Σε εξέλιξη είναι στο Εφετείο Αθηνών η πρώτη από τις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις προκειμένου να αποφασιστεί η υπόθεση που αφορά στην έκδοση των πέντε φοιτητών, οι οποίοι διώκονται με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις ιταλικές αρχές με αφορμή τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς του 2015 στο Μιλάνο.

Ads

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ενώ το Εφετείο καλείται να αποφασίσει αν θα αποδεχτεί ή όχι το αίτημα των ιταλικών αρχών για έκδοσή τους στην Ιταλία με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στους φοιτητές, οι οποίοι συνελήφθησαν την επομένη μεγάλης διαδήλωσης για την εργατική πρωτομαγιά στο Μιλάνο τον Μάιο του 2015, με βάση τον ελληνικό ποινικό κώδικα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, ωστόσο στην Ιταλία τιμωρούνται με πολύμηνη φυλάκιση.

Παράλληλα, η διεξαγωγή της δίκης στην Ιταλία απειλεί με οικονομική εξόντωση τους συλληφθέντες και τις οικογένειές τους.

Ads

image

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έχουν προγραμματίσει κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων οργανώσεις, με την πρώτη σήμερα στον χώρο του Εφετείου.

Παράλληλα, σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στον Δήμο Αγίας Παρασκευής σε συμπαράσταση στους διωκόμενους φοιτητές, που είναι δημότες της περιοχής.

Σε συγκέντρωση συμπαράστασης καλεί και η ΑΔΕΔΥ έξω από το Εφετείο Αθηνών.

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι «η διαδικασία δίωξης σε βάρος πολιτών από άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, με αφορμή τη συμμετοχή τους σε πρωτομαγιάτικη απεργιακή διαδήλωση, είναι πραγματικά πρωτοφανής. H αποτροπή αυτής της ακραίας κατασταλτικής μεθόδευσης αφορά κάθε άνθρωπο και την υπεράσπιση του δικαιώματός του να συμμετέχει σε κοινωνικούς αγώνες και κινητοποιήσεις».