Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στην Φρανκφούρτη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον συντονιστή της ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σημειώνεται πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την ώρα που η σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ έχει προκαλέσει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις

Ads

Ο Γιάννης Δραγασάκης μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Μάριο Ντράγκι. Συζητήσαμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την άποψη, ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά».

Υπενθυμίζεται πως το μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ έχει ενημερώσει τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της χωρών της ευρωζώνης πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα στις αγορές εντόκων γραμματίων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών, το οποίο έχει καλυφθεί, μια απόφαση που θα έδινε βραχυπρόθεσμα ανάσα ρευστότητας στην κυβέρνηση. Προϋπόθεση για λήψη μιας τέτοιας απόφασης είναι «να υπάρχει στον ορίζοντα μια συμφωνία». 

Κύκλοι της ΕΚΤ αναφερόμενοι στο περιεχόμενο της συνάντησης δήλωσαν πως κατά τη διάρκεια της «εξετάστηκε η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η κατάσταση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες».

Ads

Νωρίτερα κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει πως επιδίωξη της συνάντησης είναι «να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων και για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ταχεία, βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία». Πληροφορίες ανέφεραν πως ο στόχος του Γιάννη Δραγασάκη για τη συνάντηση ήταν διπλός:

  • Από τη μία να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA), δηλαδή ότι δεν θα αυξηθεί αύριο Τετάρτη το ποσοστό απομειώσεως που εφαρμόζει η ΕΚΤ στα ελληνικά ενέχυρα.
  • Και από την άλλη να επιδιώξουν την αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα στις αγορές εντόκων γραμματίων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα έδινε βραχυπρόθεσμα ανάσα ρευστότητας στην κυβέρνηση.