Ads

Συνελήφθη το πρωί της Κυριακής ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης ύστερα από εντολή της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων λόγω της δημοσίευσης της «λίστας Λαγκαρντ» στο περιοδικό HotDoc. Ο Κώστας Βαξεβάνης οδηγήθηκε στο γραφείο του Εισαγγελέα Υπηρεσίας και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί στις 12:00 στο αυτόφωρο για να οριστεί η τακτική δικάσιμος. Σημειώνεται πως έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων συγκεντρώθηκε κόσμος για συμπαράσταση, μεταξύ των οποίων βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Νωρίτερα ο δημοσιογράφος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του είχε ανακοινώσει πως θα προσέλθει μόνος του στην Εισαγγελία προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις «για την παραθεσμική και μη νόμιμη συμπεριφορά» των εισαγγελικών αρχών. «Αναζητούν εμένα αντί για την αλήθεια», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 
Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε την ώρα που έδινε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». «Μπαίνουν στο σπίτι με εισαγγελέα τώρα. Με συλλαμβάνουν. Διαδώστε» γράφει πριν από λίγο στο προσωπικό του λογαριασμό ο Κώστας Βαξεβάνης.
 

Ο Κώστας Βαξεβάνης, αφού οδηγήθηκε στο γραφείο του Εισαγγελέα Υπηρεσίας, αφέθηκε ελεύθερος καθώς αύριο στις 12:00 θα οδηγηθεί στο αυτόφωρο προκειμένου να οριστεί τακτική δικάσιμος. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παραβίαση προσωπικών δεδομένων η οποία, σύμφωνα με την κατηγορία, συνίσταται στην επεξεργασία και προβολή προσωπικών δεδομένων πολιτών.

Σε ανακοίνωσή του το Hot Doc τονίζει πως πρόκειται για προκλητική δίωξη. «Η Δικαιοσύνη που για τρία χρόνια κωλυσιεργεί, κάνει τα στραβά μάτια και παρακολουθεί νωχελικά σαν απλός παρατηρητής την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, να πετούν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών εκπλήσσει για μία ακόμη φορά, με τα «αντανακλαστικά» της», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
 
«Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι επικαλούνται προσωπικά δεδομένα, την ώρα που η συναλλαγή με την οποιαδήποτε τράπεζα γίνεται δημόσια. Επειδή σεβόμαστε ούτως ή άλλως το δικαίωμα του καθενός να διατηρεί λογαριασμό γι αυτό και ενσυνείδητα δεν δημοσιεύσαμε, αν και τα έχουμε στη διάθεσή μας, τα ποσά που περιέχονται στους εν λόγω λογαριασμούς», επισημαίνεται.
 
«Η  σύλληψη του εκδότη του περιοδικού Hot-Doc Κώστα Βαξεβάνη αποτελεί μια ακραία πράξη πολιτικής σκοπιμότητας με ανίσχυρο νομικό περίβλημα. Συνιστά πρόκληση προς την ελληνική κοινωνία, οι πολιτικοί υπεύθυνοι της συγκάλυψης και της διαφθοράς να απολαμβάνουν της νομικής ασυλίας, την ίδια στιγμή που οι δημοσιογράφοι που υπηρετούν και εκφράζουν, μέσα από τη δουλειά τους,  την ανάγκη της διαφάνειας και της αποκάλυψης, αντιμετωπίζονται ως επικίνδυνοι εγκληματίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως «πρόκειται για άλλο ένα σημάδι έκπτωσης  της λειτουργίας της δημοκρατίας στην Ελλάδα του μνημονίου»
 
«Έντρομοι και περιδεείς οι υποτελείς των τροϊκανών, αυτοί που παρέδωσαν την εθνική μας κυριαρχία, τώρα παραδίδουν και τα συνταγματικά μας δικαιώματα βορά στον φόβο και στην δικαστική απειλή», αναφέρουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και προσθέτουν:
 
«Όσο και όσοι βεβαρημένοι με τεράστιες πολιτικές και ποινικές ευθύνες πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί και αρμόδιοι υπάλληλοι που φρόντισαν να εξαφανίσουν φορολογικά εγκλήματα κάποιων, κυκλοφορούν ελεύθεροι τόσο οι δικαστικές διώξεις εναντίων δημοσιογράφων που αποκαλύπτουν τις ευθύνες τους, θα αποδεικνύουν τους λόγους που φτάσαμε σε αυτό το σημείο της ανήκεστης παρακμής».

