Επιδιώκουμε να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας και θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ads

Πρέπει όμως για να χτίσουμε σταθερές γέφυρες να τις χτίσουμε σε γερά θεμέλια και όχι να υψώσουμε τοίχο». «Θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Για να χτίσουμε γέφυρες πρέπει να τις χτίσουμε σε σταθερά θεμέλια. Και σταθερά θεμέλια στις σχέσεις δυο χωρών είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Διαφορές υπήρχαν πάντα, οι θέσεις σας είναι γνωστές όπως και οι δικές μας τόνισε ο πρωθυπουργός.

Έχει όμως σημασία πέρα από τις διαφορές να βρούμε συγκλίσεις και να τις διατυπώνουμε τις διαφορές χωρίς υπερβολές και προκλήσεις με σεβασμό στην άλλη άποψη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αν σήμερα το καταφέρουμε αυτό τότε η επίσκεψη δεν θα είναι μόνο ιστορική αλλά θα μπορούσε να ανοίξει κι ένα νέο ουσιαστικό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών και των δύο λαών μας», πρόσθεσε.

Ads

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι επιθυμία του είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι σε κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονίας, συμπληρώνοντας ότι πιστεύει βαθιά στην ελληνοτουρκική φιλία. 

«Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να παραμερίσουν το κενό του ποτηριού και χρειάζεται να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας σε αυτή την αντίληψη» ανέφερε από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία, αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές», είπε ο κ. Ερντογάν και συνέχισε: «Εμείς ως χώρα, ως Τουρκική Δημοκρατία, ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας. Είμαστε δύο χώρες, δύο λαοί, οι οποίοι συνυπήρξαν, έζησαν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και ως εκ τούτου συμβαίνει να έχουμε ομογενείς που ζουν στη χώρα σας, στα ελληνικά εδάφη. Και εσείς έχετε τους ομογενείς σας, οι οποίοι ζουν στα τουρκικά εδάφη. Εύχομαι και λέω, μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας στην Τουρκία και να μην ήμασταν στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Αλλά θεωρώ ότι τα σφάλματα και τα λάθη που διαπράχθηκαν είναι πια κομμάτι της Ιστορίας. Και κάποτε πρέπει να κτίσουμε το μέλλον, όπως είπατε, σε πολύ γερά θεμέλια. Για αυτό νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να εξασφαλίσουμε αυτά τα γερά θεμέλια. Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με βάση ορισμένες αρχές κοινής λογικής, κοινού λόγου, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε πολλά από τα προβλήματα», εκτίμησε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Το κλίμα της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν, που είναι σε εξέλιξη, φαίνεται, τουλάχιστον από τις πρώτες δηλώσεις, καλύτερο σε σχέση με την κόντρα μπροστά στις κάμερες που προηγήθηκε κατά τη συνάντηση των Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.  Με την ολοκλήρωση της συνάντησης θα ακολουθήσουν δηλώσεις.