Συνεδριάζει σήμερα το πρωί το κυβερνητικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο τραπέζι θα βρεθεί η νέα πρόταση με την οποία θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της Δευτέρας και την έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα ακολουθήσει.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική πρόταση, που βρίσκεται υπό συζήτηση, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, νέα φορολογικά μέτρα με στόχευση στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, αναπροσαρμογές στον ΦΠΑ προκειμένου να παραμείνει το ηλεκτρικό ρεύμα στον χαμηλό συντελεστή του 13%, τέρμα στις πρόωρες συντάξεις από 1η Ιανουαρίου του 2016 και περαιτέρω μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες. Κομβικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η χρηματοδότηση και η ρύθμιση του χρέους, για την οποία επιδιώκεται μια σαφής αναφορά.

Χθες συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου η ομάδα διαπραγμάτευσης. Όπως έκανε γνωστό μετά το πέρας της ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης η κυβέρνηση θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής με βασική επιδίωξη την συμφωνία. 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες σήμερα το βράδυ. Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκονται ήδη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για διαβουλεύσεις με εκπροσώπους του Γιούνκερ και στελέχη της Κομισιόν. 

Ads

Διαβάστε επίσης: