«Οι μεγάλες περικοπές στις συντάξεις έγιναν επί των προηγούμενων κυβερνήσεων, όχι επί ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε σε συνέντευξη του στο Kontra Channel με τον Αιμίλιο Λιάτσο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. «Έχει γίνει μία πολύ σοβαρή προσπάθεια από αυτή την κυβέρνηση να περισώσει ότι γίνεται. Από τη στιγμή που η πίτα μικραίνει, ο αριθμός των συνταξιούχων μεγαλώνει, οι εργαζόμενοι παραμένουν περίπου οι ίδιοι και υπάρχει τόσο μεγάλη ανεργία, φυσικό είναι το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα να υφίστανται πολύ μεγάλες πιέσεις.

Ads

Το πρόβλημα είναι πως θα μπορέσει αυτή η μικρή πίτα να μοιραστεί με έναν πιο δίκαιο τρόπο και να αυξηθεί. Αυτό προσπάθησε να κάνει η κυβέρνηση. Το έκανε καλά; Μπορεί να έκανε λάθη, σίγουρα έγιναν κάποια λάθη που πρέπει να διορθωθούν, όλοι οι ζωντανοί άνθρωποι κάνουν λάθη. Να μην προσποιούμαστε όμως ότι τα πράγματα πριν από το 2015 ήταν παράδεισος. Οι θετικές αλλαγές που έχουν γίνει στη δημόσια διοίκηση τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν γίνει στα προηγούμενα πενήντα χρόνια. Ξαφνικά έχει επικρατήσει η άποψη ότι για όλα τα δεινά της χώρας φταίνε τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μας πουν σε λίγο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για το προπατορικό αμάρτημα, επειδή η Έυα ήταν Συριζαία»…

«Σκάνδαλα όπως αυτό της Novartis είναι που επιβάρυναν το δημόσιο προϋπολογισμό με εκατοντάδες εκατομμύρια αν όχι δισεκατομμύρια ευρώ και κατέστρεψαν το σύστημα υγείας στην Ελλάδα», συνέχισε ο Σ. Κούλογλου. «Το σκάνδαλο της Novartis, για το οποίο έχω καταθέσει και σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν. Mπορεί τελικά να είναι μεγαλύτερο από το σκάνδαλο της Siemens. Υπάρχουν υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας που έχουν εμπλακεί, αλλά οι δημοσιογράφοι ασχολούνται με τον κ.Πολάκη. Ποιος είναι ο υπουργός που πήγε να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο και τον αναδόμησε ο κ. Σαμαράς;»

Για το ενδεχόμενο εκλογών και τον Σόιμπλε.

Ο κ. Κούλογλου ξεκαθάρισε καταρχήν ότι οι εκλογές είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή για τη χώρα. «Βέβαια ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε, μόλις έξι μήνες μετά την εκλογή της κυβέρνησης, να ζήτα πάλι εκλογές. Τα πράγματα θα μείνουν στη μέση ενώ θα έπρεπε να μπει μία τάξη στην οικονομία. Αν γίνουν εκλογές όλα θα ανατραπούν και θα ξεκινήσουν πάλι από την αρχή. Εξακολουθούν τα λάθη των παλαιότερων αντιπολιτεύσεων, να μην μπορεί δηλαδή η κυβέρνηση να τελειώσει αυτό που έχει αναλάβει μέσα στο ασφυκτικό πάντα πλαίσιο των μνημονίων και των δεσμεύσεων της χώρας.

