Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς πραγματοποίησε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ συνεδριάζει σήμερα το EuroWorking Group (EWG), με την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ads

Οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ είναι το τελευταίο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί για να ανάψει το πράσινο φως της εκταμίευσης του 1 δις ευρώ.

Οι δανειστές ζητούν περικοπή δαπανών κατά 40% των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του στα διαγνωστικά κέντρα, με το υπουργείο Υγείας να αρνείται την υιοθέτηση του μέτρου.

Το επιχείρημα του υπουργείου απέναντι στους δανειστές είναι ότι οι δημόσιες μονάδες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο δεν είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος των διαγνωστικών εξετάσεων ως αποτέλεσμα της κρίσης και των μνημονιακών επιλογών της πενταετίας. Ένα επιπλέον επιχείρημα είναι ότι θα κλείσουν εκατοντάδες «μικρά» διαγνωστικά κέντρα που δεν θα μπορούν να απορροφήσουν την εκτίναξη του κόστους για τον ασθενή, σε αντίθεση με τα λίγα «μεγάλα» που λόγω οικονομιών κλίμακας θα συγκρατήσουν τις τιμές.

Ads