«Η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Βόρεια Ελλάδας συνολικά, είναι δραματική και κάποιοι έχουν εγκληματικές ευθύνες για αυτή την ολιγωρία, την αδράνεια, σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας μετά τις συναντήσεις που είχε με τη διοίκηση και εργαζόμενους στο νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου».

Ads

«Ο φόβος που έχουμε – καθώς έχει κρασάρει ήδη το σύστημα στη Βόρεια Ελλάδα, είναι γεμάτες όλες οι εντατικές -, ο φόβος και η αγωνία είναι να μην αντιμετωπίσουμε καταστάσεις Μπέργκαμο, δηλαδή να μη βρεθούμε στη δύσκολη στιγμή όπου θα γίνεται επιλογή ασθενών που θα τους παρασχεθεί η βοήθεια στη ΜΕΘ», είπε ο κ. Τσίπρας. Επισήμανε ότι τώρα που βρισκόμαστε σε οριακό σημείο, «η προσπάθεια είναι να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί» και προς την κατεύθυνση αυτή πρότεινε να γίνει επίταξη ιδιωτικών νοσηλευτικών μονάδων, το άνοιγμα του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ώστε να δέχεται κι αυτό περιστατικά, καθώς και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με υποδομές και έμψυχο δυναμικό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι υπάρχουν ευθύνες και θα καταλογιστούν και παρατήρησε πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στη Θεσσαλονίκη και ανακοίνωσε 15.000 προσλήψεις στο Στρατό αλλά όχι στη δημόσια Υγεία», ενώ πρόσθεσε πως «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήριζε “πεταμένα λεφτά” τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία νέων μονάδων ΜΕΘ». Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροκομματικές συμπεριφορές και όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Κραυγή από τους νοσοκομειακούς

Γιατροί κι άλλοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο μίλησαν για έλλειψη σχεδιασμού, έλλειψη προσωπικού και είπαν ότι ήδη γίνεται επιλογή ασθενών όχι στις περιπτώσεις Covid-19 αλλά στις άλλες ειδικότητες καθώς η εντολή είναι να κάνουν μόνο το 20% των χειρουργείων που γίνονταν την προηγούμενη περίοδο.

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συναντήθηκε με τη διοικήτρια του νοσοκομείου Μαρία Γιογκατζή και ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Ελένη Σιώτου τονίζει ότι έχουν γεμίσει και οι 25 κλίνες ΜΕΘ και οι 82 κλίνες Covid-19 που διαθέτει το νοσοκομείο. Είπε ότι επισήμως σήμερα είναι 71 τα θετικά κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των γιατρών του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του νοσοκομείου. Ακόμη, ανέφερε ότι το προσωπικό του νοσοκομείου ενισχύθηκε με 100 μη μόνιμους, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν επικουρικό έργο.

«Ο διευθυντής της μονάδας του νεφρού ήθελε να είναι εδώ. Δεν είναι εδώ γιατί νόσησε ένας γιατρός μέσα από την μονάδα όπως επίσης και μια νοσηλεύτρια. Μπήκαν όλοι σε καραντίνα. Αλλά το ερώτημα τώρα είναι: Οι νεφροπαθείς που θα πάνε και ποιος θα το απαντήσει; Ένα παράδειγμα του ελλιπούς σχεδιασμού» επεσήμανε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων. Αυτό όπως εξήγησε δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την ήδη τραγική κατάσταση στο νοσοκομείο που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού.

«Χρειαζόμαστε μόνιμο προσωπικό . Αυτό το νοσοκομείο φυλλορροεί από αυτό το προσωπικό που μπορεί να το στηρίξει. Το επικουρικό προσωπικό το λέει και η λέξη. Επικουρούν. Μόνιμο προσωπικό είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού που ήρθαν σε όλο το 2020» τόνισε η πρόεδρος για να συμπληρώσει ότι η διοίκηση προσπαθεί να λύσει το θέμα με αναστολή των αδειών.  Όμως το πρόβλημα είναι έντονο αφού είναι πάνω από 500 οι οργανικές θέσεις που παραμένουν κενές. Επιπροσθέτως το επόμενο διάστημα αρκετοί γιατροί θα φύγουν λόγω συνταξιοδότησης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων αφού από τις 26 οργανικές θέσεις αυτή την στιγμή υπηρετούν μόνο 13 αναισθησιολόγοι για να καλύψουν 12 χειρουργικές κλινικές». 

«Μας ζήτησαν τρεις κλινικές του νοσοκομείου να αυτοκαταργηθούν» εξήγησε ο διευθυντής της κλινικής ΩΡΛ εξαιτίας της περικοπής των χειρουργείων κατά 80%. «Μετά από πιέσεις καταφέραμε μέσω της συνένωσης να  διατηρήσουμε την δυνατότητα να κάνουμε μερικά χειρουργεία» εξήγησε. «Καλούμαστε να κάνουμε επιλογή για το ποιοι θα χειρουργηθούν. Και παλεύουμε μεταξύ μας να πείσουμε ο ένας τον άλλο για το ποιος θα χειρουργηθεί. Γίνεται διαλογή ασθενών σήμερα όχι για τον covid όπως στο εξωτερικό αλλά για το ποιος θα προλάβει να χειρουργηθεί» τόνισε. 

Σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα αν η επίταξη κλινών στις ιδιωτικές κλινικές θα ήταν μια ενδεδειγμένη λύση, όλοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συμφώνησαν ότι αυτή η πρόταση είναι λύση στο πρόβλημα. «Αν έχουμε πόλεμο, και έχουμε πόλεμο, στον πόλεμο δεν κοιτάζει ο καθένας το μαγαζάκι του. Βγάζουμε τον πόλεμο και μετά έχουν τον καιρό να κερδίσουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία» είπε η εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Διάχυτος όμως ήταν και ο φόβος όλων των εργαζομένων για την εξαιρετικά δύσκολη επόμενη ημέρα λόγω της πανδημίας. Ήδη το νοσοκομείο όπως εξήγησαν έχει μόλις 10 κρεβάτια covid  διαθέσιμα και αύριο θα έχουν εφημερία που συνήθως έρχονται 20 με 25 περιστατικά. «Έχουμε 10 κρεβάτια, οι υπόλοιποι 15 που θα πάνε;» αναρωτήθηκαν και επεσήμαναν το ήταν αναμενόμενο να φθάσουμε στο σημείο αυτό αφού δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. «Από το απόλυτο lockdοwn στο “μπάτε σκύλοι αλέστε”. Δείχνει έλλειψη στρατηγικής, γιατί το λέγαμε εμείς οι συνάδελφοι που είμαστε στην επιτροπή πανδημίας ότι τον χρόνο που κερδίσαμε από το lockdοwn θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε με υποδομές, με έμψυχο υλικό. Ήταν βέβαιο ότι θα φτάσουμε στο σημείο αυτό» τόνισαν.