Με 50.000 ευρώ προσημειωμένα χαρτονομίσματα στην τσέπη, συνελήφθη ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Σωτηρία», ο οποίος απαιτούσε το χρηματικό αυτό ποσό από την διοικήτρια του νοσοκομείου, για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι σχετικά με μια σύμβαση παραχώρησης τμήματος του νοσοκομείου μεταξύ της διοίκησης και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, για την οποία οι εργαζόμενοι έχουν επανειλημμένα καταγγείλει πως προχώρησε με αδιαφανείς διαδικασίες στέλνοντας μάλιστα και εξώδικο στη διοίκηση. Τι δήλωσαν συνδικαλιστές στο tvxs.gr και η γενίκευση που επιχείρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης στοχοποιώντας «όσους φωνάζουν» και την Αριστερά. 

Ads

Ο συνδικαλιστής συνελήφθη λίγη ώρα αφότου έφυγε από το σπίτι της διευθύντριας, το μεσημέρι της Δευτέρας, η οποία σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Αστυνομίας, του έδωσε τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Κατά την αποχώρησή του από το σημείο, αντιλαμβανόμενος την παρουσία αστυνομικών και την επικείμενη σύλληψή του επιτέθηκε στους αστυνομικούς και προσπάθησε να διαφύγει, χωρίς όμως να τα καταφέρει, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε το χρηματικό ποσό.
 
Με την δικογραφία που σχηματίστηκε, θα προσαχθεί αύριο, Τρίτη, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ αναμένεται να διερευνηθεί αν πίσω από το χρηματισμό υπάρχουν συνεργοί άλλοι συνδικαλιστές ή εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι και το αυτοκίνητο του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 

  •          πιστόλι μάρκας WALTRO-Mod 85 τύπου compat, διαμετρήματος 9m, με γεμιστήρα,
  •          δύο πτυσσόμενα μαχαίρια και ένα ζευγάρι χειροπέδες,
  •          σιδερένιο πτυσσόμενο γκλοπ,
  •          κυνηγετική καραμπίνα, μάρκας BERETTA 12cal και
  •          μαγνητόφωνο καταγραφής ήχου.

 
image

image

Ads

Το περιστατικό παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αν και αρχικά έκανε λόγο για μία «πρωτόγνωρη και ιδιάζουσα» ιστορία στη συνέχεια στοχοποίησε μέσω αυτής το συνδικαλιστικό κίνημα λέγοντας ότι «σήμερα απεδείχθη με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτοί που φωνάζουν δεν έχουν πάντα δίκιο. Και αυτοί που φωνάζουν στο όνομα των δικαιωμάτων του λαού δεν είναι πάντα και τόσο αγαθοί όσο πολλοί νομίζουν».

Το tvxs.gr επικοινώνησε με τον Σταμάτη Κάκαρη, θωρακοχειρουργό μέλος του διοικητικού συμβουλίου των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Σωτηρία» (με την Ενωτική Κίνηση Σωτηρίας Ε.Κ.ΣΩ), ο οποίος υπογράμμισε πως στο παρελθόν εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει σε γενικές συνελεύσεις τη στάση του συλληφθέντα, ο οποίος είχε κατέβει στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ «και βγήκε όπως τέλος πάντων βγήκε». «Εγώ προσωπικά έχω επισημάνει στο αμφιθέατρο πως ο καταγγελτικός του λόγος ήταν απλά στα λόγια και από εκεί και πέρα γίνονται άλλα πράγματα».

