Να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία, ξεπερνώντας  “τις υπαρξιακές κρίσεις και τις τρικυμίες μέσα στα ποτήρια” κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας τις δυνάμεις του κόμματος. Σε μια βαρυσήμαντη ομιλία με πολλούς αποδέκτες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως στόχο “μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του” και πρόσθεσε ότι “είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με άλλες προοδευτικές δυνάμεις και πρόσωπα”, ” χωρίς να ξεπλένουμε κανέναν αλλά κυρίως χωρίς να στρουθοκαμηλίζουμε”. Ζήτησε από τις δυνάμεις του κόμματος να καταρτιστούν “ελκυστικά ψηφοδέλτια” με νέους ανθρώπους, όχι κατ ανάγκην επώνυμους, που να έχουν δεσμούς με τις τοπικές  κοινωνίες. Με την ομιλία Τσίπρα ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σύριζα με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις και τις πρόωρες εκλογές. Αναμένεται να συζητηθεί ο πολιτικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο την πολιτική συμμαχιών, για την οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. 
 

Ads

Σκληρή ήταν η κριτική του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για την επικοινωνιακή πολιτική των τελευταίων ημερών που ήθελε την Ελλάδα να βγαίνει από τα μνημόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις εξαγγελίες αυτές «φούσκα που έσκασε» και τόνισε πως οι αγορές θα συνεχίσουν να παίζουν παιχνίδια σε βάρος της χώρας. Τόνισε επίσης ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι μόνον εάν γίνει βιώσιμο θα σταματήσει η επίθεση των αγορών εις βάρος της χώρας, προτάσσοντας το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα βάλει φρένο στη λιτότητα, όπως αυτό αναλυτικά παρουσιάστηκε στην ΔΕΘ. 

Η εχθρότητα των αγορών,η ανάγκη συμμαχιών και η γλώσσα της αλήθειας

Ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι τον σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης, “θα τον πανηγυρίσουμε”, αλλά “ας έχουμε επίγνωση, αυτό δεν θα είναι το τέλος του δρόμου. Θα είναι η αρχή.. Οφείλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας στον ελληνικό λαό όσο σκληρή κι αν είναι αυτή..Η κυβέρνηση Σαμαρά αφήνει πίσω της μια χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας “…” Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Έχουμε πλήρη επίγνωση της πραγματικής εικόνας.Δεν επιχαίρουμε για τις εξελίξεις. Ούτε για την αποτυχία μιας καταστροφικής πολιτικής, που κατέληξε στην εκτίναξη του κόστους δανεισμού”. 

Ads

“Ξέρουμε ότι οι αγορές θα είναι ενδεχομένως για μακρά περίοδο εχθρικές στην Ελλάδα, θα παίζουν τα δικά τους παιχνίδια”.  Γι αυτό, συνέχισε πρέπει  “να είμαστε σοβαροί, να δουλεύουμε σοβαρά, με αίσθηση της μεγάλης και ιστορικής ευθύνης. Να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες. Τον μικροπαραγοντισμό και τον μεγαλοπαραγοντισμό. Τις τρικυμίες μέσα στα ποτήρια. Τις υπαρξιακές κρίσεις και κρίσεις ταυτότητας για ψύλλου πήδημα. Να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο το κόμμα στην κοινωνία. Να συγκροτήσουμε συμμαχίες. Με κοινωνικές αναφορές. Στην βάση της αξιοπιστίας και της ανοιχτής πολιτικής συνεννόησης. Χωρίς να ξεπλένουμε κανέναν αλλά κυρίως χωρίς να στρουθοκαμηλίζουμε. 

..Χωρίς να εγκλωβιζόμαστε στην παγίδα της υποτιθέμενης ιδεολογικής καθαρότητας.  Αυτό σημαίνει ηγεμονία. Σημαίνει η δυνατότητα να συγκροτήσουμε πλειοψηφικό ρεύμα με άξονα πάντα το πρόγραμμά μας. Και με αυτή τη γραμμή πρέπει να συγκροτήσουμε και τα ψηφοδέλτιά μας. Ανοιχτά, πολυσυλλεκτικά, ελκυστικά στη κοινωνία. Τα ψηφοδέλτια της μεγάλης νίκης”.

Οι συνομιλίες με άλλες προοδευτικές δυνάμεις και πρόσωπα

“Ο τόπος χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, με νέο σχέδιο, και με νέα, ισχυρή λαϊκή εντολή. Και η κυβέρνηση αυτή θα είναι μια αριστερή κυβέρνηση, θα είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.Στην κατεύθυνση αυτή, είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με άλλες προοδευτικές δυνάμεις και πρόσωπα. ..
Δεσμευόμαστε ότι όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, τόσο περισσότερο θα επιμείνει στην ανάγκη μιας ευρύτατης πολιτικής, κοινωνικής και εθνικής συνεννόησης. Να χαράξουμε κοινή γραμμή, ανοιχτά, καθαρά και ξάστερα, δημόσια.  Μπροστά στον ελληνικό λαό, και πάντοτε στην βάση της αξιοπιστίας και της πολιτικής εντιμότητας”. 

