να αυτοαποθεώνεται.».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνόψισε όσα δεν έκανε ο πρωθυπουργός:

Ads
  • Δεν προσέλαβε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία.
  • Δεν μερίμνησε για την επαρκή προσθήκη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ.
  • Δεν προχώρησε στη μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες.
  • Δεν μερίμνησε για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή του συνωστισμού.
  • Δεν άνοιξε τον τουρισμό με ασφαλές σχέδιο και σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα για την είσοδο των επισκεπτών στη χώρα.
  • Δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων, αντίθετα αύξησε αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη.

Και όσα έκανε αντί των παραπάνω:

  • Ανακοίνωσε αυτάρεσκα μετά την πρώτη φάση ότι νίκησε οριστικά τον κορονοιό, στέλνοντας το απατηλό μήνυμα του εφησυχασμού και της επιστροφής στην κανονικότητα στους πολίτες.
  • Επέλεξε, αντί να λάβει αναγκαία μέτρα με ευθύνη της πολιτείας, να αναπαράγει διαρκώς το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και να στοχοποιεί ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.
  • Άφησε τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους 80 και 100 ευρώ για ένα τεστ, μόνο και μόνο για να κάνουν χρυσές δουλειές ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
  • Άφησε την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών στη μοίρα τους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης.
  • Άφησε τους εργαζόμενους στο έλεος της κρίσης, με την αναστολή συμβάσεων, τη νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας και της ύφεσης.
  • Έφερε και έναν πτωχευτικό νόμο που υφαρπάζει τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων για χάρη των τραπεζών.
  • Εξασφάλισε την ασυλία μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ, με διαφημιστική δαπάνη εκατομμυρίων, ώστε να κρύβουν τις παλινωδίες της κυβέρνησης, να τον αποθεώνουν και να βοηθούν στη διαρκή ωραιοποίηση της πραγματικότητας.

Η αλήθεια για την πορεία της πανδημίας στη χώρα

Η πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης «βάζει λουκέτο στη χώρα γιατί άφησε το ΕΣΥ να είναι στα όρια του και γιατί πλέον οι ΜΕΘ δεν επαρκούν» προσθέτοντας ότι «αδράνησε παρά το ότι τα στοιχεία ήταν εξόχως ανησυχητικά εδώ και αρκετό καιρό.».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί του αντιθέτου, «τους τελευταίους μήνες τα πάει εξαιρετικά άσχημα» και ο κ. Μητσοτάκης το κρύβει, μεταξύ άλλων, και «συγκρίνοντας απόλυτα νούμερα σε χώρες με πολλαπλάσιο από το δικό μας πληθυσμό».

image

Παρά το ότι από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα οι θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο πολίτες αυξήθηκαν παντού, ωστόσο, αυτή η αύξηση είναι εντυπωσιακή στην Ελλάδα: «Στην Ιταλία, για παράδειγμα, που ήταν το επίκεντρο της πανδημίας στην πρώτη φάση, αυξήθηκαν 15%. Στην Ισπανία 23%, στη Γαλλία 28%. Στην Ελλάδα όμως είχαμε μια αύξηση από τον Ιούνη έως σήμερα 263%.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα κρούσματα, για το αντίστοιχο διάστημα. Παρόλο που τα κρούσματα έχουν να κάνουν και με τα διενεργούμενα τεστ.».

image

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC και εκεί είμαστε πολύ χαμηλά, σε χειρότερη θέση σχεδόν από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, σημείωσε ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε, πώς έστω και με μια διαρκή υποεκτίμηση των κρουσμάτων «παρατηρούμε μια τρομακτική επιδείνωση και στα κρούσματα από τον Ιούνη και μετά».

image

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ η Ιταλία έχει  τριπλάσια κρούσματα το τελευταίο διάστημα,, η Ισπανία τα πενταπλάσια, η Γαλλία δεκαπλάσια κρούσματα. «Η Ελλάδα όμως έχει 13 φορές περισσότερα κρούσματα από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα.».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέκρινε την Ελλάδα με το τι έχουν κάνει άλλες χώρες για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, μετά την έναρξη της πανδημίας.

