Ελεύθερος αφέθηκε ο Ευάγγελος Καλούσης, γνωστός από το «παραδικαστικό» κύκλωμα, ο οποίος συνελήφθη μαζί με δύο ακόμη δικηγόρους, κατόπιν της μήνυσης και της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλε σε βάρος του πρώτου ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για την παράνομη δικηγορική εταιρεία που έχει συστήσει ο πρώην δικαστής.

Ads

Ο Ευάγγελος Καλούσης, συνελήφθη μαζί με άλλα δύο άτομα, με την κατηγορία της αντιποίησης της άσκησης δικηγορίας και της άμεσης συνέργειας από κοινού σε αντιποίηση της άσκησης της δικηγορίας. 

Οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα το πρωί της Πέμπτης, παρουσία εισαγγελέα, στα γραφεία της νομικής εταιρείας όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν και οι τρεις. Κατασχέθηκαν οι σκληροί δίσκοι των υπολογιστών του δικηγορικού γραφείου του κ.Καλούση.

Ο Ευάγγελος Καλούσης αφέθηκε ελεύθερος προκειμένου να διενεργηθεί προανάκριση και συμπληρωματική δίωξη. Οι δύο συνεργάτες του, λόγω της δικηγορικής τους ιδιότητας, θα δικαστούν σε τακτική δικάσιμο από το Εφετείο Αθηνών. 

Ads

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, ο Ε. Καλούσης, χωρίς να έχει δικηγορική ιδιότητα προχώρησε προ τριμήνου στη σύσταση και λειτουργία νομικής εταιρείας εμπορικού χαρακτήρα, με έδρα την περιοχή Αθηνών, στην οποία παρείχαν τις υπηρεσίες τους δύο δικηγόροι. Επιπλέον, ανήρτησαν στο διαδίκτυο ιστοσελίδα, στην οποία ανέφεραν την παροχή δικηγορικών υπηρεσιών, οι οποίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μπορούν να παρασχεθούν μόνο από δικηγόρο ή δικηγορική εταιρεία, απαγορεύοντας κάθε συμμετοχή σε αυτήν προσώπων που δεν έχουν τη δικηγορική ιδιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Ιουλίου, στις 09:00 το πρωί, εκδικάζονται στο Ειρηνοδικείο Αθηνών η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά του Ευ. Καλούση, με την οποία ζητείται η σφράγιση του γραφείου που χρησιμοποιεί ο ίδιος για την παροχή «δήθεν νομικών υπηρεσιών», αντιποιούμενος το δικηγορικό λειτούργημα, η παύση της λειτουργίας της ιστοσελίδας που διατηρεί για «την προβολή του μορφώματος που- παρά το νόμο- έχει συστήσει» και η επιβολή χρηματικής ποινής και προσωποκράτησης, για κάθε ημέρα διατήρησης της ανάρτησης της παραπλανητικής ιστοσελίδας.

Πειθαρχική δίωξη κατά οκτώ δικηγόρων
 
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος, άσκησε πειθαρχική δίωξη σε βάρος οκτώ δικηγόρων συνεργατών της νομικής εταιρείας που είχε συστήσει ο Ευ. Καλούσης. Οι οκτώ δικηγόροι, εκ των οποίων οι έξι είναι μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ένας του Πειραιά και ένας της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να υποβάλλουν εγγράφως εξηγήσεις ως την ερχόμενη Τετάρτη.
 
Στους συνεργάτες της εταιρείας αποδίδεται ότι παραβίασαν το νόμο, επέδειξαν αντιδεοντολογική και αναξιοπρεπή συμπεριφορά, που έρχεται σε άμεση αντίθεση με τον Κώδικα Δικηγόρων και Κώδικα Δεοντολογίας. Οι οκτώ δικηγόροι παρείχαν την άμεση συνδρομή τους στον Ευ.Καλούση για την διάπραξη του αδικήματος της αντιποίησης άσκησης δικηγορίας.
 
Ακόμη, αποδίδεται στους συνεργάτες του Ευ. Καλούση ότι συμμετείχαν σε μη αποδεκτή μορφή εταιρείας παροχής νομικών υπηρεσιών. Δηλαδή, δεν συμμετείχαν σε επαγγελματική δικηγορική εταιρεία (όπως προβλέπει το Π.Δ. 81/2005), αλλά συμμετείχαν σε εμπορική εταιρεία (αυτή του Ευ. Καλούση), ταυτίζοντας την παροχή νομικών υπηρεσιών με την εμπορική δραστηριότητα.
 
Οι ενέργειές τους αυτές αποσκοπούσαν αποκλειστικά και μόνο στην αποκόμιση κέρδους. Κάτι που είναι ασυμβίβαστο προς το δικηγορικό λειτούργημα, τον Κώδικα Δικηγόρων και τον Κώδικα Δεοντολογίας. Και όλα αυτά τελούσαν, κατά παραπλάνηση των πολιτών- πελατών της εταιρείας του Καλούση, προσθέτει η πειθαρχική δίωξη.