Επίθεση «έπαιξε» κατά την ομιλία του, ενώπιον των βουλευτών του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Άσκησε σκληρή κριτική στο ΔΝΤ, το οποίο κατηγόρησε ότι «παίζει αδικαιολόγητα στις καθυστερήσεις» αλλά και στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση τους μετά τις αποκαλύψεις των wikileaks. 

Ads

Κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε φυσικά στην επιστολή που έλαβε από την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Υποστήριξε – με κριτική διάθεση – ότι συμφωνεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα ήταν «ανοησία» να εξωθηθεί η Ελλάδα σε πιστωτικό γεγονός.

Για το ΔΝΤ 

Ωστόσο, άφησε αιχμές για αξιωματούχους του ΔΝΤ, που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση και δεν φαίνεται να έχουν την ίδια αντίληψη. «Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε πως το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις. Δεν ξέραμε μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι ‘ανόητοι’» συνέχισε.

Ads

«Αναρωτιέμαι αν αυτοί που κάθονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την πλευρά του ταμείου συμφωνούν με την Κριστίν Λαγκάρντ, και ελπίζω να μην επαναληφθεί η απόπειρα των εκπροσώπων του ταμείου η διαπραγμάτευση να εξελιχθεί με ανόητο τρόπο» πρόσθεσε.

Ολόκληρη η ομιλία Τσίπρα

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σειρά «ανοησιών» του ΔΝΤ στα προηγούμενα ελληνικά προγράμματα που κόστισαν το 25% του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας. Μάλιστα υπενθύμισε ότι το 2013 το ΔΝΤ μέσω του οικονομολόγου του Ολιβιέ Μπλανσάρ είχε παραδεχτεί ότι υπήρχε λάθος στον πολλαπλασιαστή. Πρόσθεσε ότι από τότε έγιναν πολλά λάθη που οδήγησαν στην φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. 

«Κάθε πρόβλεψη του Ταμείου ήταν εκτός πραγματικότητας και αυτό φάνηκε στις εκτιμήσεις του για την ύφεση το 2012 και το 2013. Τότε η γενική διευθύντρια απολογήθηκε δημόσια για την έλλειψη τεχνοκρατικής επάρκειας του Ταμείου. Από τότε το πρόγραμμα ξεπεράστηκε γιατί αποκτήθηκε επαρκής εμπειρία ‘στου Κασίδη το κεφάλι’». «Δεν θέλω να αθωώσω τους υπόλοιπους θεσμούς και τις τότε ελληνικές κυβερνήσεις. Θέλω να τονίσω ότι κανείς δεν μπορεί να υποτιμά και να λησμονεί συγκεκριμένα περιστατικά και δεδομένα. Θέλω την βεβαιότητα ότι αυτές οι ανοησίες θα τύχουν απομόνωσης και ότι η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά τις επόμενες μέρες». 

Τόνισε ότι το ΔΝΤ με πρόσχημα το χρέος ζητά μέτρα πολύ σκληρότερα και περισσότερα από αυτά που περιλαμβάνονται στην συμφωνία του Ιουλίου. «Αρνούνται την εφαρμογή της συμφωνίας που οι ίδιοι υπέγραψαν. Υπογράψαμε μια συμφωνία φτάνοντας στα πολιτικά μας όρια, την οποία θα εφαρμόσουμε κατά γράμμα, αλλά ως εκεί». 

