Πρόσκληση στους εκπροσώπους της ΠΟΕ – ΟΤΑ για συνάντηση την Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 και ώρα 10 π.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Ads

Όπως έγινε γνωστό, η ΠΟΕ – ΟΤΑ αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού και συγκάλεσε συνεδρίαση ενόψει της αυριανής συνάντησης. 

Εντωμεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα το βράδυ η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τις μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων με ειδική μέριμνα για τους συμβασιούχους.

Η τροπολογία συμπεριλήφθηκε στο αθλητικό νομοσχέδιο και θα εισαχθεί αύριο Τρίτη στην ολομέλεια προς ψήφιση.

Ads

Προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση για συμμετοχή των συμβασιούχων αυτών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τουλάχιστον 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα και συγκεκριμένα η εμπειρία βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες. Επίσης αυξάνονται κατά 5 έτη (από 45 σε 50) τα ανώτατα όρια ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, οι δήμοι επικαλούμενοι λόγους δημόσιας υγείας ή εάν συστήσουν νέες οργανικές θέσεις, μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους αυτούς, για τους επόμενους μήνες και όχι πέρα από τις 31 Μαρτίου 2018.

Επιπλέον, η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στους δήμους να επικαιροποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου τα οργανογράμματά τους ώστε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στην καθαριότητα με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.

Υπενθυμίζεται ότι, η πρωινή συνάντηση κυβέρνησης – ΠΟΕ ΟΤΑ κατέληξε με αμοιβαία απόρριψη των εκατέρωθεν προτάσεων, ενώ προηγουμένως σημειώθηκε ένταση έξω από το υπουργείο. 

Μετά την ολιγόλεπτη συνάντηση των συνδικαλιστών με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση με τη στάση της δείχνει ότι επιδιώκει να ανατεθεί η διακομιδή σκουπιδιών σε ιδιωτικούς φορείς και ανακοίνωσε τη συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Μετά τη συνάντησή του με την ΚΕΔΕ, ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέθηκε στη ρύθμιση θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για τους συμβασιούχους στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις μόνιμες προσλήψεις, ενώ όπως ανέφερε και το μεσημέρι στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, δεν θα υπάρχει το ανώτατο ηλικιακό όριο των 45 ετών για συμμετοχή στον ίδιο διαγωνισμό.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση της συνταγματικότητας της ρύθμισης, ενώ διαβεβαίωσε πως οι προσλήψεις που καλύπτονται από ανταποδοτικές δαπάνες εξαιρούνται από τους μνημονιακούς νόμους περί απαγόρευσης προσλήψεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Εισαγγελική έρευνα για τα σκουπίδια στην Αθήνα

Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «έδειξε τελικά ποια είναι η πραγματική στόχευση» του κόμματός του: «Να παραδοθεί, αυτό το κοινωνικό έργο που είναι στον πυρήνα της Αυτοδιοίκησης – που κατοχυρώνεται συνταγματικά και προβλέπεται για την Αυτοδιοίκηση – σε ιδιωτικά συμφέροντα. Με μεγαλύτερο κόστος για τους πολίτες και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Αυτό καταδεικνύει, άλλωστε και η διεθνής εμπειρία».

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ακόμα ότι από στη συνάντηση διαπιστώθηκε μια «κοινή οπτική στα πράγματα», η οποία δεν υπήρχε στις προηγούμενες συναντήσεις, ενώ έκρινε ως θετική την τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη ότι η γνώμη της Ένωσης είναι ότι τα θέματα της αποκομιδής των απορριμμάτων πρέπει να είναι μια υπόθεση των δήμων και όχι ιδιωτικών εταιριών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τους δημάρχους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία και ζήτησε να επισπεύσουν τις διαδικασίες ορισμού των θέσεων που προορίζονται για το μόνιμο προσωπικό, στα οργανογράμματα των δήμων τους.