Ερωτηθείς αν τέτοιες υποθέσεις και δράσεις συντελούν στην αποδόμηση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, ο κ. Κάκαρης συμφώνησε, τονίζοντας ωστόσο πως «ευτυχώς υπάρχουν και άλλοι συνδικαλιστές που δεν αφήνουν να γίνεται κάτι τέτοιο». «Όμως όλη ιστορία είναι η συμφωνία παραχώρησης, η οποία έγινε χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς να ξέρει κανείς τίποτα. Ποια είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη; Έχουμε πλήρη άγνοια. Έχουμε κάνει καταγγελίες, έχουμε στείλει και εξώδικο στη διοίκηση. Δεν είναι μια απλή ιστορία και δεν ξέρω τι μπορεί να έχει συμβεί… Πάντως βλέπετε πως το υπουργείο και η διοίκηση το σηκώνει πολύ ψηλά το θέμα». Σημειώνεται πως Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή το περιστατικό του εκβιασμού, δήλωσε πως «η σύμβαση θα γίνει και το έργο θα προχωρήσει».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας υπογράμμισε μιλώντας στο tvxs.gr πως το ζήτημα είναι καθαρά ποινικό. «Τον συγκεκριμένο πρόεδρο δεν τον γνωρίζω, αλλά όπως είδα και όπλα είχε… η κίνησή του δεν είχε καμία λογική», ανέφερε. «Είναι μια ιστορία που θεωρώ ότι είναι καθαρά ποινική και δεν έχει κανένα συνδικαλιστικό περιεχόμενο. Από τη στιγμή που εμπλέκονται και όπλα είναι πολύ παράδοξη και θα περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι έρευνες».

Στοχοποιώντας όσους φωνάζουν και την Αριστερά

Εδώ και μήνες το σύνολο των εργαζομένων καταγγέλλει τις αδιαφανείς διαδικασίες με τις οποίες προχώρησε η συμφωνία μεταξύ  της διοίκησης και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών για παραχώρηση τμήματος του νοσοκομείου για την δημιουργία Κέντρου Ελέγχου Βιοϊσοδυναμίας γενοσήμων φαρμάκων. Η σύμβαση θα αξιοποιούσε 4 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που είχε δοθεί στο Ίδρυμα για την σύναψη της σύμβασης. Ο πρόεδρος των εργαζομένων φέρεται να ζήτησε από την διευθύντρια ένα μέρος αυτών των χρημάτων προκειμένου να μην γίνει νέα κινητοποίηση.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως ήταν μια «δύσκολη, πρωτόγνωρη και ιδιάζουσα υπόθεση». «Δεν θυμάμαι άλλη φορά στα χρονικά συνδικαλιστής να παίρνει χρήματα για να μην προχωρήσει σε κινητοποιήσεις», είπε. Ωστόσο στη συνέχεια ανέφερε: «Νομίζω το σημερινό επεισόδιο είναι πολύ διδακτικό για να είμαστε ως πολίτες εξαιρετικά καχύποπτοι όταν ακούμε κάποιους να φωνάζουν πάρα πολύ».

«Σήμερα απεδείχθη με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτοί που φωνάζουν δεν έχουν πάντα δίκιο. Και αυτοί που φωνάζουν στο όνομα των δικαιωμάτων του λαού δεν είναι πάντα και τόσο αγαθοί όσο πολλοί νομίζουν. Πολλές φορές, τουλάχιστον μία σήμερα αποδεδειγμένα το κίνητρο της φασαρίας είναι ίδιον όφελος και όχι το συμφέρον των εργαζομένων γενικά ή του ελληνικού λαού», υποστήριξε και προανήγγειλε πως «η υπόθεση αυτή θα έχει και περαιτέρω εξέλιξη αναλόγως της απολογίας και της καταθέσεως» του συλληφθέντα. «Ποιο είναι το ακριβές του σχέδιο, ποιοι ήταν οι συνεργοί του, με ποιους είχε κάνει τη συμφωνία να μοιραστεί τα χρήματα και όλα τα υπόλοιπα», ανέφερε.

Όταν ρωτήθηκε σε ποια παράταξη ανήκε ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής δήλωσε: «Ήταν πολλά χρόνια μέλος της ΠΑΣΚΕ. Στην παρούσα φάση, αν καταλαβαίνω καλά, ήταν από αυτή την κατηγορία των συνδικαλιστών που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., καταγγέλλοντας τη διαφθορά και το μνημόνιο και τα υπόλοιπα». «Προς τα που πάει ξέρετε;» ρωτήθηκε από δημοσιογράφο. «Όπου πάνε όλοι αυτοί. Αριστερότερα», απάντησε. «Το γεγονός μιλάει από μόνο του δεν χρειάζεται να κάνουμε περαιτέρω σχολιασμούς. Φυσικά, όπως αντιλαμβάνεσθε η σύμβαση θα γίνει και το έργο θα προχωρήσει», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.