Για ΝΔ και Κυριάκο Μητσοτάκη 

«Τόσο το ΔΝΤ όσο και η Νέα Δημοκρατία ξέρουν ότι η συμφωνία του καλοκαιριού είναι πολύ ευνοϊκότερη σε σχέση με ότι είχε υπογραφεί τα προηγούμενα χρόνια. Η τακτική των καθυστερήσεων για να φτάσουν τα πράγματα στην ασφυξία και να υπάρχει η απειλή του πιστωτικού γεγονός δεν είναι ούτε ευθύνη, ούτε σχέδιο της ελληνικής πλευράς, όπως μας κατηγορεί ο κ. Μητσοτάκης. Το αντίθετο. Αποδεικνύεται ήταν μια τακτική εξάντληση της ελληνικής οικονομίας και της διαπραγματευτικής ισχύος της ελληνικής κυβέρνησης» σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Πρόσθεσε ότι το χειρότερο από όλα είναι ότι «το ΔΝΤ βρίσκει μόνο σύμμαχο τη ΝΔ που ταυτίζεται με τις πιο ακραίες απαιτήσεις του ταμείου, γιατί περιμένει να μην υπάρξει συμφωνία και κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Αυτός είναι ο πόθος όσων νιώθουν τα συμφέροντα τους να απειλούνται από μια κυβέρνηση που αφήνει τη δικαιοσύνη να λειτουργήσει». 

«Στο βάθος συμφωνούν πλήρως με μια σειρά από αυτές ακραίες απαιτήσεις του ταμείου, της λιτότητας για τους πολλούς, και αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Αυτή είναι η ιδεολογία τους. Είναι μια ιδεολογική αντιπαράθεση ανάμεσα στην αριστερά και την νεοφιλελεύθερη δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ ότι μέσα στην μεγάλη της ανάγκη να παλινορθωθεί αδιαφορεί πλήρως για τις συνέπειες μιας πιθανής καθυστέρησης της αξιολόγησης και πρόσθεσε ότι οι «αμετανόητοι που ονειρεύονται την επανάληψη του ίδιου έργου, θα διαψευστούν όμως οικτρά». Τέλος κάλεσε τη ΝΔ αν θέλει να κάνει εξεταστική για τα capital controls να καταθέσει το αίτημά της για εξεταστική επιτροπή όχι στο ελληνικό αλλά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, καθώς όπως τόνισε, όσο κι αν ψάξει δεν θα βρει καμία ευθύνη από ελληνικής πλευράς. 

Αναφέρθηκε δε και στα Panama Papers και στην εμπλοκή του πρώην συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου. «Δεν είδα κανέναν από την ΝΔ ή από αλλού να σχολιάζουν τα Panama Leaks. Αντιθέτως χώρες όπως η Γαλλία δήλωσαν ότι θα τα διερευνήσουν. Η ΝΔ όμως δεν έχει πει κάτι, ούτε έχει θέσει θέμα ασφάλειας. Αλλά βέβαια, υπάρχει μέσα και ο κ. Παπασταύρου. Απουσιάζει από κάποια λίστα ο κ. Παπασταύρου; Και μένει το ερώτημα αν θα συνεχίζει να τον καλύπτει ο κ. Μητσοτάκης».

Για την αξιολόγηση 

«Ο Απρίλης είναι ένας μήνας κρίσιμων εξελίξεων. Η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι τις 22 Απρίλη και οι σχεδιασμοί όσων θέλουν να στήσουν μια ιστορική φάρσα θα πέσουν στο κενό. Αυτοί που θα βγουν εκτεθειμένοι είναι αυτοί που δεν διστάζουν να βάλουν πάνω από όλα το δικό τους μικροκομματικό συμφέρον. Εμείς θα δικαιωθούμε για τον αγώνα μας και για την προσπάθειά μας» είπε ο πρωθυπουργός. 

«Υπάρχει κλίμα γενικευμένης υποστήριξης της θέσης της κυβέρνησης ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει μέσα στις επόμενες μέρες. Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης δοκιμασίας, πριν την ολοκλήρωση της πιο δύσκολης αξιολόγησης. Επιλέξαμε η αξιολόγηση να συμπέσει χρονικά με την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους». 
 
«Για πρώτη φορά μετά από έξι ολόκληρα χρόνια η χώρα διαπραγματεύεται. Και είναι και η πρώτη φορά που υπάρχει απόλυτη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και στήριξη στην άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει και θα κλείσει εντός ολίγων ημερών» κατέληξε.