«Θα σταματήσω αν μου δώσουν αυτό που δικαιούμαι». Αυτό είπε σήμερα σε συνέντευξή του ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης που βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και 30 ημέρες και σε απεργία δίψας εδώ και επτά ημέρες, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι δεν του χορηγείται η εκπαιδευτική άδεια που ζητά για να παρακολουθεί από κοντά τα μαθήματά του στο πανεπιστήμιο. 

Ads

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, στον Alpha 989 και την Γιάννα Παπαδάκου, ο Βασίλης Δημάκης, σημείωσε ότι δεν είναι πολύ καλά στην υγεία του, έχει ζάχαρο κάτω του 47 και υποστήριξε ότι σύμφωνα με όσα του λένε οι καρδιολόγοι, τον σώζει η καρδιά του γιατί υπήρξε αθλητής. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι έχει αρνηθεί να τον εξετάζουν γιατροί «γιατί υπάρχει αυτός ο σαδισμός προς τους απεργούς πείνας, όταν διεκδικούν τα αυτονόητα, που εγώ δεν μπορώ να τον ανεχτώ, τον θεωρώ φασισμό. Να πηγαίνουμε τώρα να λέμε, τώρα πεθαίνει ο απεργός, τώρα πηγαίνετε εκεί, τώρα μεταφέρετέ τον στο Νίκαιας. Εγώ αρνήθηκα και το ασθενοφόρο με δική μου υπεύθυνη δήλωση. Λέω δεν δέχομαι αυτό το πράγμα, ούτε θέλω καμιά βοήθεια, θέλω αυτό που δικαιούμαι και που μόχθησα να αποκτήσω με τόση ταλαιπωρία, με τόσο άθλιες συνθήκες εκπαιδευτικές και γενικότερα που υπάρχουν στα κολαστήρια…». 

Στη συνέχεια ανέφερε: «πήρα απολυτήριο με 19,9. Μεταφερόμουνα συνέχεια με 80 αστυνομικούς λες και ήμουνα κάποιος επικίνδυνος, γιατί δεν είμαι, εξάγεται αβίαστα από τα δικόγραφά μου, γιατί δεν έχω εγκληματικές οργανώσεις, δεν έχω τέτοια πράγματα. Η καταδίκη μου είναι ληστείες. Αλλά είναι ληστείες χωρίς να πειράξω κάποιον πολίτη, συνήθως τράπεζες και τέτοια πράγματα. Ήταν το πρότερο παρελθόν μου αυτό, έχει να κάνει με πολλά χρόνια πριν, έξι – επτά. Εγώ πριν δυο – τρία χρόνια αποφάσισα να σπουδάσω, να αλλάξω ρότα στη ζωή μου και το καταφέρνω με επιτυχία» και συμπλήρωσε: «Δεν αποποιούμαι το παρελθόν μου αλλά δεν θέλω να είμαι πια αυτό που ήμουν». 

Ο Βασίλης Δημάκης ανέφερε ότι έχει τη συμπαράσταση των καθηγητών του και των γιατρών και σημείωσε ότι είναι αριστούχος στο πανεπιστήμιο, γράφοντας 9 και 10. «Και βγαίνει το ανακοινωθέν του κ. Κοντονή και λέει δεν χρειάζεται να βγαίνει, γιατί αρίστευσε και με μία ώρα ίντερνετ την εβδομάδα», προσθέτει στη συνέχεια για να αναρωτηθεί: «Με μία ώρα την εβδομάδα να κάνεις ακαδημαϊκές σπουδές;» και να σημειώσει:  «Κάθισα και διάβαζα 13 – 14 ώρες την ημέρα, τα ογκώδη βιβλία των 700 και 800 βιβλίων». Πρόσθεσε ότι πήρε τα βιβλία του μετά από παρέμβαση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Ads