«Η σύγκριση είναι αποκαρδιωτική. Πρώτα απ’ όλα, στους πόρους για τη στήριξη του ΕΣΥ. Η Ελλάδα έδωσε μόλις 233 εκατομμύρια, τη στιγμή που η Ισπανία έδωσε 5,3 δισ. και η Ιταλία 3,3 δισ.».

image

Συγκεκριμένα:

  • Στην Ισπανία, οι ΜΕΘ αυξήθηκαν μέσω της χρησιμοποίησης άλλων μονάδων ή δημιουργήθηκαν νέες μέσω αναπροσαρμογής κλινών νοσηλείας και φυσικά επιτάχθηκαν όλες οι ιδιωτικές ΜΕΘ.
  • Στη Γαλλία, οι ΜΕΘ από την πανδημία και μετά αυξήθηκαν από 5.000 σε 8.000.
  • Στην Ιταλία, στην Περιφέρεια της Λομβαρδίας που χτυπήθηκε όσο καμία άλλη στην Ευρώπη, είχε 724 ΜΕΘ στις αρχές Μαρτίου και σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 86%. Ενώ η κυβέρνηση εκεί επίταξε όλες τις ιδιωτικές ΜΕΘ ανά τη χώρα αλλά και όλο το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Ο Α. Τσίπρας συνέκρινε επίσης τον αριθμό των εργαζομένων στο ΕΣΥ, μόνιμων και συμβασιούχων, τον Σεπτέμβρη του 2019, «δηλαδή αυτό που αφήσαμε εμείς φεύγοντας από την κυβέρνηση» σε σύγκριση με αυτό του Σεπτέμβρη του 2020.

image

Προκύπτει μια «εξοργιστική εικόνα» από την απογραφή του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου. «Διότι τώρα με τη πανδημία έχουμε λιγότερους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους, στο ΕΣΥ, από ό,τι είχαμε πριν.».

Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο θέμα της Ερώτησης προς τον Κ. Μητσοτάκη που δεν συζητήθηκε ποτέ, «γιατί ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να απαντήσει, προφανώς ελλείψει επιχειρημάτων»: Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Η χθεσινή του τοποθέτηση, ότι “δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία”, είναι επιεικώς απαράδεκτη. Να τα γεννήσει προφανώς δεν μπορεί. Όμως να ακυρώσει με το που εξελέγη τον διαγωνισμό που είχαμε προχωρήσει εμείς για την προμήθεια 750 νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορούσε και με το παραπάνω.

»Όπως μπόρεσε και ο κ. Πατούλης της Περιφέρειας Αττικής να ακυρώσει την προμήθεια 92 λεωφορείων νέας τεχνολογίας, με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Και το χειρότερο είναι πως την ώρα που τα λέει αυτά τα ειρωνικά, υπάρχουν πάνω από 200 οχήματα τα οποία παραμένουν παρκαρισμένα στα αμαξοστάσια.

Μπορούν να βγουν άμεσα στον δρόμο, αρκεί να προχωρήσει η επισκευή μικρών βλαβών που παρουσιάζουν καθώς και η τοποθέτηση οδηγών, πολλοί εκ των οποίων σήμερα βρίσκονται δυστυχώς αποσπασμένοι την ώρα της κρίσης σε άλλες θέσεις και υπηρεσίες. Αρκετοί δε ακόμη και σε γραφεία υπουργών. Γύρω στους 15.

Ανέφερε επίσης, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΥ και του ΟΑΣΑ τόσο τα προγραμματισμένα όσο και τα εκτελεσμένα δρομολόγια του 2020 είναι λιγότερα από τα αντίστοιχα του 2019. «Δηλαδή, την περίοδο της πανδημίας έχουμε λιγότερα δρομολόγια από ό,τι είχαμε το 2019 που δεν υπήρχε κορωνοϊός.».

image

image

Για τα σχολεία

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία ο Α. Τσίπρας τόνισε πως «πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου εν μέσω της πανδημίας αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη.».

«Το αποτέλεσμα; Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν πάνω από 700 κρούσματα (εκ παραδρομής αναφέρθηκαν 7000) σε μαθητές. Αναλογικά δηλαδή πρέπει να είναι ακριβώς απόλυτη αναλογία σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Και σήμερα υπάρχουν πάνω από 500 κλειστά τμήματα, πριν το λοκντάουν δηλαδή, κλειστά τμήματα σχολείων λόγω κορωνοϊού.».

Για την οικονομία

Σε ό,τι αφορά στην Οικονομία, ο Α. Τσίπρας είπε ότι ο μέσος όρος της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, στο 7,4% για την Ε.Ε., στο 9% για την Ελλάδα. «Κι αυτό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το νέο lockdown που θα ξεκινήσει από αύριο.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η χειρότερη θέση σε σύνολο 27 χωρών, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εισήλθε στην πανδημική κρίση αργότερα από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης.».

image

Προχώρησε και σε σχετικές συγκρίσεις:

  • Καμία εισοδηματική ενίσχυση νοικοκυριών εδώ, ενώ Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία εφαρμόζουν αντίστοιχα προγράμματα.
  • Καμία εισοδηματική ενίσχυση αυτοαπασχολούμενων εδώ, ενώ Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Τσεχία ενισχύουν με κρατική επιχορήγηση το εισόδημα των επαγγελματιών.
  • Επιστρεπτέα ενίσχυση που διογκώνει το χρέος των επιχειρήσεων εδώ, αντί της απευθείας επιχορήγησης σε ευρωπαϊκές χώρε, της μη επιστρεπτέας δηλαδή. Όπως στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Δανία, στην Ολλανδία, στη Σουηδία, στην Τσεχία.
  • Επιδότηση της ανεργίας με ένα οριζόντιο επίδομα εδώ, αντί για επιδότηση της εργασίας και αναπλήρωση μισθών, όπως κάνουν πολλές άλλες χώρες με πολύ μικρότερο πρόβλημα ανεργίας από εμάς: Για παράδειγμα το κράτος αναλαμβάνει την αναπλήρωση του μισθού στη Γαλλία και την Τσεχία κατά 100%, στη Σουηδία κατά 82% έως 96%, στην Ολλανδία κατά 90%.
  • Καμία επιδότηση ενοικίου των επιχειρήσεων μέχρι σήμερα, εδώ. Επιδότηση ενοικίου σε αρκετές χώρες, στην Ιταλία, τη Σουηδία, την Τσεχία, την Ισπανία και αλλού.

«Την ώρα δηλαδή που η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών προχωρά σε γενναία πακέτα στήριξης της οικονομίας, η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει στην αντίθετη κατεύθυνση.».

«Παρόλες τις μεγάλες δυνατότητες που είχαμε, έδωσαν μέχρι τέλος Σεπτέμβρη μόλις 5,3 δισ. Είπαν ότι έδωσαν 24 δισ. 5,3 δισ. έδωσαν σε άμεσες δαπάνες (2,9% του ΑΕΠ) για τη στήριξη της οικονομίας, γεγονός που μας φέρνει στις τελευταίες θέσεις της ευρωζώνης, ενώ και τα μέτρα αναβολών πληρωμών που απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα για αργότερα, δημοσιονομικά δεν ξεπερνούν τα 1,2 δισ. (0,7% του ΑΕΠ).».

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή είπε ότι «δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων», ενώ δίνεται με παρακράτηση των επιδομάτων αναστολής εργασίας, πράγμα που σε πολλές περιπτώσεις εξαφανίζει σχεδόν ολοσχερώς την ενίσχυση.

«Τα μέτρα που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει έγκαιρα και κοινωνικά δίκαια, είναι αυτά που έχουν ήδη οδηγήσει σε 130.000 νέους ανέργους. Στο 12% των εργαζομένων σήμερα να έχουν μισθό από 200 ευρώ και κάτω. Και στη μείωση κατά 4 δισ. ευρώ του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.», σημείωσε.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί, αν τον υπερβαίνει η πραγματικότητα, να το δηλώσει ανοιχτά. Να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να  ζητήσει τη βοήθεια όλων μας», ανέφερε ο Α. Τσίπρας. «Όχι να παριστάνει τον σωτήρα και να κουνά και το δάχτυλο από πάνω συνεχίζοντας όμως να πορεύεται σαν οδοστρωτήρας», ψηφίζοντας νόμους «κοινωνικής αναλγησίας μέσα στην πανδημία, όπως για παράδειγμα ο πτωχευτικός και με άλλους που φιλοδοξεί να φέρει για την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων».

Ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι απαιτείται ένα συνεκτικό σχέδιο σωτηρίας:

  • Με χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία ΤΩΡΑ.
  • Με επέκταση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού.
  • Με αναμόρφωση του μισθολογίου για τους εργαζόμενους νοσηλευτές και γιατρούς.
  • Με επίταξη ιδιωτικών μονάδων.
  • Με δωρεάν τεστ για το σύνολο του πληθυσμού.

