Σε χώρο στον οποίο οδηγούσε ανήλικους για να ασελγήσει πάνω τους είχε μετατρέψει το βανάκι του 40χρονος, ο οποίος προσέγγιζε τα θύματα του μέσω του διαδικτύου. Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης της Αστυνομίας για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας, με την κωδική ονομασία chat scanning.

Ads

 
Όπως αποκαλύφθηκε σήμερα από την ΕΛΑΣ, ο δράστης, παρακολουθείτο από τους αστυνομικούς, αφού συνομιλούσε μέσω διαδικτύου με έναν 13χρονο, τον οποίο επιχείρησε να οδηγήσει στο βαν. Οι αστυνομικοί επενέβησαν και τον συνέλαβαν πριν πειράξει το παιδί.
 
Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο φορτηγάκι, το οποίο κατασχέθηκε, διαπιστώθηκε ότι ο δράστης είχε προβεί σε ειδική διαμόρφωσή του, ενώ μέσα σε αυτό βρέθηκαν τοποθετημένα στρώμα, κουβέρτες, μαξιλάρια, ανεμιστήρας, αλλά και φωτισμός.

image

image
 
Επίσης, στο εσωτερικό του οχήματος εντοπίστηκαν σχετικά σύνεργα για την τέλεση ασελγών πράξεων, καθώς και πλήθος ζαχαρωδών προϊόντων (σοκολάτες, μπισκότα, παιδικά ροφήματα κ.λπ.).
 
Από την επιτόπια ψηφιακή έρευνα, σε κινητό τηλέφωνο του δράστη, βρέθηκε και πρωτότυπο υλικό παιδικής πορνογραφίας με άτομο στα όρια της ανηλικότητας, του οποίου εξετάζονται η ταυτότητα και η ακριβής ηλικία.
 
Ακόμα, όπως προέκυψε ο 40χρονος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρόμοια υπόθεση και συγκεκριμένα για αποπλάνηση και βιασμό 14χρονης. Συγκεκριμένα είχε κουρέψει το κορίτσι ώστε να μοιάζει με αγόρι και στη συνέχεια το οδήγησει στο βαν όπου και το βίασε.
 
Ο 40χρονος συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση. Σημειώνεται ότι ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία προς τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, με σχετικό αίτημα, για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών του.
 
Έκανε τον πράκτορα μοντέλων
 
Στα χέρια της ΕΛΑΣ άλλη μια περίπτωση, αυτή ενός 33χρονου ημεδαπού, ο οποίος μετά από έλεγχο των διαδικτυακών συνομιλιών, προέκυψε ότι υποδυόταν τον εργαζόμενο σε πρακτορείο μοντέλων και προέτρεπε τα ανήλικα θύματα του στην ανταλλαγή παιδικού πορνογραφικού υλικού, με το πρόσχημα της αποστολής του παραπάνω υλικού σε πρακτορείο μοντέλων στην Αργεντινή, έναντι υψηλής αμοιβής.
 
Μάλιστα είχε καταφέρει να πείσει ανήλικο κορίτσι, 12 ετών, να του αποστείλει αρχικά φωτογραφίες της με ρούχα και στη συνέχεια γυμνές, καθώς και βίντεο, όπου η ανήλικη προέβαινε σε πραγματική πράξη γενετήσιου χαρακτήρα, με πρόσχημα την αποστολή του παραπάνω υλικού σε πρακτορείο μοντέλων στην Αργεντινή, ώστε να της δώσει την αμοιβή των 140.000 ευρώ.

Ads

image

image

Στο πλαίσιο της ευρείας επιχείρησης «Chat Scanning», διενεργήθηκαν έρευνες σε περιοχές των Γρεβενών, της Πάτρας και της Αττικής, κατά τη διάρκεια των οποίων ταυτοποιήθηκαν οι επίμαχες διαδικτυακές συνομιλίες των δραστών, καθώς και πλήθος συνομιλιών με έτερους χρήστες, των οποίων τα ψευδώνυμα παραπέμπουν σε ανήλικα άτομα.
 
Επίσης, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε (5) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και πέντε (5) εσωτερικοί σκληροί δίσκοι, τέσσερα (4) κινητά τηλέφωνα και ισάριθμες κάρτες SIM , καθώς και δύο (2) συσκευές αποθήκευσης USB Sticks. Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.
 
Οι τέσσερις ημεδαποί που ταυτοποιήθηκαν δεν συνελήφθησαν, διότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος των εμπλεκομένων θα υποβληθούν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.
 
Στο μεταξύ η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δίνει στη δημοσιότητα προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονιών τον «Κώδικα Επικοινωνίας Παιδόφιλων» στο διαδίκτυο.
 
O «Κώδικας Επικοινωνίας» προέκυψε από σχετικό εγχειρίδιο που εντοπίστηκε στο σκοτεινό διαδίκτυο (Dark Web), ύστερα από πολύμηνες και στοχευμένες έρευνες. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται σε περίληψη, μαζί με τα σύμβολα που χρησιμοποιούν οι παιδόφιλοι για να αναγνωρίζουν τις μεταξύ τους σεξουαλικές προτιμήσεις.