Οι “δύο βάρκες” και το ΚΚΕ

“Ξεκαθαρίζουμε όμως από την αρχή ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τακτικισμούς και πολιτικά παιχνίδια. Δεν υπάρχουν δύο βάρκες. Η διαχωριστική γραμμή έχει ήδη τραβηχτεί.  Ας μην επικαλείται τους θεσμούς όποιος είναι με το μνημόνιο και έχει την πρόθεση να στηρίξει την κυβέρνηση.. 

Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε πρώτα από όλα τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς.  Την ώρα που ανοίγουν οι προϋποθέσεις να σηκώσει ο λαός κεφάλι, να βγουν οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο, να αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί, μας είναι αδιανόητο η ηγεσία του ΚΚΕ να οχυρώνεται πίσω από μια αδιέξοδη γραμμή.  Να ακολουθεί πολιτική ίσων αποστάσεων, παραμένοντας ουσιαστικά έξω από τις εξελίξεις. Δεν είναι επαναστατική γραμμή αυτό. Με όσο επαναστατική φρασεολογία και αν την μασκαρέψεις, εξ αντικειμένου κάποιον βοηθά.Και εν προκειμένω δε βοηθά το λαϊκό κίνημα αλλά τους εχθρούς του. Και δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λέει πρώτα από όλα ο δικός τους κόσμος”.  

Οχι στην πόλωση 

“Η κυβέρνηση Σαμαρά, μετά από το επαναλαμβανόμενο φιάσκο των Παρισίων, του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον, ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο της πόλωσης. Με ευτελισμό των κοινοβουλευτικών θεσμών. Με  αξιολύπητη υποβάθμιση του δημόσιου πολιτικού της λόγου. Με διασπορά πανικού και κινδυνολογίας. Σε αυτόν το δρόμο δε θα τους ακολουθήσουμε… Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα η δύναμη σταθερότητας στην χώρα. Η εγγύηση της σταθερότητας.  Όχι μόνο γιατί είμαστε το πρώτο σε δύναμη κόμμα, με διαφορά που όλο και διευρύνεται.  Αλλά γιατί έχουμε  ρεαλιστικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης, και ολοκληρωμένο σχέδιο διαπραγμάτευσης”. 

Η κριτική στην Τουρκία.

“Η ιδιαίτερα βεβαρημένη διεθνή συγκυρία όπως αυτή που ζούμε, με εστίες έντασης και κρίσεις να αναζωπυρώνονται στην ευρύτερη περιοχή μας, δηλαδή στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αλλά και στην ανατολική Ευρώπη, καθιστά επιτακτική την ανάγκη προώθησης μιας ανεξάρτητης, ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.  Στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική αναγγελία της διεξαγωγής ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα της Κύπρου συνιστά απαράδεκτη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο. 

Ενέργειες σαν και αυτές, όχι μόνο υπονομεύουν τις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, επί τη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά συνεισφέρουν στην αποσταθεροποίηση μιας ήδη εύφλεκτης περιοχής.  

Η κουρδικής πλειοψηφίας πόλη Κομπάνι πολιορκείται από τις επικίνδυνες, αδίστακτες δυνάμεις των τζιχαντιστών.  Μια πόλη που με την ύπαρξη της αποδεικνύει ότι στην περιοχή μπορεί να υπάρξει τοπική διοίκηση μακριά από κάθε θρησκευτικό φανατισμό και αυταρχική εξουσία. ..Οι ευθύνες της Τουρκίας για την τύχη της πόλης είναι δεδομένες”.

Οι εξελίξεις στην περιοχή.

“Ο πρόσφατος θάνατος ελληνικής καταγωγής πολιτών στην Ουκρανία αποδεικνύει πόσο «κοντά μας» είναι η κρίση στην χώρα αυτή και πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για την εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας, μακριά από ψυχροπολεμικές λογικές  που εξωθούν τις χώρες τις περιοχής να διαλέξουν μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.   Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσαν και τα γεγονότα στη βαλκανική μας γειτονιά, μεταξύ άλλων και εις βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. 

Τα γεγονότα υπογραμμίζουν την ανάγκη έγκαιρης αντιμετώπισης των  εθνικιστικών εντάσεων στα Βαλκάνια που επιβαρύνουν την προσπάθεια συνεργασίας και επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής”.