«Η πολιτική και κατ’ επέκταση η δημοκρατία, διότι αυτό το πολίτευμα έχουμε, το καταταλαιπωρημένο δεν έχει τέτοιους περιορισμούς κι ούτε μπορεί να είναι εκδικητική», υποστήριξε στη συνέχεια ο Βασίλης Δημάκης. Όταν ερωτήθηκε γιατί η πολιτεία να θέλει να τον εκδικηθεί απάντησε ότι «εγώ διεκδικώ καλυτέρευση των συνθηκών κράτησης, όχι τροποποιώντας τις ήδη υπάρχουσες νομοθεσίες, απλά διεκδικώ να τηρηθούν τα νόμιμα. Δηλαδή, ο σωφρονιστικός κώδικας προβλέπει αυτό για τις εκπαιδευτικές και πρέπει να τηρηθεί». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αναφορικά με τα πειθαρχικά στα οποία αναφέρθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει ένα «ήσσονος σημασίας το 2011» κι ότι σύμφωνα με τον σωφρονιστικό κώδικα, «όταν παρέλθει ένα εξάμηνο ο κρατούμενος έχει και πάλι όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται». 

Τέλος στην ερώτηση υπό ποιες προϋποθέσεις θα σταματούσε την απεργία πείνας και δίψας, είπε: «αν μου δώσουν αυτό που δικαιούμαι όπως γίνεται αφειδώς σε όλους. Και καλά κάνει. Και καλώς καμωμένο. Αν μου δώσουν αυτό που δικαιούμαι και που μόχθησα να το διεκδικήσω και πάλεψα μέσα σε τέτοιες συνθήκες… Έχω κάνει παρεμβάσεις για τη μη απόδοση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων, έχω κάνει προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα αποφανθεί το ΕΔΑΔ και θα φέρει νομολογίες αλλά το θέμα είναι να τις απολαύσουμε κι εμείς. Να προλάβουμε να τις απολαύσουμε». 

Η θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης, με δυο ανακοινώσεις του έχει σημειώσει ότι δεν αποφασίζει αυτό για την εκπαιδευτική άδεια και δεν έχει καμιά αρμοδιότητα παρέμβασης στο θέμα, ενώ αναφέρει ότι ο κρατούμενος έχει υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα κι έχει παραβιάσει άδεια κατά το παρελθόν. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής σε δηλώσεις του, τόνισε ότι «το υπουργείο δεν έχει κανέναν ρόλο, στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών, στην υπόθεση του αιτήματος του κρατούμενου», σημειώνοντας ότι «θα φροντίσουμε με κάθε τρόπο για τη ζωή αυτού του ανθρώπου». Όσον αφορά την επιλογή του να προχωρήσει σε αυτή τη μορφή διεκδίκησης, εκτίμησε ότι «κάνει μεγάλο λάθος που ακολουθεί αυτό το δρόμο».

Αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Το ζήτημα του Βασίλη Δημάκη προκάλεσε τις αντιδράσεις συλλόγων φοιτητών, αλληλέγγυων και συλλογικοτήτων αλλά δημιούργησε ζήτημα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή την ερώτηση που κατέθεσαν 22 βουλευτές του κόμματος, ζητώντας από τον υπουργό Δικαιοσύνης, πρωτοβουλίες, θεσμικές και πολιτικές, για να μην απειληθεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητα του απεργού πείνας και δίψας. Εξάλλου, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ασκήθηκε κριτική στον υπουργό καθώς κάποιοι υπενθύμιζαν τη στάση που είχε κρατήσει στην υπόθεση Ρωμανού, κατά την οποία είχε υπερασπιστεί με σθένος την ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να σταματήσει την απεργία πείνας ο κρατούμενος. Στο πλαίσιο της κριτικής αυτής μάλιστα επανακυκλοφόρησε και το παρακάτω βίντεο με τα όσα είχε πει ο υπουργός τότε στην ομιλία του στη Βουλή.

Ο Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στο Κόκκινο, σημείωσε σχετικά ότι «το χειρότερο, είναι ότι η υπόθεση αυτή ταυτίζεται με την υπόθεση Ρωμανού, που τότε και με μεγάλη συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην αντιπολίτευση, νομοθετήθηκε αυτό που ισχύει τώρα, ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτημα για άδεια, το οποίο κρίνεται πρώτα από το συμβούλιο της φυλακής και μετά από το συμβούλιο πλημμελειοδικών. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν παραλογισμό. Απευθύνονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ δεν έχει καμία δυνατότητα να πράξει κάτι. Ο νόμος δεν επιτρέπει καμία παρεμβολή της διοίκησης, υπάρχουν εντεταλμένα όργανα».