Το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της στο ακέραιο είτε υπάρξει είτε δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν. Επισήμανε δε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση δεν σκέφτονται το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών, αφού η λαϊκή εντολή είναι νωπή, και πρόσθεσε πως βλέπει ως μόνη λύση έναν έντιμο συμβιβασμό.

Ads

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει εκλεγεί προσφάτως, έχει λάβει εντολή από το λαό, ώστε να φέρει μια βιώσιμη συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση θα κρίνει την όποια κατάληξη των διαπραγματεύσεων, με κριτήριο τη βιωσιμότητα του ελληνικού λαού. Δεν είναι στο μυαλό μας να καλέσουμε εκ νέου τον λαό να αποφανθεί, μιας και η λαϊκή εντολή είναι νωπή. Συνεπώς εκείνο που έχουμε στο μυαλό μας είναι να υπάρξει μια λύση. Εάν αυτό δεν συμβεί, η κυβέρνηση θα αναλάβει στο πλαίσιο της εθνικής συγκρότησης της χώρας, ώστε να λάβει τις κρίσιμες αποφάσεις. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είτε υπάρξει είτε όχι ένας έντιμος συμβιβασμός είτε όχι, τότε εμείς θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Βέρνερ Φάιμαν επέμεινε στην άποψή του πως μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι εφικτή: «Θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία με την Ελλάδα, ώστε να επιμηκυνθεί το ελληνικό πρόγραμμα για δύο, τρία ή πέντε χρόνια, ώστε να σταματήσουν αυτές οι αέναες συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα».

image

Παράλληλα, εξήρε τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στη σωστή θέση για έναν συμβιβασμό». «Δεν βλέπω τη λύση μπροστά μου αυτή τη στιγμή, αλλά εκτιμώ πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για την επίτευξη μιας συμφωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

image

Ads

Και πρόσθεσε: «Είμαι αποφασισμένος να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για συμβιβασμό. Δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να προχωρήσει η κυβέρνηση σε οριζόντιες περικοπές, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε αντίκτυπο στην κοινωνία. Άλλωστε, αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο έχω ασκήσει κι εγώ κριτική. Είναι δική μας ευθύνη ως Ευρώπη να προασπίσουμε το κράτος Δικαίου, να καταπολεμήσουμε την οικονομική διαφθορά. Δεν έχει κανένα νόημα να περικοπούν οι πολύ μικρές συντάξεις».

image

«Θα σας στηρίξουμε σε έναν συμβιβασμό με την Ευρώπη, κινούμαστε με γνώμονα την ανθρωπιά και την κοινωνική ευαισθησία», ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο καγκελάριος της Αυστρίας.

image

Νωρίτερα, ο κ. Φάιμαν επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο αυστριακός καγκελάριος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, επιχειρώντας να συμβάλει στον τερματισμό της διαφωνίας ανάμεσα στους διεθνείς πιστωτές και την Ελλάδα για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

«Πρέπει να αποτρέψουμε το Grexit»

«Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της βάσει του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, αλλά χρειάζεται να την υποστηρίξουμε για να αποτρέψουμε την έξοδό της από την ευρωζώνη», σημείωσε ο Φάιμαν μιλώντας στο δίκτυο της αυστριακής τηλεόρασης ORF.

«Ξέρω ότι υπήρξε σειρά προτάσεων, και από τους θεσμούς (των πιστωτών), τις οποίες και εγώ επίσης δεν θεωρώ λυσιτελείς» σημείωσε ο Φάιμαν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Υψηλή ανεργία, 30%-40% χωρίς ασφάλεια υγείας και επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση δεν μπορούν να το κατανοήσουν αυτό», σημείωσε.

Η εναλλακτική λύση είναι να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι Έλληνες πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν, πρόσθεσε.

Η εκτόξευση προσβολών δεν ήταν ποτέ βοηθητική, σχολίασε ο αυστριακός καγκελάριος και υπογράμμισε: «Στέκομαι στο πλευρό του ελληνικού λαού, στον οποίο ενώ βρίσκεται σε αυτήν την δύσκολη θέση, προτείνονται κι άλλα πράγματα που είναι επιζήμια για την κοινωνία».

Διαβάστε επίσης:

Φάιμαν: Η Ευρώπη να επιδείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα [ΒΙΝΤΕΟ]