Χωρίς εκπλήξεις η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε όπως αναμενόταν τη συνάντηση για να στείλει μήνυμα κατά της πολιτικής λιτότητας του Βερολίνου που επηρεάζει αρνητικά την οικονομία των ΗΠΑ. «Αναγνώριση και αναβάθμιση» βλέπει μετά τη συνάντηση το κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου ενώ ο υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, διεμήνυσε: «Πήραμε αυτό που θέλαμε. Τι γράφει ο Διεθνής Τύπος.
 

Ads

Διαβάστε επίσης: 
Οι κατά φαντασίαν successtorιστές. Του Στέλιου Κούλογλου
ΣΥΡΙΖΑ: Δεν δικαιώθηκαν «οι μεγάλες προσδοκίες» της κυβέρνησης

Όπως αναμενόταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε στη χθεσινή συνάντηση την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και πέρασε το μήνυμα που ήθελε προς την ΕΕ σημειώνοντας ότι η λιτότητα δεν αρκεί για έξοδο από την κρίση. Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θα πετύχει ενώ εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα της ενέργειας, κάνοντας «νεύμα» στην αμερικανική αγορά, αφού ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο «βρήκαμε τεράστια αποθέματα στην ευρύτερη περιοχή και θα μπορούσαμε με την αξιοποίηση αυτών να ικανοποιηθεί η ευρωπαϊκή ζήτηση ιδιαίτερα για φυσικό αέριο».

image


 
Ο Διεθνής Τύπος
 
Οι New York Times γράφουν πως «ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε την Ελλάδα να βρει τρόπους να αναπτυχθεί η οικονομία της την ώρα που προσπαθεί να μειώσει τις κρατικές δαπάνες», σημειώνοντας πως στη συνάντηση τονίστηκε ότι μόνο οι μειώσεις δαπανών δεν μπορούν να «βοηθήσουν τη χώρα να επιστρέψει στην ευημερία».
 
«Ο Ομπάμα εκφράζει στήριξη για την ελληνική ηγεσία» γράφει στον τίτλο της η Wall Street Journal, σημειώνοντας πως ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «πεπεισμένος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αναλάβει τις σκληρές προσπάθειες που απαιτούνται».
 
Η εφημερίδα σημειώνει επίσης την «έμφαση που έδωσε ο Ομπάμα σε πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη έναντι όσων επικεντρώνονται σε περικοπές, σε αντίθεση με αυτές που προωθούνται από την Γερμανία, έναν από τους μεγαλύτερους δανειστές έκτακτης ανάγκης της χώρας». Η Αθήνα, αναφέρει η εφημερίδα, «πιθανότατα ζητά επίσης τη βοήθεια των ΗΠΑ να πιέσει τη Γερμανία να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους που διακρατούν οι χώρες του ευρώ».
 
Από την πλευρά της, η Washington Post με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός προωθεί την χώρα του ως “πόλο σταθερότητας”» αναφέρει: «ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει ψήφο εμπιστοσύνης από τον Ομπάμα και στήριξή στην προσπάθειά του να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα».
 
Η γερμανική έκδοση της Wall Street Journal (WSJ Deutschland) τιτλοφορεί το κείμενό της για την επίσκεψη: «Ο Ομπάμα καλεί για αλλαγή πλεύσης στην Ελλάδα», λέγοντας πως ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε ανοικτά την στήριξή του στον Έλληνα πρωθυπουργό και τόνισε ότι «η λιτότητα από μόνη της δεν φτάνει για την αντιμετώπιση της κρίσης». «Αρκετοί Έλληνες ελπίζουν ότι ο Ομπάμα θα πιέσει τη Γερμανία να δεχθεί έναν νέο κούρεμα, ωστόσο τέτοιες εκκλήσεις πριν τις [γερμανικές] εκλογές του φθινοπώρου πιθανότατα θα εξανεμίζονταν χωρίς επίδραση».
 
Και η Welt αναφέρει στον τίτλο της πως «ο Ομπάμα καλεί για πολιτικές στην Ελλάδα που προσανατολίζονται στην ανάπτυξη», τονίζοντας την αναφορά του αμερικανού προέδρου πως «η λιτότητα μόνο δεν είναι λύση».
 
Ο Ομπάμα «επαινεί την Ελλάδα για τις θαρραλέες και δύσκολες προσπάθειές της» γράφει από την πλευρά της η Deutsche Welle, υπογραμμίζοντας όμως επίσης την έμφαση που έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος στο ότι η λιτότητα από μόνη της δεν αρκεί.

Διαβάστε: 

«Αναβάθμιση» της Ελλάδας βλέπει η κυβέρνηση
 
«Αναγνώριση-αναβάθμιση» είναι το βασικό συμπέρασμα που βγάζει η κυβέρνηση από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, ο Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι από τη συνάντηση προκύπτει ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχουν γίνει στην Ελλάδα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ παράλληλα η χώρα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά.


 
Κατά τον Σίμο Κεδίκογλου ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των επαφών του στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. «Η προσπάθεια πλέον πρέπει να βασίζεται σε δύο άξονες: δεν μπορούμε από τη μία να έχουμε ελλείμματα και νέα χρέη, αλλά χρειάζονται πολιτικές ανάπτυξης και ανάσχεσης της ανεργίας. Αν δεν νικήσουμε την ανεργία δεν έχουμε κάνει τίποτα» τόνισε.
 
Αναφερόμενος γενικότερα στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς για ευρύτερη συνεργασία με την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε θέματα ενέργειας.
 
Σε ερώτηση για το πώς βλέπει το κλίμα στην Αθήνα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με δεδομένη και τη «γκρίνια» που παρουσιάζεται στους κόλπους της κυβέρνησης, ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι εν όψει της άφιξης της τρόικας, η Αθήνα θέλει να δείξει ότι αυτά που έπρεπε  να κάνει τα έκανε, ώστε να ενισχυθεί και η διαπραγματευτική θέση της χώρας.
 
Στουρνάρας: Πήραμε αυτό που θέλαμε
 
Πήραμε μια δήλωση στήριξης στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα. «Εμείς συμπίπτουμε με τις ΗΠΑ στο θέμα ότι η λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει αποτελέσματα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, εν όψει και των διαπραγματεύσεων που έρχονται.
 
Μιλώντας στο Mega, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ακόμα και αν εμείς, η Πορτογαλία και η Ισπανία κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε («έχουμε διανύσει τα 2/3 του δρόμου») αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να αλλάξει η εικόνα της Ευρώπης.
 
Στο κατά πόσο μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξει «σύγκρουση» ΗΠΑ-Ευρώπης στο θέμα του ελληνικού χρέους, ο υπουργός είπε ότι δεν βλέπει αυτού του είδους τη σύγκρουση, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μένει σταθερά προσανατολισμένη στο να έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013.

Ικανοποιημένος ο Βενιζέλος
 
Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε συνεργάτες του. Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ενημερώθηκε αμέσως και αναλυτικά για το περιεχόμενο των συζητήσεων του πρωθυπουργού, τόσο με τον Μπαράκ Ομπάμα όσο και με τον Τζ. Κέρι, εκτίμησε ότι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον έδωσαν ώθηση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
 
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, «οι Σαμαράς και Βενιζέλος, που είχαν συμφωνήσει ως προς τις θέσεις της ελληνικής πλευράς σε σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, βρίσκονταν σε στενή επαφή καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον».

Ads