Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως δήλωσαν και οι δύο στη συνέντευξη Τύπου υπάρχει συμφωνία για διάλογο για μια “αμοιβαία επωφελή λύση”, ενώ ο Μάρτιν Σούλτς υπογράμμισε πως οι προτάσεις της νέας κυβέρνησης για την οικονομία θα παρουσιαστούν την Παρασκευή και θα συζητηθούν με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ. 
 

Ads

Πρόκειται για την “επίσημη πρώτη” του νέου πρωθυπουργού στις επαφές με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους. Μετά τη συνάντηση οι Μάρτιν Σούλτς και Αλέξης Τσίπρας παρέθεσαν κοινή συνέντευξη κατά την οποία αναφέρθηκαν σε μια συμφωνία για “αμοιβαία επωφελή λύση” και επισήμαναν την στενή σχέση συνεργασίας, ενώ ο Μάρτιν Σούλτς υπογράμμισε πως πρόκειται για τις σπάνιες φορές στην πολιτική του καριέρα που είχε μια “τόσο ειλικρινή και σε βάθος συζήτηση”.

Πρώτος το λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως η επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς στην Ελλάδα σηματοδοτεί πως “πρώτιστη αξία της Ευρώπης είναι η αποδοχή της λαϊκής κυριαρχίας”, υπογραμμίζοντας πως “συμβάλει σε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της μεταμνημονιακής Ελλάδας και της ΕΕ”. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας ο ελληνικός λαός πλήρωνε μέχρι σήμερα “ευθύνες άλλων και κυρίως την ανάρμοστή σχέση μεταξύ ολιγαρχίας και του παλιού πολιτικού καθεστώτος που την προστάτευε”. “Διαβεβαίωσα πως θα βάλουμε τέλος σε αυτήν την ανάρμοστη σχέση”, τόνισε και συνέχισε: “Έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζουν τις αιτίες της κρίσης. Ταυτόχρονα όμως έχουμε σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας χωρίς το λάθος της λιτότητας και χωρίς το λάθος των νέων ελλειμμάτων”. “Διαβουλευόμαστε ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση και αυτή η διαβούλευση θα χρειαστεί χρόνο. Διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια, εγγυόμαστε τη σταθερότητα”, είπε.

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σούλτς ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως είναι ιδιαίτερη τιμή που υπήρξε ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος της νέας κυβέρνησης, σημειώνοντας πως αν και έχει βρεθεί και άλλες φορές στο Μέγαρο Μαξίμου και σε άλλες συναντήσεις “σπάνια έχει αισθανθεί πως έχει μιλήσει τόσο ειλικρινά, σε βάθος για θέματα ουσίας”. “Η συζήτηση ήταν ειλικρινής. Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα ενώ σε άλλα χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση”. Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα είπε: “Χαίρομαι για την προτεραιότητά σας να πατάξετε τη φοροδιαφυγή, είναι ένας αγώνας κατά της κοινωνικής αδικίας”. “Γνωρίζουμε πως πλούσιοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και τελικά την πλήρωσαν πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα”, είπε και υπογράμμισε τη σημασία “τη αντιμετώπισης της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής” όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Συνεχίζοντας ο Μάρτιν Σούλτς υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες αλλά σε διάλογο. “Η νέα κυβέρνηση θα καταθέσει προτάσεις για μια αμοιβαία λύση”, είπε παραπέμποντας στην αυριανή συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπουμ, για την συζήτηση επί αυτών των προτάσεων. “Βέβαια θα υπάρχουν συμφωνίες και διαφωνίες, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι πως αναζητούνται λύσεις από κοινού με τους εταίρους”, είπε και κατέληξε εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του  για την “σε βάθος συζήτηση σε όλα τα θέματα”, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει προσφέρει πολλά, όχι μόνο ως αρχαίος πολιτισμός, αλλά και ως σύγχρονος, κάνοντας αναφορά στον αντιδικτατορικό αγώνα, και σημειώνοντας ότι “έχει να προσφέρει πολλά ακόμη”.

Ads

Διαβάστε επίσης: Οι πέντε άξονες του σχεδίου μεταρρυθμίσεων που παρουσιάστηκαν στον Σούλτς

Κατά την είσοδο

Νωρίτερα, στη σύντομη συνομιλία που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε: “Είστε φίλος της Ελλάδας αλλά είστε και φίλος δικός μου. Πιστεύω στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και μπορεί να βρεθεί μια συνεννόηση με την Ευρώπη στα ζητήματα που αφορούν και τις δύο πλευρές”. Πριν από την επίσκεψή του ο Μάρτιν Σουλτς επιφύλαξε επίθεση φιλίας στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και κριτική για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ουκρανικό και τη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ. Σημειώνεται μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, αλλά και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη. Την Παρασκευή ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.