Και στην οικονομία:

  • Με άμεση ενίσχυση όλων των νοικοκυριών που πλήττονται. Έχουμε προτείνει το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, πρέπει να εφαρμοστεί. Με 400 ευρώ για τον πρώτο ενήλικα, 200 για τον δεύτερο και 100 για κάθε παιδί.
  • Με τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση, δηλαδή την απευθείας επιχορήγηση των επιχειρήσεων για να αντέξουν.
  • Με την επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής της.
  • Με άμεση απαγόρευση των εξώσεων και των ρευστοποιήσεων.
  • Να μην τεθεί σε εφαρμογή ο πτωχευτικός νόμος, που ψήφισε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας τις προηγούμενες ημέρες.

Κλείνοντας, ο Α. Τσίπρας εξέφρασε την αγωνία του για τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι η έξαρση της πανδημίας που μπορούσε να είχε αποφευχθεί απειλεί όσο ποτέ ανθρώπινες ζωές. Και απευθύνθηκε στους πολίτες, ζητώντας τους να δείξουν «ψυχραιμία και δύναμη στις δύσκολες μέρες που έρχονται», τηρώντας τις οδηγίες, παρά την «οργή απέναντι στη συγκλονιστική ανεπάρκεια της σημερινής κυβέρνησης που προκαλεί τεράστια ανασφάλεια σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας».

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις

Την σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, καθώς επίσης και το πάγωμα των αντιλαϊκών μέτρων, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το λοκντάουν είπε, αποτελεί απόδειξη και ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Κατηγόρησε για ασυνεννοησία την κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν ζητώ την παραίτηση της κυβέρνησης, υποχρεούμαι να διεκδικήσω αυτή η κυβέρνηση να συνέλθει για να σωθεί ο,τιδήποτε αν σώζεται. Δεν διεκδικώ την καρέκλα της εξουσίας, δεν γεννήθηκα πρίγκηπας για να διεκδικώ την καρέκλα…Εμείς δεν έχουμε διάθεση να καπηλευτούμε, αλλά να βάλουμε πλάτη».

Σε ερώτηση για το τι θα έκανε διαφορετικό από την κυβέρνηση είπε: «Αν ήμουν στην θέση του κ. Μητσοτάκη δεν θα άφηνα την κατάσταση να ξεφύγει, δεν θα άφηνα κλίμα εφησυχασμού, θα έπαιρνα μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Ας υποθέσουμε ότι με ξεπερνούσε η κρίση, όπως συμβαίνει τώρα, δεν θα κουνούσα το δάχτυλο στους πολίτες και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Θα συγκαλούσα το συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Θα το έθετα στην διάθεση των πολιτικών δυνάμεων και θα έβαζα έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Επίσης σε αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση πρέπει να παγώσει τις αντιλαϊκές πολιτικές, των “μεταρρυθμίσεων” που βάζουν στο στόχαστρο την ίδια την κοινωνία. Να αναστείλει τον πτωχευτικό νόμο…Δεν μπορεί όμως τώρα που έχει βαρύτατες ευθύνες να μας κουνάει το δάχτυλο».

Για τον διπλασιασμό των ΜΕΘ όπως και για τις 7.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, που προβάλλει η κυβέρνηση απάντησε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός: «Τι παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα Υγείας, αυτό το γνωρίζουν οι άνθρωποι του κλάδου έγινε μία τεράστια προσπάθεια παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς να ενισχυθεί. Δεν επιτρέψαμε την κατάρρευση της δημόσιας περίθαλψης, κρατήσαμε όρθιο το ΕΣΥ και το ενισχύσαμε σε κρίσιμους τομείς…Η ΝΔ από τον Ιούλιο που ανέλαβε μέχρι τον περασμένο Μάρτιο δεν είχε προσθέσει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Η όποια ενίσχυση έγινε υπό την πίεση της πανδημίας όπως έγινε και σε άλλες χώρες. Έγιναν 7.000 προσλήψεις ενώ είχαν δρομολογηθεί ακόμη 3.500 προσλήψεις. Έτσι μπόρεσε να επιβιώσει η δημόσια περίθαλψη. Δεν είναι ικανοποιητική η παρέμβαση που έκανε η κυβέρνηση γι’ αυτό και το σύστημα Υγείας είναι στο όριό του και δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια ΜΕΘ».