Ads

Από την άλλη πλευρά έχω πληροφορίες, και τις έχω επικαλεστεί ξανά, ότι ο κύριος Σόιμπλε θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας. Θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ένας βολικός πρωθυπουργός που θα του κάνει όλα τα χατίρια και συγχρόνως είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ανήκει ιδεολογικά στον ίδιο χώρο, το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Ο κ. Σόιμπλε λοιπόν έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την Ελλάδα. Το έχει δηλώσει και δημόσια αρκετές φορές. Οι μισθοί και οι συντάξεις πρέπει να φτάσουν στα τριακόσια ευρώ. Δεν μπορεί για παράδειγμα η Βουλγαρία, η Σλοβακία που μας δανείζει κιόλας, να έχει χειρότερους μισθούς. Με την αποχώρηση του Ολάντ, με την πτώση του Ρέντσι πέφτουν τα τελευταία κεντροαριστερά κόμματα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει μια Ευρώπη θα κυβερνάται πλέον ολοκληρωτικά από τη νεοφιλελεύθερη δεξιά και την άκρα δεξιά.

Ο Σόιμπλε θέλει να αλλάξει την Ευρώπη, να την προσαρμόσει στα μέτρα της Γερμανίας. Θέλει να θεσμοποιήσει την σημερινή ηγεμονική θέση της Γερμανίας, να αποδυναμώσει την Κομισιόν και να ενισχύσει το Εurogroup. Έχουμε αυτές τις μέρες διαρροές σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης που στρέφονται εναντίον του Γιούνκερ- για την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών στο Λουξεμβούργο- για την υπόθεση των φορολογικών παραδείσων. Πράγματι τότε ήταν υπέρ άλλα έχει αλλάξει πλέον στάση. Επίσης η Ιταλία εκβιάζεται, δεν της αφήνουν κανένα περιθώριο με αφορμή τα προβλήματα με μία τράπεζά της. Δηλαδή υπάρχει ένα σχέδιο Σόιμπλε οι χώρες του Νότου να αποχωρήσουν, να φτιαχτεί μία άλλη συμμαχία από τους ισχυρούς στην οποία εμείς δεν θα έχουμε θέση. Αν ξεκινήσει μία νέα κρίση στην Ελλάδα, πολιτική καταρχήν και στη συνέχεια οικονομική, αυτό το σχέδιο θα ολοκληρωθεί.

Γι αυτό δεν κλείνει η ελληνική εκκρεμότητα, που από άποψη μεγεθών είναι πολύ μικρή για τα δεδομένα της Ευρωζώνης. Όλοι οι άλλοι παράγοντες εξουσίας στην ΕΕ είναι υπέρ του να κλείσει το θέμα. Αλλά οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup στο οποίο ο Σόιμπλε έχει απόλυτη κυριαρχία. Ακόμη κι ο Ντάισελμπλουμ δεν είναι εναντίον μας. Είπε ότι εφόσον εφαρμόστηκαν τα συμφωνηθέντα πρέπει να προχωρήσουμε. Εδώ υπάρχει μία προσωπική εμμονή ενός ανθρώπου ο οποίος δεν κατάφερε τελικά να γίνει καγκελάριος και με τη νέα υποψηφιότητα Μέρεκλ δεν θα γίνει ποτέ. Από ότι φαίνεται και από όσα επικαλούνται και αρκετοί Γερμανοί δημοσιογράφοι, έχει πλέον προσωπικές εμμονές.

Αυτές είναι δικές μου πληροφορίες και εκτιμήσεις, δεν κρύβεται κάποιο κυβερνητικό σχέδιο πίσω από αυτά που λέω. Η κυβέρνηση έχει την άποψη ότι θα κλείσει την αξιολόγηση και θα προχωρήσει μπροστά. Ξέρει περισσότερα από μένα. Αλλά έχουμε και το δικαίωμα της προσωπικής άποψης σε αυτή τη χώρα».

