Τη βούλησή τους να ενισχύσουν τις σχέσεις των δύο χωρών τόνισαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην ανεπίσημη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Κρήτη. 

Ads

Η συνάντηση που «έγινε σε φιλικό κλίμα» διήρκεσε συνολικά τρεις ώρες. Ο Νίκος Κοτζιάς επέλεξε να επισκεφτεί μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου το σπήλαιο στο οποίο, σύμφωνα με το μύθο, γεννήθηκε ο Δίας και στο οποίο οδήγησε την Ευρώπη μετά την απαγωγή της από τη Λιβύη.

image

Χαρακτήρισε δε την κίνηση αυτή συμβολική. «Θεώρησα ότι είναι σωστό μιας και η συνάντησή μας έγινε στην Κρήτη να έρθουμε στο μέρος όπου γεννήθηκε ο Δίας και που έκανε τη μεγάλη απαγωγή της Ευρώπης, δείχνοντας το πώς εμείς πιστεύουμε ότι ο φίλος λαός της Τουρκίας ανήκει στην Ευρώπη και μπορεί και πρέπει να έρθει στην ΕΕ εφόσον και όταν ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς. 

Ads

Την επίσκεψη ακολούθησε συνομιλία των δυο ομολόγων και γεύμα. Ερωτηθείς σχετικά με τα θέματα που συζήτησαν, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε πώς αυτά ήταν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, οι εξελίξεις στην περιοχή, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και το προσφυγικό, καθώς και οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας όπως αυτές διαμορφώνονται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, το οποίο πολλάκις η Ελλάδα έχει καταδικάσει.

Για τους «8» και τη συμφωνία για το προσφυγικό

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών, είπε ότι αυτό δεν συζητήθηκε καθώς, όπως τόνισε, το υπουργείο Εξωτερικών έχει εξ αρχής αποσαφηνίσει ότι αυτό το ζήτημα θα λυθεί στα ελληνικά δικαστήρια, με βάση το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη και εφόσον διευκρινιστεί αν και σε ποιο βαθμό αυτοί συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Απαντώντας σχετικά με τις προσφυγικές ροές και τον κίνδυνο κατάρρευσης της σχετικής συμφωνίας Τουρκίας – Ε.Ε., ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι, όπως ο ίδιος έχει κατανοήσει, «η Τουρκία θέλει να κρατήσει αυτή τη συμφωνία». «Αυτό που εκείνοι υπογραμμίζουν», σημείωσε, «είναι ότι και η Ε.Ε. από την πλευρά της πρέπει να κρατήσει το δικό της τμήμα της συμφωνίας. Εμείς φροντίζουμε, όσο είναι δυνατόν, όλες οι πλευρές να ανταποκριθούν σε όσα έχουμε συμφωνήσει».

«Επικοδομητική συζήτηση»

Στις κοινές τους δηλώσεις οι δυο υπουργοί χαρακτήρισαν τη συνάντηση εποικοδομητική ευκαιρία να συζητήσουν τόσο για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και την ενίσχυση του διαλόγου όσο και για τα μεγάλα προβλήματα που εξελίσσονται στην περιοχή μας. Μια ευκαιρία, όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς, να βρεθούν τρόποι συνεργασίας που θα συμβάλλουν οι δύο πλευρές στη λύση τους.

image

«Εκφράσαμε τη θέλησή μας να βελτιώσουμε ακόμα πιο πολύ τις σχέσεις μας, εκτιμήσαμε και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι ελπίζει «αυτή τη φορά και οι δύο πλευρές στην Κύπρο να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία που έχουν» και τόνισε ότι «εμείς, και οι δύο πλευρές θα την υποστηρίξουμε».