Σε ερώτηση για το αν είναι αρκετά τα μέτρα στην οικονομία που έχει πάρει η κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εφόσον τα μέχρι τώρα μέτρα οδήγησαν σε πρωτοφανή ύφεση πάνω από 10% και σε απώλεια εισοδήματος πάνω από 4 δισ. και στο 12% των εργαζομένων να έχουν μισθούς 200 ευρώ, συνολικά σε μία κατάσταση διάλυσης της κοινωνικής συνοχής από τα μέτρα που μας έλεγαν ότι είναι επαρκή, αντιλαμβάνεστε που θα οδηγηθούμε τώρα». Στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι αν είχαμε δώσει στην πρώτη φάση δεν θα είχαμε να δώσουμε τώρα, απάντησε: «Το επιχείρημα ακούγεται λογικό αλλά για όσους έχουν στοιχειώδη επίγνωση των οικονομικών ξέρουν ότι αν είχε ενισχυθεί επαρκώς η οικονομία στην πρώτη φάση δεν θα είχαμε αυτή την ύφεση και αυτή την ανάγκη στήριξης των ανέργων τώρα». Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει το μαξιλάρι που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία από την ΕΕ που δεν αξιοποιεί η κυβέρνηση. Παρομοίως είπε ότι οι συστημικές τράπεζες δεν δίνουν ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη.

Για τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού είπε: «Η Ελλάδα υπολείπεται στην περίοδο της κρίσης σε αριθμό διενεργούμενων δειγματοληπτικών τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκων σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία διαρκής υποεκτίμηση των πραγματικών κρουσμάτων στην κοινωνία. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις και να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Τα 10 και 12 χιλιάδες τεστ που γίνονταν μέχρι πρόσφατα δεν έδιναν την πραγματική εικόνα». Σημείωσε ότι τα τεστ δεν επαρκούν και ότι το ένα τρίτο των τεστ γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. «Πρέπει να ληφθεί η απόφαση για συνταγογράφηση και δωρεάν τεστ στον πληθυσμό».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Ξανθός πρόσθεσε ότι από την αρχή δεν υπήρξε συνολικός σχεδιασμός και δεν ενισχύθηκαν τα δημόσια εργαστήρια. Επίσης, είπε ότι η συνεργασία μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικών εργαστηρίων δεν είναι διαφανής και με αντικειμενικά κριτήρια.

Για τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο προβληματισμός μας αφορά την επιχείρηση εργαλειοποίησης των επιστημόνων και της επιστημονικής επιτροπής από την κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη των αποφάσεών τους, δεν κρύβονται πίσω από τους επιστήμονες. Πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Γνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι προτάσεις της επιτροπής ήταν διαφορετικές από τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Ποια ήταν η πρόταση των επιστημόνων για την αύξηση των επιβατών στα πλοία στο 8% ή για την αραίωση των ΜΜΜ. Φθάσαμε στην απολύτως ατεκμηρίωτη άποψη ότι είναι το ίδιο να είναι στην αίθουσα 15 ή 30. Επιπλέον να μας απαντήσουν τι έγινε με τα γήπεδα, όπου υπήρξε πίεση στους επιστήμονες να ανοίξουν τα γήπεδα. Αυτά δεν βοηθούν στο απαραίτητο κλίμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς την επιστημονική κοινότητα». Προανήγγειλε ότι θα καταθέσει τροπολογία σε νομοσχέδιο στην Βουλή για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα αισθήματα που επικρατούν στην κοινωνία είναι αισθήματα φόβου, ανασφάλειας και αγανάκτησης και γι’ αυτό «συνιστούμε ψυχραιμία, υπομονή και τήρηση των κανόνων, όσο κι αν μας μοιάζουν ανυπόφοροι ή δυσνόητοι. Ξέρουμε όμως ότι πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις, να φοράμε τις μάσκες. Δεν συμφωνώ ότι η ελληνική κοινωνία έχει δείξει ανεύθυνη στάση, είναι αχαριστία να το λέμε αυτό»..

