«Πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας που ξεκίνησε, κυρίως βέβαια στο θέμα των αποζημιώσεων, που παλεύω εγώ εδώ και 20 χρόνια με τη Γερμανία και εύχομαι παρά πολύ να ανοίξουμε τον δρόμο που πάντα προσπαθούν να τον κλείσουν οι Γερμανοί». Αυτό δήλωσε ο Αργύρης Σφουντούρης, ο άνθρωπος που επέζησε της σφαγής του Διστόμου κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ads

Εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, ο Αργύρης Σφουντούρης εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Όπως ανέφερε ο κ. Σφουντούρης, ο πρωθυπουργός τού είπε πως θα συνεχίσει με κάθε τρόπο και ότι υπάρχει ένα διεθνές συμβούλιο εμπειρογνωμόνων που θα δείξει τι μπορεί να γίνει, να βρεθεί νομικά ο καλύτερος δρόμος για την αντιμετώπιση του θέματος.

Ο πρωθυπουργός χάρισε στον κ. Σφουντούρη ένα ομοίωμα περιστεριού που συμβολίζει την Ειρήνη και εκείνος του έδωσε το βιβλίο του με τίτλο «Πενθώ για τη Γερμανία».

Αμέσως μετά, ο κ. Σφουντούρης μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού τόνισε ότι υποδέχεται τον κ. Σφουντούρη με τιμή και συγκίνηση, σημείωσε ότι στο πρόσωπό του αποτυπώνεται ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Κατοχής αλλά και ένα κομμάτι του χρέους, το οποίο έχουμε απέναντι στα θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Πολιτεία δεν ξεχνά.

Ads

Στην τελευταία επισήμανση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Σφουντούρης, υπογράμμισε τη χαρά του, που το ακούει αυτό, γιατί όπως είπε «τα τελευταία 20 χρόνια που αγωνιζόμουν δεν ήμουν πάντα σίγουρος ότι η Πολιτεία μας δεν ξεχνά αλλά τώρα το πιστεύω».

Απευθυνόμενος στον κ. Σφουντούρη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «οφείλουμε και πολλά σε εσάς για αυτό. Αυτό υποδηλώνει και η σημερινή μας συνάντηση» και κατέληξε λέγοντας πως «είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε».