Με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων συνεδρίασε η Σύγκλητος, ενώ έξω από το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστήμιου Αθηνών στα Προπύλαια φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση ζητώντας να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση. Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Θεόδωρο Φορτσάκη και τον συνεχάρη για την ομαλή συνεδρίαση της Συγκλήτου, ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του για «την επαναφορά στη νομιμότητα».

Ads

Σημειώνεται πως η συνεδρίαση της Συγκλήτου πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των φοιτητών, αλλά με ικανό αριθμό μελών ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία και να έχουν ισχύ οι αποφάσεις που θα ληφθούν. Σύμφωνα με τον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, στη Σύγκλητο οι φοιτητές εκπροσωπούνται με έναν προπτυχιακό φοιτητή, έναν μεταπτυχιακό και έναν υποψήφιο διδάκτορα. «Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε απολύτως ήρεμο κλίμα και έπειτα από πολλά χρόνια με απολύτως νόμιμο τροπο» δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεόδωρος Φορτσάκης.

Ένταση σημειώθηκε όταν εξήλθε του κτιρίου η εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων στη Σύγκλητο, Αθηνά Αλεξανδρή, με αποτέλεσμα, στη συνέχεια να μην της επιτραπεί η είσοδος, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδρασή της. Η Αθηνά Αλεξανδρή δήλωσε πως θα καταθέσει μήνυση κατά του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς όπως κατήγγειλε της απαγορεύτηκε η είσοος και παρακρατήθηκαν τα προσωπικά της αντικείμενα στην αίθουσα όπου συνεδριάζει η Σύγκλητος. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων Ζαχαρίας Τριγάζης, χαρακτήρισε τη λογική των πρυτανικών Αρχών αυταρχική και αντιδημοκρατική, η οποίας, όπως ανέφερε, υπηρετεί το σχέδιο της κυβέρνησης για διάλυση του Πανεπιστημίου και μετάλλαξή του σε κάτι διαφορετικό από το δημοκρατικό Πανεπιστήμιο της γνώσης, της κριτικής σκέψης και της αμφισβήτησης.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Στάθης Ευσταθόπουλος, τόνισε ότι η συμμετοχή στη συνεδρίαση της Συγκλήτου επιτρέπεται μόνο στα μέλη και κάλεσε τους φοιτητές να αποχωρήσουν. Εκ μέρους του συλλόγου φοιτητών της Νομικής η φοιτήτρια Βασιλική Αθανασοπούλου ανέφερε ότι η εικόνα με τις διμοιρίες των ΜΑΤ να έχουν περικυκλώσει το κτίριο και τους φοιτητικούς συλλόγους να βρίσκονται απέξω είναι ενδεικτική.

Ads

Υπενθυμίζεται πως η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο έπειτα από τη διακοπή και την ένταση που προκλήθηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης με τον διαπληκτισμό μεταξύ φοιτητών, που μπήκαν στην αίθουσα ζητώντας να συμμετάσχουν στη διαδικασία, και του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη. Ο πρύτανης ζήτησε από τους φοιτητές να φύγουν από την αίθουσα, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν. Ο Θεόδωρος Φορτσάκης απείλησε πως θα φωνάξει την αστυνομία ισχυριζόμενος πως οι πόρτες είχαν κλείσει και δεν μπορούσε να βγει έξω. Υποστήριξε επίσης πως μια φοιτήτρια τον έσπρωξε. 

Συνέχεια στην ένταση έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην ΟΝΝΕΔ. «Η αιχμαλωσία των πανεπιστημίων από μικρές ομάδες ταραχοποιών τελείωσε. Διεθνώς δεν υπάρχει πανεπιστήμιο που δεν φρουρείται, αυτό δεν είναι ελευθερία, είναι η τυραννία της μειοψηφίας», είπε και χαρακτήρισε όσους φοιτητές μπήκαν στην αίθουσα της Συγκλήτου «θρασίμια που δεν έχουν αγωγή από την οικογένειά τους και δεν έχουν μάθει το πρώτο μάθημα δημοκρατίας, να σέβονται την γνώμη των άλλων».