H Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης απηύθυναν χαιρετισμό,  οι Στέλιος Ράμφος, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και Μίμης Δομάζος είναι ομιλητές σε θεματικές ενότητες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει το σχέδιο της ΝΔ «για την Ελλάδα της επόμενης μέρας». Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε σήμερα τις εργασίες του με ενδιαφέρουσες, έως ετερόκλητες, παρουσίες, με κεντρικό σύνθημα «Ετοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα», αλλά και με σιωπηλό – όσο και κεντρικό – πολιτικό ερώτημα την προγραμματική και ιδεολογική πορεία της συντηρητικής παράταξης.

Ads

«Έχουμε δουλέψει πολύ καιρό και πολύ μεθοδικά», είπε ο αρχηγός του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο», κι έδωσε το στίγμα των προσδοκιών του από το συνέδριο: «Κάναμε 7 θεματικά προσυνέδρια και 2 θεματικές ημερίδες, μιλήσαμε με ειδικούς επιστήμονες, επαγγελματίες και ανθρώπους της αγοράς. Συζητήσαμε με πολίτες που βρίσκονται εκτός των στενών κομματικών τειχών. Και διαβουλευτήκαμε ανοιχτά με την κοινωνία μέσα από ερωτηματολόγια τα οποία συμπλήρωσαν δεκάδες χιλιάδες πολιτών. Στο Συνέδριό μας θα παρουσιάσουμε το σχέδιο μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας».

Εκτός… δημόσιας διαβούλευσης όμως έμειναν – κι όπως φαίνεται, θα μείνουν και εκτός συνεδριακού διαλόγου – οι βαθιές και δομικές αντιθέσεις που εξακολουθούν να εγκλωβίζουν την ΝΔ και τον αρχηγό της, έχοντας μετατρέψει ουσιαστικά την αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα κόμμα διαιρεμένο στα τρία.

Η διαίρεση αυτή βρίσκει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρεί να συγκροτήσει νέα ηγετική ομάδα και νέα προγραμματική ταυτότητα «φλερτάροντας» με τον νεοφιλευθερισμό, τον Αντώνη Σαμαρά να ηγείται της υπεράσπισης του σκληρού δεξιού προφίλ του κόμματος και το καραμανλικό μπλοκ να υπενθυμίζει δια της «σιωπής» του την ανάγκη στροφής στην μετριοπαθή κεντροδεξιά. Η εικόνα αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί, με διαφορετικά μέσα και εκφράσεις από κάθε πλευρά, και στις εργασίες του συνεδρίου όπου, με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, αναμένεται τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά αλλά όχι και του Κώστα Καραμανλή.

Ads

Η ομιλία Σαμαρά είναι προγραμματισμένη για αύριο, Κυριακή, και κατά τις πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός θα κινηθεί σε δύο άξονες – αφ΄ενός στην υπεράσπιση των πεπραγμένων της κυβέρνησής του και, αφ΄ετέρου, στην κατάθεση του δικού του «μοντέλου» αντιπολίτευσης για την ΝΔ. Το εν λόγω μοντέλο, το οποίο εκφράζεται συνήθως από τον Αδωνι Γεωργιάδη, θέλει ακόμη πιο σκληρή γραμμή αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, μετωπικές συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα και απόρριψη κάθε δυνατότητας συγκλίσεων και συναινέσεων.

Στην άλλη όχθη, ο επίσης πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν αναμένεται – όπως παγίως πράττει άλλωστε – να κάνει καμία παρέμβαση, και κατά τις ίδιες πληροφορίες το αυτό ισχύει και για τα κορυφαία στελέχη της επιρροής του, μηδέ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη εξαιρουμένου. Η ηχηρή σιωπή, άλλωστε, είναι η τακτική που έχει επιλέξει η καραμανλική πλευρά για να εκφράζει την διαφωνία της στο “υπερδεξιό… μπατάρισμα”, όπως λέει χαρακτηριστικά παλιός γαλάζιος βουλευτής, του κόμματος. Η δυσαρέσκεια αυτή, δε, έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες μετά το μήνυμα που φέρεται να έστειλε ο Κυριακος Μητσοτάκης στον Κώστα Καραμανλή προτείνοντάς του να μην είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές και, αντ’ αυτού, να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την ΝΔ.

Διαβάστε επίσης:

Σ’ αυτό το κλίμα το δικό της ενδιαφέρον θα έχει και η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στο συνέδριο, μετά την δημόσια ανακοίνωση του αδελφού της και προέδρου του κόμματος ότι δεν πρόκειται να την συμπεριλλάβει σε μελλοντική κυβέρνησή του, για να αποκηρύξει έτσι εμπράκτως την “οικογενειοκρατία”. Οι έως τώρα πληροφορίες θέλουν την πρώην υπουργό να παίρνει τον λόγο στο συνέδριο για να επαναβεβαιώσει ότι παραμένει μάχιμη και θα είναι υποψήφια στην Α’ Αθήνας, παραμένει όμως άγνωστο εάν επιφυλάσσει και πολιτικές αιχμές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πέραν τούτων, το συνέδριο της ΝΔ θα έχει και εκλογικό… σασπένς, καθώς η ηγεσία της παράταξης έχει δώσει στην δημοσιότητα 15 ερωτήματα τα οποία θα κληθούν να απαντήσουν ψηφίζοντας σε κάλπες αύριο οι 2.800 σύνεδροι.
Στα ερωτήματα συμπεριλαμβάνονται θέματα από την «ανομία στα Εξάρχεια» και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, έως την παραχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων σε ιδιώτες, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.