Η αντίστροφη μέτρηση για το ελληνικό ζήτημα έχει ξεκινήσει σήμερα στη Ρίγα της Λεττονίας, όπου συνεδριάζουν οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, εξετάζοντας έναν «οδικό χάρτη» μέσω του οποίου η Αθήνα θα οδηγηθεί σε μία ενδιάμεση συμφωνία – γέφυρα με τους εταίρους της.

Ads

Με την έλλειψη ρευστότητας να αποτελεί θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας, τα πρώτα θετικά σημάδια ήρθαν εχθές μετά τις συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, με την καγκελάριο της Γερμανίας να δηλώνει πως πρέπει να γίνουν τα πάντα για αποφευχθεί η πιθανότητα να «ξεμείνει» από μετρητά η Ελλάδα, προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της και τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει αισιόδοξος για συμφωνία, σύντομα. Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου Eurogroup εντός της επόμενης εβδομάδας.

Δεν μπλοφάρουμε, θα πούμε «όχι» στη λιτότητα

Το μήνυμα ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλοφάρει» έστειλε το υπουργείο Οικονομικών λίγο πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, προειδοποιώντας ότι αν οι εταίροι επιμείνουν σε περισσότερη λιτότητα, θα έρθουν αντιμέτωποι με το «όχι» της ελληνικής κυβέρνησης.«Εάν μας απειλήσουν με εξωθεσμικές κινήσεις που θα διακινδυνεύσουν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τότε πράττουν εναντίον των συμφερόντων της Ευρώπης», σχολίασαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έκανε δηλώσεις.

Ads

Οι δηλώσεις των εταίρων

Με τους τεχνοκράτες των δανειστών να εμμένουν στην υιοθέτηση σκληρότερων δημοσιονομικών μέτρων και να μην δέχονται νέα μετάθεση για ασφαλιστικά-εργασιακά, να επιμένουν σε αύξηση του ΦΠΑ, κατάργηση των εξαιρέσεων του, μείωση των επικουρικών και στη μη καταβολή 13ης σύνταξης, δεν αναμένονται τελικά αποτελέσματα από τη σημερινή συνάντηση.

Όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα έχουν την αίσθηση του επείγοντος για την επίτευξη μίας τελικής συμφωνίας, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα.

Μεταρρυθμιστική επιτάχυνση περιμένει από την Ελλάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.

Σκληρή στάση κράτησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις προσερχόμενος στο Eurogroup, ο οποίος δήλωσε πως «οι διαπραγματεύσεις δεν είναι επαρκείς, τουλάχιστον μέχρι και αυτή την ώρα».

Απαισιόδοξος για την επίτευξη αποφασιστικής προόδου για το ζήτημα της Ελλάδας στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ένα Grexit δεν είναι τεχνικά δυνατό», δήλωσε από τη Ρίγα της Λετονίας ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Δεν έχουμε άλλο χρόνο για «κουβεντούλες», δήλωσε προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup της Ρίγας στη Λετονία ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Καζιμίρ, εκδηλώνοντας τη δυσαρέσκειά του.

Live από τη Ρίγα