Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα επιδιώξουν οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), σε Ορεστιάδα και Ξάνθη, μετά την απόφαση αναστολής λειτουργίας των δύο εργοστασίων, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει ως τετελεσμένο το κλείσιμο των εργοστασίωντης ΕΒΖ», τονίζουν σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές του κόμματος, Λ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Δ. Στρατούλης και Α. Σταμπουλής.

Ads

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι διάφορων φορέων καθώς και οι υφυπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλ. Δερμετζόγλου και Γ. Ντόλιος και ο βουλευτής Έβρου Μαρίνο Ουζουνίδης ενώ παρέστη εκπρόσωπος του υφυπουργού Εξωτερικών, Κ. Γεροντόπουλου.

«Η κυβέρνηση αποφεύγει να ασχοληθεί με το θέμα, φαίνεται δεν έχει δει τον “χάρτη” των Ευρωεκλογών και ειδικά της Θράκης» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετά το τέλος της σύσκεψης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην ΕΒΖ, Πέτρος Χαστανίδης.

Όπως ανέφερε, αποφασίστηκε να συσταθεί μια επιτροπή η οποία θα επιδιώξει να συναντηθεί άμεσα με τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό Οικονομικών, καθώς «με το κλείσιμο των εργοστασίων που γίνεται “ελαφρά την καρδία”, η περιοχή απαξιώνεται». Παράλληλα σημείωσε ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συζήτησης πριν οι εργαζόμενοι αποφασίσουν να κατέβουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν αναγνωρίζουμε τέτοια τετελεσμένα

«Η διοίκηση της ΕΒΖ με την απόφαση να αναστείλει την λειτουργία των δύο από τα τρία εργοστάσια στην χώρα μας (Ορεστιάδας και Σερρών) οδηγεί σε παραγωγική παρακμή την επιχείρηση, στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους στα εργοστάσια και στο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο χιλιάδες αγρότες τευτλοκαλλιεργητές των γύρω από τα εργοστάσια νομών της Βορείου Ελλάδας», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Αφροδίτη Σταμπούλη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τέτοια τετελεσμένα και θα πάρει της αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες για την αποτροπή του κλεισίματος των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ, την επαρκή χρηματοδότηση και την λειτουργική και παραγωγική ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό της Βιομηχανίας», τονίζουν.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι «Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να κάνουν τον τροχονόμο, να ανέχονται ή/και να ενθαρρύνουν τέτοιες αντιαναπτυξιακές, αντιεργατικές, αντιαγροτικές αποφάσεις που πλήττουν την ίδια την οικονομία της χώρας (αγροτική παραγωγή και μεταποίηση) και οδηγούν σε μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ερημοποίηση της Βόρειας Ελλάδας».