Στη σύλληψη τριών ατόμων προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με την κατηγορία της παράνομης κατοχής αρχαίων αντικειμένων. Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ads

Έπειτα από πληροφορίες, αστυνομικοί προσποιούμενοι τους πελάτες συναντήθηκαν με τους δύο από τους αρχαιοκάπηλους και τους συνέλαβαν. Ύστερα από έρευνα στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν, βρέθηκε και κατασχέθηκε στο χώρο των αποσκευών, πλήθος αρχαιοτήτων. Στη συνέχεια εντοπίστηκε, σε άλλη περιοχή της Μεσσηνίας ο 61χρονος, ο οποίος συνελήφθη επίσης.

Τα αρχαία που κατασχέθηκαν επιδείχθηκαν σε αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρόκειται για 3 τρίωτα πυθοειδή αγγεία, με γραπτή διακόσμηση, 2 τρίωτους πυθαμφορίσκους, με δικτυωτή διακόσμηση, 1 πυθαμφορίσκο μικρογραφικού τύπου, 1 ψευδόστομο αμφορίσκο, με ερυθρή διακόσμηση, 1 δίωτο αμφορέα καστανής βαφής, 1 προχοΐδιο, 1 τρίωτο πυθαμφορέα, σωζόμενος κατά το ήμισυ, μετά 7 συνανήκοντα τμήματα αυτού και 4 βάσεις ποδών αγγείων με διακόσμηση.

Τα συγκεκριμένα κινητά μνημεία, σύμφωνα με την αρχαιολόγο, αποτελούν κτερίσματα μυκηναϊκής ταφής και είναι σημαντικής αξίας αρχαιότητες, που θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

Ads

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας και παραπέμφθηκαν στην ανακρίτρια Κυπαρισσίας.