Πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, εάν υπάρξει πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, εμφανίστηκε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου. 

Ads

Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε μεταξύ άλλων ότι, με λίγη προσπάθεια από όλους μπορούμε να τα καταφέρουμε, υπογράμμισε ότι «είμαστε πιο κοντά σε συνφωνία από χθες» και επισήμανε ότι, το μείζον είναι η ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική βιωσιμότητα που εγγυάται τη συνέχεια του προγράμματος και την ευημερία των Ελλήνων πολιτών. 

Τσίπρας: Λιτότητα τέλος 

«Είδαμε τα αποτελέσματα της Eurostat και είδαμε ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντική υπεραπόδοση καθώς επιστρέψαμε στην ανάπτυξη. Οι προβλέψεις για το 2017 και 2018 μιλούν για σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης 2,5% και 3%», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του διαλόγου του με τον Πιέρ Μοσκοβισί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ads

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Τσίπρας.

Το μήνυμα είναι φτάνει πια με τη λιτότητα στην Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Μπορεί να είναι καταστροφική η συζήτηση για δημοσιονομικά μέτρα ακόμη και ενός ευρώ. Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μείγμα πολιτικό, για μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας είπε ο κ. Τσίπρας. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο αλλά μέτρα ανακούφισης, είπε ο πρωθυπουργός. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό, ζωτικής σημασίας να δημιουργήσουμε μια συμμαχία των λογικών, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Μοσκοβισί: Είμαι εδώ για να εργαστώ μαζί σας 

«Είμαι εδώ για να εργαστώ μαζί σας, είπε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί. Τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι πολύ ικανοποιητικά και είχαμε ανάπτυξη όπως εμφάνισαν οι πρόσφατες προβλέψεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη 3% το 2018. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά», είπε ο κ Μοσκοβισί.

«Οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στους πραγματικούς αριθμούς που είδαμε στις πρόσφατες προβλέψεις, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Με λίγες προσπάθειες από όλους, μπορούμε να τα καταφέρουμε και πρέπει να τα καταφέρουμε, είπε ο κ. Μοσκοβισί. 

«Θέλω οι Έλληνες να δουν ένα φως στο τούνελ της λιότητας. Δεν είμαστε υπέρ της λιτότητας και κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί τονίζοντας ότι είναι αισόδοξος.

«Είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία και τις επόμενες ημέρες θα είμαστε ακόμα πιο κοντά», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος

Ο κ. Μοσκοβισί συνεχάρη την Αθήνα «για την πρόοδο που έχει επιτύχει» και προσέθεσε ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις».

O Πιερ Μοσκοβισί συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Η συνάντηση με Τσακαλώτο 

Νωρίτερα ο Πιερ Μοσκοβισί συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η 20ή Φεβρουαρίου είναι μια ημερομηνία – ορόσημο, που μπορεί να γίνει μια καλή στιγμή για την Ελλάδα, δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και υπάρχουν ορισμένα μικρά βήματα ακόμη που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση. «Είμαι σίγουρος και ελπίζω ότι θα βρούμε την καλύτερη λύση για την Ελλάδα», δήλωσε ο Επίτροπος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Αγώνας δρόμου για τη λύση. Οι τρεις υπαναχωρήσεις που ζητά η κυβέρνηση

• Επικοινωνία Μοσκοβισί – Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα χθες το βράδυ

Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι είχε μια δημιουργική συνάντηση με τον υπουργό, ενώ έχει γίνει και μια προετοιμασία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εξετάζει τις παραμέτρους.

Πρόσθεσε ότι «αίσθησή μου είναι πως χρειαζόμαστε μια δυνατή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Η οικονομία πάει καλά και οι προβλέψεις μας είναι ότι θα πάει καλύτερα. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, αλλά όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος» προσέθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Ο κ. Μοσκοβισί παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα από Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μοσκοβισί 

Συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί είχε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τη συνάντηση, πηγές της Πειραιώς ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στον κ. Μοσκοβισί την πρόταση της ΝΔ για έξοδο από την κρίση. 

ΝΔ: Η κυβέρνηση φταίει αποκλειστικά για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση

Στην ίδια γραμμή που ακολούθησε και κατά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, η ΝΔ έριξε τις ευθύνες για την καθυστέρηση της αξιολόγησης αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση. 

Μετά τη συνάντηση Μοσκοβισί – Μητσοτάκη, πηγές της ΝΔ έλεγαν: «Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και για τις καθυστερήσεις. Δεν είναι ευθύνη της ΝΔ οι καθυστερήσεις, ούτε οι υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών».