Συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης, που κατηγορείται για τα θαλασσοδάνεια της τράπεζας προς επιχειρηματίες. Κατά τη σύλληψή του -που έγινε σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος που εκδόθηκε απο την Ιντερπόλ- εντοπίστηκαν στην κατοχή του σημαντικά ποσά, σε διάφορα νομίσματα. Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα του Σαββάτου, τα τουρκικά δικαστήρια ενέκριναν την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Ads

Η εκτέλεση της απόφασης θα ολοκληρωθεί με την αποστολή, από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης των σχετικών εγγράφων. Η διαδικασία αυτή, λένε οι προξενικές αρχές, μπορεί να κρατήσει από δύο έως 40 μέρες. Στο ενδιάμεσο διάστημα ο Άγγελος Φιλιππίδης θα κρατείται, κατά πάσα πιθανότητα στις φυλακές του Μαλτεπέ, όπου, συνήθως, κρατούνται οι, προς απέλαση, ξένοι υπήκοοι.

Στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου βρέθηκαν 311 λίρες Τουρκίας, 5.615 ευρώ, 1.005 λίρες Αγγλίας, 18.090 δολάρια Χονγκ Κονγκ, 220 φράγκα Ελβετίας και 1.514 δολάρια ΗΠΑ. Παράλληλα, είχε στην κατοχή του άδεια παραμονής στην Ελβετία, άδειες οδήγησης αλλοδαπών Αρχών και δύο διαβατήρια ελληνικών Αρχών, εκ των οποίων το ένα είχε λήξει.

Σύμφωνα με την τουρκική Αστυνομία, ο Άγγελος Φιλιππίδης είχε μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη στις 03-01-2014, όπου και παρέμενε μέχρι τη σύλληψή του. Ωστόσο, αν αυτή η πληροφοφορία ευσταθεί, καταρρίπτονται όσα ισχυρίστηκε ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ μετά τη σύλληψή του, ότι δηλαδή αρχικά είχε μεταβεί στο Ντουμπάι με σκοπό να ταξιδέψει στη Μανίλα, αλλά λόγω της εισαγγελικής έρευνας στην Ελλάδα αποφάσισε να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη με στόχο να επιστρέψει στην Ελλάδα τη Δευτέρα. Όπως υποστήριξε ο συνήγορός του, ο Άγγελος Φιλιππίδης από το μεσημέρι της Παρασκευής είχε ενημερώσει τον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου  Γ. Ανδρεάδη ότι θα εμφανιστεί τη Δευτέρα ενώπιόν του.

Ads

Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ, ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι βρισκόταν στις ΗΠΑ, ανέφερε μιλώντας στον Real FM, ότι δεν είχε πει ποτέ ότι βρισκόταν εκεί. «Απλώς επειδή συνήθως πηγαίνω στην Αμερική, ήταν η υπόθεση των δημοσιογράφων ότι θα είμαι εκεί», υποστήριξε .
    
Μιλώντας την Παρασκευή τηλεφωνικά σε διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς, ο πρώην διοικητής του Τ.Τ. απέρριπτε όσα του καταλογίζονται στο πόρισμα της επίκουρης εισαγγελέως διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου. Διευκρίνιζε δε ότι παραμένει στο εξωτερικό για να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, καθώς αν είχε συλληφθεί δεν θα είχε τη δυνατότητα να εξηγήσει τις απόψεις του. Επίσης, μιλώντας στο Κόκκινο, άφησε αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σχετικά με την υπόθεση των CDS, αλλά και για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο.

Σε βάρος του έχει ασκηθεί δίωξη για απάτη σε βάρος του Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσεως, αντικείμενο ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας) εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε είναι μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ. Μεταξύ άλλων, στο πόρισμα της εισαγγελέως Π. Παπανδρέου σημειώνεται ότι από την αναλυτική κατάσταση των καταθέσεων του Αγγελου Φιλιππίδη, προκύπτουν «αναντιστοιχία δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων κατά τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ευρώ», αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Πρόκειται για το πέμπτο ένταλμα σύλληψης που ενεργοποιείται από τα συνολικά επτά εντάλματα που έχουν εκδοθεί για την υπόθεση.