«Η κυβέρνηση διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο», σχολίασε το ΚΚΕ και ζήτησε «να σταματήσει τώρα η κοροϊδία και ο εμπαιγμός του λαού (με τις λίστες), από αυτούς που τις κρύβουν, τις χάνουν ή τις χρησιμοποιούν ανάλογα με τις πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητές τους». «Το οικονομικό σύστημα και οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις δε θέλουν να μάθει ο λαός την αλήθεια και έχουν συμφέρον να τον αποπροσανατολίζουν και να τον κοροϊδεύουν», υποστηρίζει στη σχετική ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ads

«Όποιος πάει να σπάσει την ομερτά της συμμορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των πολιτικών και των λαμογιών βρίσκεται αντιμέτωπος με το κράτος του νόμου. Η δίωξη και η σύλληψη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη είναι απαράδεκτες. Η απελευθέρωσή του το μεσημέρι της Κυριακής δεν αρκεί. Πρέπει να σταματήσει κάθε δίωξή του», επισημαίνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Μαζί με τα κοινωνικά δικαιώματα, η σύγχρονη χούντα κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ καταργεί τη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία. Δεν φοβίζουν πια κανέναν οι επιθανάτιοι ρόγχοι ενός συστήματος που καταρρέει ηθικά, πολιτικά, κοινωνικά. Μόνο μας πεισμώνουν», τονίζει.
 
«Zούμε σε καθεστώς συγκεκαλυμμένης δικτατορίας και χουντικής λογοκρισίας εν έτει 2012. Το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών – ΣΠΙΘΑ στηρίζει απόλυτα τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος έκανε ως όφειλε το καθήκον του να δημοσιοποιήσει την λίστα Λαγκάρντ ώστε ενημερώσει τον Ελληνικό λαό, την στιγμή που οι αρμόδιοι υπουργοί και η Ελληνική δοσιλογική κυβέρνηση παίζουν εδώ και ολόκληρους μήνες κρυφτό, υποτιμώντας την νοημοσύνη ολόκληρου του Ελληνικού λαού, χάνοντας η αποκρύβοντας τα USB Sticks και τα Cd με τα στοιχεία των φοροκλεπτών», τονίζει το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών – ΣΠΙΘΑ του Μίκη Θεοδωράκη.
 
«Ο Κώστας Βαξεβάνης και η ομάδα του «ανακάλυψαν το μυστηριώδες έγγραφο μιας υποκλοπής που έχουν «χάσει» τόσοι υπουργοί και τόσες κυβερνήσεις. Δυστυχώς στον διεθνή εξευτελισμό από την απώλεια του εγγράφου Λαγκάρντ προστίθεται η σύλληψη του δημοσιογράφου που το ξαναβρήκε», σχολιάζει ο Αλέκος Αλαβάνος.

ΕΣΗΕΑ: Υποκριτική η δίωξη Βαξεβάνη
 
Άμεση ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, Δημήτρη Τρίμη, για τη δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη.
 
«Εκτιμώ ως απόλυτα υποκριτική τη σπουδή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κατά της δημοσιογραφικής έρευνας, όταν έρχονται στην δημοσιότητα εκείνα τα στοιχεία που υποτίθεται ότι ψάχνει επί μήνες τόσο η Δικαιοσύνη, όσο και ο πολιτικός κόσμος, ο οποίος αλληλοκατηγορείται ότι δεν βρίσκει. Η δημοσιότητα και η διαφάνεια είναι η ψυχή της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης», τονίζει ο Δημήτρης Τρίμης.

H ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται με τον πλέον έντονο τρόπο για τη δικαστική παρέμβαση, με την οποία το δικαίωμα στην ενημέρωση οδηγείται στο Αυτόφωρο και στην ουσία δικάζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση στο πρόσωπο του Κώστα Βαξεβάνη.
 
Όταν η Εκτελεστική Εξουσία, κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και υπηρεσιακοί λειτουργοί σε τέτοιες κρίσιμες ώρες προκαλούν εξοργίζοντας τους πολίτες με δηλώσεις τους, ότι έχασαν τη «λίστα Λαγκάρντ» ή ότι την ξέχασαν δυόμιση χρόνια στο συρτάρι τους, είναι αδιανόητο ο δημοσιογράφος να μη θεωρεί τότε, ότι οφείλει τουλάχιστον εκείνος να υπηρετήσει το υπέρτατο αγαθό της αλήθειας.
 
Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να υποχρεώσει τις αρμόδιες Αρχές να πουν επιτέλους την αλήθεια, ώστε να ενισχυθεί η δημοσιογραφική προσπάθεια, που ανοίγει το δρόμο για να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη, τι συμβαίνει και ποιος φταίει για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.
 
Αποτελεί επίσης τεράστια πρόκληση για τους πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι δοκιμάζονται από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, να παρακολουθούν στην πολιτική και οικονομική σκηνή ένα θέατρο συγκάλυψης, διαφθοράς και παράνομου πλουτισμού για το οποίο κανείς δεν λογοδοτεί.
 
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή από την πρώτη στιγμή την υπόθεση και δηλώνει ότι μαζί με τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων θα αγωνιστεί και στην περίπτωση αυτή για την ελευθερία του Τύπου. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι αύριο στις 12 το μεσημέρι στο χώρο των Δικαστηρίων για να συμπαρασταθούμε στον Κώστα Βαξεβάνη.»

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία οι αρχές έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης. Ο Κώστας Βαξεβάνης δεν είναι ένας επικίνδυνος εγκληματίας και θα μπορούσε απλά να λέγεται διοικητικά. Η πίεση που δημιουργεί η σύλληψη του δημοσιογράφου είναι σαφώς δυσανάλογη. Η διαδικασία αυτή ενθαρρύνει την υπερβολική συσκότιση και οι αρχές φαίνεται να επιβάλουν τη θεραπεία του ευαίσθητου αυτού θέματος, αλλά σίγουρα είναι συναρπαστικό για το δημόσιο συμφέρον», αναφέρουν σε ανακοίνωσή της η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» και προσθέτει:
 
«Εάν οι αρχές θα πρέπει να συλλάβουν τον Κώστα Βαξεβάνη, χρειαζόμαστε να έχουμε από τις πρώτες στιγμές παρουσία δικηγόρου καθώς επίσης και ότι γίνονται σεβαστά όλα τα δικαιώματά του. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορούμε επίσης να θυμηθούμε ότι ο δημοσιογράφος έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει την ανάγκη να προστατεύσει τις πηγές του».
 
Διεθνή Μέσα για τη λίστα και τη δίωξη
 
Η δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη απασχόλησε και τα διεθνή μέσα. Οι New York Times σε αναφορά της δημοσίευσης της λίστας Λαγκάρντ αναφέρεται σε δηλώσεις του δημοσιογράφου που επισημαίνει πως «αντί να συλλάβουν τους φοροφυγάδες και τους υπουργούς οι οποίοι είχαν τον κατάλογο στα χέρια τους, προσπαθούν να συλλάβουν την αλήθεια και την ελεύθερη δημοσιογραφία».
 
Η γαλλική Humanite κάνει λόγο για «νέα ανατροπή στην ιστορία της λίστας Λαγκάρντ και νέες απειλές για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα». «Η λίστα ήταν προφανώς προορισμένη για να εξαφανιστεί», σχολιάζεται στο σχετικό δημοσίευμα και σημειώνεται : «Ένας από τους υπουργούς ο Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι δεν ήξερε σε ποιον δημόσιο υπάλληλο έδωσε το CD που περιείχε τα ονόματα. Ο άλλος υπουργός δήλωσε πως έχασε το στικάκι (USB). Από τότε η Γαλλία ήταν έτοιμη να κοινοποιήσει τη λίστα εάν η ελληνική κυβέρνηση το ζητούσε».

Το θέμα της δημοσίευσης της λίστας Λαγκάρντ και της δίωξης του Κώστα Βαξεβάνη απασχόλησε και το Reuters, τη Wall Street Journal, το Bloomberg κ.α. ακόμα και μέσα ενημέρωσης στην Κίνα. 
 
Κίνημα υποστήριξης στο διαδίκτυο
 
Λογαριασμοί υποστήριξης του Κώστα Βαξεβάνη έχουν δημιουργηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο twitter οι χρήστες προχώρησαν στη δημιουργία του hashtag #Freevaxevanis, ενώ και στο Facebook στη σελίδα έχει δημιουργηθεί Ομάδα υποστήριξης στον Κώστα Βαξεβάνη.