Ουσιαστικές και εποικοδομητικές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις συζητήσεις που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο Ρώσος πρόεδρος επισήμαναν πως δεν υπάρχει αίτημα για χρηματοδότηση της Ρωσίας στην Ελλάδα, ενώ αντίθετα στο επίκεντρο της συνάντηση τέθηκε η ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας, στη σκιά του ρωσικού εμπάργκου, και το ζήτημα του αγωγού φυσικού αερίου. «Δεν είμαστε επαίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ads

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι σχέσεις των δύο χορών τα τελευταία χρόνια ήταν σε συνθήκες νηνεμίας και ύφεσης. «Πιστεύω πως μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις», δήλωσε. Αναφερόμενος στα σχόλια που έγιναν από ευρωπαίους αξιωματούχους για την επίσκεψή του στη Μόσχα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε:

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα κυρίαρχη, και έχει αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά θα αξιοποιήσουμε και τις δυνατότητες που μας δίνοντα για αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες προς όφελος του ελληνικού λαού».

Σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών με σκοπό την κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου. Στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη η αποκατάσταση και ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας, στη σκιά του ρωσικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί σε απάντηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Αναφερόμενος στις κυρώσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός τις χαρακτήρισε αδιέξοδες επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με τη λογική τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «θα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να επαναφέρουμε τις εμπορικές σχέσεις». Μάλιστα, όπως υποστήριξε η προσπάθεια θα αφορά την αποκατάσταση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών στο επίπεδο προ των κυρώσεων. Είμαι ανοιχτός «σε αμοιβαία συνεργασία προς όφελος των λαών μας», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ads

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναφέρθηκε και στον τομέα της ενέργειας και στην προοπτική μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου», τόνισε, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τον τομέα του τουρισμού, επισημαίνοντας την προτίμηση των Ρώσων στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε το ρωσικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια και τις υποδομές, όπως και για τον ενεργειακό τομέα, ενώ δήλωσε «παρών» σε ενδεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στους διαγωνισμούς».

Για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη, θέμα που επίσης συζητήθηκε στην συνάντηση, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε το ενδιαφέρον του για πλήρη εφαρμογή της συνθήκης του Μινσκ για την ουκρανική κρίση, ενώ για τις κυρώσεις είπε: «Καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει τις κυρώσεις. Και η Ελλάδα επλήγη. Μοναδικός τρόπος να λυθούν τα προβλήματα είναι να τελειώσει ο οικονομικός πόλεμος».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και στα σχόλια ευρωπαίων αξιωματούχων ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε ότι «κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πάρει αποφάσεις σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα θεωρείται “παράδοξο”».