Για τις σχέσεις Μέρκελ-Τσίπρα

«Έχω μελετήσει ιδιαίτερα την κυρία Μέρκελ και για το ντοκιμαντέρ μου «Η Νονά». Το συμπέρασμα είναι ότι η κυρία Μέρκελ είναι μία καιροσκόπος πολιτικός. Περιμένει να δει πού θα πάνε τα πράγματα. Δεν μπορεί να αποφασίσει, λέει και όχι και ναι την ίδια στιγμή. Αυτή τη στιγμή η Μέρκελ ενδιαφέρεται βασικά για την επανεκλογή της στη Γερμανία. Το κλίμα για μας παραμένει -με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων δεν έχει γίνει καλή δουλειά ενημέρωση της γερμανικής κοινής γνώμης- ανθελληνικό. Με την έννοια του ότι οι ποινές και η αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα επικροτούνται από το συντηρητικό εκλογικό σώμα, αν και η Αριστερά στη Γερμανία είναι μαζί μας. Όλες οι κινήσεις που κάνει η Μέρκελ αυτή την περίοδο έχουν στόχευση την ευνοϊκή εκλογική επίδραση στο σώμα που τους ενδιαφέρει.

Ο κ. Τσίπρας είναι ένας φιλικός και ευχάριστος συνομιλητής, είναι κάποιος που κατακτά το συνομιλητή του και το έχουμε δει αυτό και με τον Ομπάμα, τον Ολάντ και τους άλλους ηγέτες. Αλλά η κυρία Μέρκελ είναι μία πολύ ψυχρή πολιτικός, δεν μετράνε για αυτήν πολύ οι προσωπικές σχέσεις. Έχει μεγαλώσει σε ένα πολύ σκληρό σύστημα εξουσίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, όπου διαμόρφωσε την προσωπικότητά της».

Για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και την ευρωζώνη.

«Στις δημοκρατίες πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση και αντιπολίτευση οπότε δεν χρειάζεται να μπαίνουν όλοι στην κυβέρνηση. Αυτό όμως που έχει ανάγκη η χώρα είναι να υπάρξει ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ όλων των κομμάτων. Δεν μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα με μία αντιπολίτευση που είναι στα κάγκελα και κραυγάζει συνεχώς για εκλογές. Όποιος το κάνει αυτό τώρα σπέρνει θύελλες και θα θερίσει τραγωδίες. Κακώς επέμενε και ο ΣΥΡΙΖΑ για τις προεδρικές εκλογές στο παρελθόν αυτό το είχα αναφέρει και τότε. Έπρεπε να αφεθεί ο κ. Σαμαράς να κάνει τη «βρόμικη δουλειά». Δεν υπάρχει καμία χώρα της Ευρώπης στην οποία η αντιπολίτευση μετά από έξι μήνες ζητά πάλι εκλογές. Αυτά δεν γίνονται πουθενά. Μετά αναρωτιόμαστε γιατί δεν πάει καλά η χώρα.

Όπως πηγαίνει, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει γιατί συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες ανισομέρειες μεταξύ των πλούσιων χωρών του Βορρά και του Νότου χωρίς μηχανισμούς εξισορρόπησης. Η Γερμανία και οι υπόλοιπες χώρες του Βορρά τηρούν μία εγωιστική στάση και δεν θέλουν μηχανισμούς εξισορρόπησης ενώ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Αυτή η κατάσταση δεν οδηγεί πουθενά. Δεν μπορεί η FIAT να δανειζεται με 4% και η Volkswagen με 0%.

Aκόμη κι αν εμείς θεωρούσαμε ότι αξίζει οικονομικά δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε κινήσεις εξόδου γιατί θα βρεθούμε πάλι στο μάτι του κυκλώνα και θα ζήσουμε ξανά αυτά που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά αν μπούμε σε διαδικασίες διάλυσης της ευρωζώνης πρέπει να έχουμε εκπονήσει μία εθνική στρατηγική, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ώστε να τις αντιμετωπίσουμε. Επίσης αν προκύψει κάτι τέτοιο τελικά θα πρέπει να «κρυφτούμε» πίσω από μία μεγάλη χώρα, μία δυνατή χώρα η οποία μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα. Κατά πάσα πιθανότητα αν προχωρήσουν έτσι τα πράγματα και δεν αλλάξει η ευρωζώνη πορεία, αυτή η χώρα θα είναι Ιταλία, αυτή είναι η δική μου εκτίμηση».

Ολόκληρη η συνέντευξη: