Άνοιγμα στη ΔΗΜΑΡ για τον σχηματισμό μιας προοδευτικής, αριστερής κυβέρνησης, πραγματοποίησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, κατά την ομιλία του στο 3ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς που ξεκίνησε την Πέμπτη. Ο Φώτης Κουβέλης κατά την εναρκτήρια ομιλία του τόνισε πως η ΔΗΜΑΤ λέει «ναι» στην αλλαγή κυβέρνησης, σημειώνοντας πως η ΔΗΜΑΡ «δεν πρόκειται να συμβάλει στην παράταση αδιεξόδων». 

Ads

Ο Δημήτρης Βίτσας, που εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε κατά την ομιλία του πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προχωρήσει σε διαδικασίες διαμόρφωσης μιας ευρείας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας για την προοδευτική αλλαγή στη χώρα. «Αυτό όμως δεν σημαίνει χωρίς κριτήρια πολιτικών αρχών και αξιών, προγραμματικής αξιοπιστίας και πολιτικού ήθους», είπε και συνέχισε:

«Σ’ αυτό το πλαίσιο, όμως, είναι θετική η δική σας απόφαση για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης εναλλακτικής στη λιτότητα και τα μνημόνια.
Για να εργαστούμε μαζί για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας για την αναδιανομή, την ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη. Μιας συμφωνίας εθνικού χαρακτήρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό».

«Γιατί η κυβέρνηση της Αριστεράς και των δυνάμεων της κοινωνικής προόδου, θα είναι κυβέρνηση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.
Επιδιώκουμε όχι μόνο κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά αυτοδυναμία μιας πολιτικής εξόδου από την κρίση με βάση την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και όχι του τριγώνου της αμαρτίας που συγκροτείται από το πολιτικό σύστημα της διαπλοκής, την τραπεζοκρατία και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και της μιντιοκρατίας», πρόσθεσε.

Ads

«Δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος και μιας κυβέρνησης, αλλά υπόθεση ενός ολόκληρου λαού και των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεών του, ο άμεσος τερματισμός της λιτότητας, η κατάργηση των μνημονιακής νομοθεσίας και του μνημονιακού καθεστώτος και η διασφάλιση της πολιτικής ισοτιμίας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, όπου δεν είμαστε ενοικιαστές, αλλά συνιδιοκτήτες», δήλωσε και κατέληξε: «Από το μεγάλο, ιστορικών διαστάσεων εγχείρημα, για να οικοδομήσουμε τη νέα Ελλάδα, δεν μπορεί να λείπει κανείς προοδευτικός άνθρωπος, πατριώτης, δοκιμαζόμενος πολίτης».

Το ζήτημα μιας ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα θέμα που αναμένεται να απασχολήσει στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, καθώς όλο και περισσότερα στελέχη στρέφονται προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο εσωτερικό κυριαρχούν δύο θέσεις. Η μία πλευρά τάσσεται υπέρ μιας προεκλογικής συνεργασίας με την Κουμουνδούρου, ενώ αντίθετα ο Φώτης Κουβέλης επιθυμεί η ενδεχόμενη συνεργασία να μην επηρεάσει την «πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια» της ΔΗΜΑΡ.