Συνελήφθη το Σάββατο σε μονοκατοικία στην Ανάβυσσο ο Χριστόδουλος Ξηρός. Ο «Μανώλης» της 17Ν συνελήφθη την ώρα που πήγαινε στο σπίτι, έχοντας πολύ διαφορετική εμφάνιση και δεν προέβαλε αντίσταση. Στην κατοχή του βρέθηκε ένα όπλο, ενώ βαρύς οπλισμός βρέθηκε στο εσωτερικό του σπιτιού.

Ads

Όπως έχει διαρρεύσει ο Χριστόδουλος Ξηρός πήγαινε με το ποδήλατο του προς το σπίτι, όταν άνδρας της αστυνομίας με πολιτικά προσποιήθηκε ατύχημα με μοτοσυκλέτα.  Μόλις ο αστυνομικός έπεσε, ο Ξηρός έσπευσε να δει τι έγινε και τότε έγινε η επέμβαση και τον συνέλαβαν. Μετά τη σύλληψή του ο Χρ.Ξηρός οδηγήθηκε στην Αντιτρομοκρατική, ενώ το μεσημέρι ή το απόγευμα της Κυριακής θα οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Χριστόδουλος Ξηρός διέμενε στο συγκεκριμένο σπίτι εδώ και 3 μήνες, έχοντας δηλώσει πλαστά στοιχεία. Ο επικηρυγμένος δραπέτης κυκλοφορούσε με ξανθά μακριά μαλλιά ενώ είχε αφήσει και μούσι, για να μην είναι αναγνωρίσιμος.

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής φέρονται να είχαν ως πληροφοριοδότη άνθρωπο με τον οποίο είχε επαφές και πριν λίγες μέρες εντόπισαν το σπίτι-κρυσφύγετο, θέτοντας το υπό στενή παρακολούθηση. Σύμφωνα με το Βήμα,  κάτοικος της περιοχής είδε τον Ξηρό στον δρόμο και επειδή του φάνηκε κάτι ύποπτο κάλεσε την Αστυνομία, η οποία σε συνδυασμό με παρακολούθηση κλήσεων άρχισε τις έρευνες στην περιοχή «πόρτα-πόρτα».

Ads

Κατά τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν, o αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δ. Τσακνάκης ανέφερε πως το σπίτι-κρησφύγετο εντοπίστηκε έπειτα από συστηματική και μεθοδική έρευνα. Σύμφωνα με τον κ. Τσακνάκη, στην κατοχή του Χρ.Ξηρού βρέθηκαν ένα όπλο με σφαίρα στη θαλάμη, το οποίο θα σταλεί για εξέταση, καθώς και ένας γεμιστήρας με 13 σφαίρες. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εύρεση τουλάχιστον πέντε καλάσνικοφ και τμήματος ρουκετοβόλου RPG.

Οι έρευνες στην οικεία είναι σε εξέλιξη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν άλλα στοιχεία που μπορεί να υποδείξουν συνεργούς του.

«Ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία είναι επίπονος και διαρκής» δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μετέφερε την ικανοποίηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τη σύλληψη του καταζητούμενου τρομοκράτη, λίγες μέρες πριν τις εκλογές. «Το κράτος λειτουργεί. Είμαι ευτυχής που έχω την ευθύνη αυτού του υπουργείου. Είμαι ευτυχής που συνεργάζομαι με αυτή τη φυσική ηγεσία της της Αστυνομίας» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε αποδράσει στις 7 Ιανουαρίου του 2014, όταν μετά από 9ημερη άδεια δεν είχε δώσει το παρόν στο αστυνομικό τμήμα Καλλικράτειας στη Χαλκιδική. Σε επιστολή και βίντεο που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο λίγες μέρες μετά την απόδραση του, ανακοίνωνε επιστροφή στην ενεργό δράση λέγοντας ότι ακόμη και αν ξανασυλληφθεί, θα αποδράσει ώστε να «πολεμήσει» ξανά. Έκλεινε την επιστολή του αναφέροντας ότι «δεν είμαι σε καμιά περίπτωση αυτό που περιγράφετε, σίγουρα όμως είμαι αυτό που φοβάστε» – κάτι που είχε πει και στο δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός έχει καταδικαστεί σε έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, καθώς συμμετείχε σε έξι δολοφονίες και πέντε απόπειρες δολοφονίας.