Στη σύλληψη του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, προχώρησαν οι Αρχές, με την κατηγορία για βιασμό κατά συρροή, έπειτα από σχετικό ένταλμα που εκδόθηκε εις βάρος του από τις εισαγγελικές αρχές.

Ads

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, θα οδηγηθεί την Κυριακή (21/2), στην ανακρίτρια, ενώ, ο δικηγόρος του, Νίκος Γεωργουλέας, λίγη ώρα μετά τη σύλληψη, τόνισε πως: «Ο πελάτης μου αρνείται όλες τις κατηγορίες. Είναι ειλικρινής και έντιμος».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε σχετική ανακοίνωση του, αναφέρει: «H Δικαιοσύνη έχει πλέον το λόγο. Είμαστε βέβαιοι ότι οι δικαστικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη», και καταλήγει:

«Η χώρα έχει κράτος Δικαίου και η κυβέρνηση θα συνδράμει, με όποιο τρόπο της ζητηθεί, θέτοντας στη διάθεση των δικαστικών αρχών τις υπηρεσίες της. Υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται. Είναι ευθύνη και καθήκον μας απέναντι στα θύματα. Η σιωπή που επικρατούσε για τόσα χρόνια έσπασε. Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης».

Ads

Σημειώνεται ότι, ο φάκελος της υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη με καταγγελίες και μηνύσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων έχει ήδη ανοιξει από την Εισαγγελία, καθώς, μόλις το τελευταίο 24ωρο φαίνεται πως υπάρχουν δύο νέες σημαντικές καταθέσεις, εκτός από αυτές των θυμάτων. 

Αναλυτικότερα, το βράδυ της Παρασκευής κατέθεσε στον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο, εις βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, ένας ακόμη μάρτυρας επιβεβαιώνοντας σημαντικό μέρος των καταγγελιών του 25χρονου, που έχει μηνύσει τον γνωστό σκηνοθέτη υποστηρίζοντας ότι, τον βίασε, σε ηλικία 14 ετών το 2010. Ο μάρτυρας φέρεται να δήλωσε στον Εισαγγελέα πως δεν έχει καμία αμφιβολία για όσα ισχυρίζεται στην μήνυση του ο 25χρονος, γεγονός που στηρίζει μεταξύ άλλων, όπως είπε, και στην συμπεριφορά του σκηνοθέτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορέιο, ο μάρτυρας, φέρεται να υποστήριξε ότι είχε βρεθεί στο σπίτι του σκηνοθέτη, μαζί με τον μηνυτή κι άλλους συνομηλίκους φίλους τους και ότι εκεί ο σκηνοθέτης τους πρόσφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες προτείνοντας τους στην συνέχεια να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ερωτικές πράξεις. Παράλληλα, ο νεαρός φέρεται να δήλωσε ότι η παρέα έφυγε αμέσως από το σπίτι και πως ο ίδιος δεν ξαναπήγε ποτέ.

Αξίζει να αναφερθεί πως, την Παρασκευή το μεσημέρι είχε προηγηθεί και η κατάθεση μιας γυναίκας που φέρεται να έχει γνώση σημαντικών πληροφοριών σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για πρόσωπο που δεν έχει την ιδιότητα του θύματος, αλλά γνωρίζει πολλά για τις συνήθειες και την καθημερινότητα του εν λόγω σκηνοθέτη και φέρεται να έδωσε ονόματα και να περιέγραψε συγκεκριμένα περιστατικά που καταδεικνύουν παράνομες ενέργειες.

Η κατάθεση διήρκησε πολλές ώρες και με την ολοκλήρωση της, η μάρτυρας αποχώρησε από το εισαγγελικό γραφείο με μεγάλη μυστικότητα, αποφεύγοντας κατά την αποχώρησή της την κεντρική είσοδο της Εισαγγελίας. Η μάρτυρας συνοδεύονταν από τη δικηγόρο του 40χρονου Βασίλη, ο οποίος έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία για σεξουαλική κακοποίηση από τον Δ. Λιγνάδη την τριετία 1995 -1998

Ο αρμόδιος εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση έχει καλέσει δύο ακόμη πρόσωπα, που καταγγέλλουν σεξουαλική κακοποίηση σε χρόνο που δεν έχει παραγραφεί. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε η δικηγόρος Μαρία Κουρτέση αφορούν την περίοδο 2014 και 2017-18.

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα αναμένεται να μεταβεί στην Ευελπίδων ο πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, καθώς η Εισαγγελία έχει ζητήσει να κατατεθούν καταγγελίες ή αναφορές (επώνυμες και μη) που έχουν έρθει σε γνώση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών αναφορικά με το Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά και με άλλες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης στο χώρο του θεάτρου.