Για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης λέει μισές αλήθειες για να δημιουργεί εντυπώσεις. Όταν του λες του πολίτη ότι θα πάρει ενίσχυση 800 ευρώ και πάει και βρίσκει 640 θα το καταλάβει. Το κρισιμότερο είναι ότι αυτά τα 640 οι άνθρωποι τα χρειάζονται τις επόμενες ημέρες, ενώ θα τα πάρουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Αυτό δεν καλύπτει τις ανάγκες τους. Εμείς έχουμε προτείνει αυτό που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, πλήρη κάλυψη της εργασίας και όχι της αναστολής της».

Για την πορεία του Πολυτεχνείου είπε ότι «θα περίμενα από τον κ. Χρυσοχοΐδη να μας πει τι έχει κάνει για να συλλάβει τον Χρήστο Παππά, αντί να κάνει δηλώσεις για την πορεία».

Προανήγγειλε πρωτοβουλία για διάλογο τις επόμενες ημέρες.

Σε ερώτηση για το μαξιλάρι των 37 δισ. είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης υπέπεσε σε 33 ψέματα κατά την συζήτηση του πτωχευτικού νόμου, ένα από τα οποία ήταν ότι το μαξιλάρι είναι της δικής του κυβέρνησης. Το μαξιλάρι φτιάχτηκε από τους κόπους και τις θυσίες κατά την προηγούμενη περίοδο. Αν δεν υπήρχε το μαξιλάρι στις συνθήκες τις υγειονομικής κρίσης η χώρα θα αντιμετώπιζε πολύ μεγαλύτερους κινδύνους».

Για τον Σωτήρη Τσιόδρα είπε ότι «εμείς σεβόμαστε τους επιστήμονες, τους τιμούμε για την προσφορά τους και δεν τους χρησιμοποιούμε σαν ασπίδα… Δεν υπάρχει περίπτωση εγώ να ήμουν σε συνέντευξη με επιστήμονα και να τον φωνάζω με το μικρό του όνομα και να του ζητώ να δείξει τα σλάιντς».

Για τα κρούσματα στα γηροκομεία είπε ότι «θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος με συνεχή τεστ και να δημιουργήσουμε μία υγειονομική ζώνη γύρω από τις ευάλωτες ομάδες». Ο κ. Ξανθός πρόσθεσε ότι «υπήρξε γενικότερη ολιγωρία στην λήψη μέτρων για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και τα κλειστά ιδρύματα. Υπήρξαν περιορισμένα μέτρα και χειρισμοί που ήταν προβληματικοί. Ο ΠΟΥ λέει ότι σε αυτή την πανδημία ευάλωτοι είναι και οι φτωχοί και θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για να αποτραπεί η ακραία φτωχοποίηση που επιβαρύνει και την δημόσια υγεία». Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ακόμη αυξημένα μέτρα για το νησί της Σάμου.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου- όπως των New York Times-για αμνήστευση φοροφυγάδων : «Αυτός που χρωστά 10 ή 15 χιλιάδες ευρώ κινδυνεύει να του πάρουν και το σπίτι, αυτοί που έχουν χρέη πάνω από 150 εκατομμύρια δεν πληρώνουν. Αυτά ήταν που μας οδήγησαν και στην κρίση. Αυτά τα δημοσιεύματα δεν θα τα δείτε στα ελληνικά ΜΜΕ. Είναι πολλά τα λεφτά, πάνω από 20 εκατ. ευρώ σε Μέσα Ενημέρωσης με αφορμή την πανδημία για να μεταδίδουν μηνύματα που όλοι τα ξέραμε. Επίσης αυτά τα χρήματα δεν δόθηκαν με αντικειμενικά κριτήρια. Αυτά για εμάς είναι φίμωση που δεν παρατηρούνται στις χώρες της ΕΕ».

Για το αν ήταν αναπόφευκτο το λοκντάουν και για το ότι επιβάλλεται και σε άλλες χώρες είπε: «Δεν είμαι ειδικός για να κρίνω την μεταδοτικότητα του ιού…Η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει σε τέτοια σύγκριση γιατί η Ελλάδα τον Ιούνιο δεν ήταν στην ίδια θέση με την Ιταλία και την Γαλλία. Ήταν μία covid free χώρα χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τα πρώτα μέτρα που εμείς τα επικροτήσαμε». Υποστήριξε όμως ότι έκτοτε η κυβέρνηση δεν πήρε τα μέτρα που όφειλε να πάρει και τα οποία παίρνει τώρα με καθυστέρηση.

Έκλεισε λέγοντας ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, η ενημέρωση των πολιτών και η αλληλεγγύη.