Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς είχε συναντήσεις στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, ενώ εκφράστηκε και «η κοινή βούληση των δύο χωρών για την επίλυση του κυπριακού και για συνεργασία στο Αιγαίο».

Ads

Η συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου διήρκεσε περίπου δύο ώρες και διεξήχθη σε «εξαιρετικό κλίμα, με φιλική διάθεση και πρόθεση να βρεθούν λύσεις σε όλα τα ζητήματα», όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Κοινή επιθυμία, δήλωσε, είναι να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο και να πέσουν οι εντάσεις και οι αμφισβητήσεις. «Βρίσκομαι εδώ σαν φίλος που εργάζεται πάνω από 25 χρόνια για την ανάπτυξη των ελληνοτουρικικών σχέσεων, στη βάση της φιλίας και του διεθνούς δικαίου»,σημείωσε.

Κατά τη συνάντηση, πρόσθεσε, συμφώνησαν με τον Τούρκο ομόλογό του για την επανέναρξη διερευνητικών συζητήσεων, για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την προώθηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, κυρίως για τη θαλάσσια ασφάλεια.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι μια ευκαιρία για εξεύρεση μιας λύσης, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων και τόνισε τη σημασία που έχει να αποκατασταθεί η Κύπρος ως ένα κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο, με φιλικές σχέσεις προς όλους και χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Κοτζιάς τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει με κάθε τρόπο τις διαπραγματεύσεις και θα παράσχει κάθε διευκόλυνση για την επίλυση του Κυπριακού. «Θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό, αλλά με τον σωστό τρόπο», είπε και επεσήμανε ότι η εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί είναι μια καλή ευκαιρία.

Ads

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα τη στηρίζει. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, ακόμη, το μείζον ζήτημα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και, στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί διμερής συνεργασία, σε επίπεδο υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών και μια πολύ αυστηρή νομοθεσία.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την κοινή βούληση να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, τονίζοντας ότι σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για μέτρα που θα αποτρέψουν κινδύνους και εντάσεις. Με την νέα κυβέρνηση, είπε, η Τουρκία επιθυμεί να διαμορφώσει τη σχέση της, μέσα σε ένα πλαίσιο θετικής ατζέντας σε όλους τους τομείς.

Αναφερόμενος στη μεγάλη, αμφίδρομη, ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης των θαλάσσιων υποδομών και στην αύξηση των αεροπορικών πτήσεων. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπάρχει κοινή πολιτική βούληση για επίλυση του, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις 15 Μαΐου, στη βάση της Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου.

Υπάρχει «αποφασιστικότητα μας, ως Ελλάδα και Τουρκία, να ενθαρρύνουμε τις δύο πλευρές στην Κύπρο για λύση», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης δύο ιδρυτικών κρατιδίων (συνιστωσών πολιτειών) στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου των δύο ηγετών. Και χαρακτήρισε το χθεσινό δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί ως έναν καλό λόγο αισιοδοξίας, τόνισε δε τη σημασία συχνότερων συναντήσεων των δύο ηγετών και των διαπραγματευτών.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στην πρόσκληση που απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προς τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη γείτονα, καθώς και στην πρόσκληση του κ. Κοτζιά προς τον ομόλογό του να επισκεφτεί την Αθήνα και ένα από τα ελληνικά νησιά.

«Η αίσθηση που έχω αποκομίσει είναι ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο κ. Νταβούτογλου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Τσίπρας έχουν αυτό που λέμε “καλή χημεία”. Είναι νέοι άνθρωποι με δημιουργική σκέψη, με αντίληψη του διεθνούς περιβάλλοντος και των συμφερόντων των δύο κρατών. Γι’ αυτό με μεγάλη χαρά θα έρθει ο κ. Τσίπρας στην Τουρκία για να συζητήσουν όλα τα ζητήματα που χρειάζονται προώθηση και κατανόηση», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση διήρκησε μιάμιση ώρα και μετά το πέρας της δεν υπήρξαν δηλώσεις.