Ενδεχομένως, υπάρχει ακόμη ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την Ελλάδα επισημαίνει σε ανάλυση της η Bank of America – Merrill Lynch που προβλέπει καταβολή της έκτης δόσης αλλά και “κυβέρνηση συνασπισμού” μετά τον Φεβρουάριο. Στο Eurogroup της επόμενης Τρίτης παρέπεμψε η γερμανική κυβέρνηση για την επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς Ε.Ε. και ΔΝΤ αναφορικά με τις έγγραφες δεσμεύσεις που ζητούν οι εταίροι. Οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, πάντως, δείχνουν μια επιφύλαξη του Βερολίνου έναντι της κίνησης του προέδρου της ΝΔ. Εν τω μεταξύ, στο Βερολίνο, όπου συναντώνταi οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, τίθεται επί τάπητος η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου στήριξης προς την Ελλάδα.

Ads

 
Υπάρχει ένα «πολύ μικρό» παράθυρο ευκαιρίας σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σχολιάζει σε έκθεσή της με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 2011 η Bank of America – Merrill Lynch, στο οποίο οι αγορές είτε δεν έχουν εστιάσει ακόμα είτε πιστεύουν ότι μπορεί πολύ σύντομα να κλείσει και να έχει την ίδια τύχη με άλλες χαμένες ευκαιρίες στην διάρκεια αυτής της κρίσης.

Επιπλέον, ακόμα και το ίδιο το πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ενδέχεται να το αγνοεί, σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση η κρίση έχει διαχυθεί εκτός Ελλάδος και πως αν τα αρνητικά νέα από την Ελλάδα επηρεάζουν ακόμα τις αγορές -όπως συνέβη με τη μεταβλητότητα που προκάλεσε η ανακοίνωση και εν συνεχεία η ανάκληση του δημοψηφίσματος- το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα θετικά νέα, ειδικά αν αποτελέσουν έκπληξη.

Για να αξιοποιηθεί αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας», σχολιάζει η BofA-ML, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μία σειρά από εξελίξεις: η Ελλάδα να λάβει την επόμενη δόση του δανείου πριν τα μέσα Δεκεμβρίου, οι λεπτομέρειες του PSI να οριστικοποιηθούν και να επιτευχθεί υψηλό ποσοστό συμμετοχής ιδιωτών έως το τέλος Ιανουαρίου και οι εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου (ενδεικτική ημερομηνία, όπως αναφέρει η έκθεση) να οδηγήσουν σε μία ισχυρή κυβέρνηση, κατά πάσα πιθανότητα κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζει τις επείγουσες μεταρρυθμίσεις με ικανοποιητικό ρυθμό. Παράλληλα η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα εντός του 2012 το οποίο θα πρέπει να αυξάνει έως το 2014.

Ads

H επιστολή Σαμαρά προβληματίζει το Βερολίνο

«Δεν την κρίνουμε ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. Απλώς ουδέτερα», δήλωσε στο Βερολίνο αναφορικά με την επιστολή Σαμαρά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, παραπέμποντας στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν η Άγκελα Μέρκελ, που είχε ζητήσει την Τρίτη στη γερμανική Βουλή ευθέως από τον κ. Σαμαρά να συνυπογράψει μαζί με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ ένα κοινό κείμενο αποδοχής των συμφωνιών της 26ης Οκτωβρίου, επιμένει στην απαίτησή της, παραπέμποντας στις αποφάσεις του Eurogroup.

Αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του από την Ολλανδία Γιαν Κις ντε Γιάγκερ και τη Φινλανδία Γιούτα Ούρπιλαινεν για την προετοιμασία του Eurogroup, δήλωσε πως στην προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup τη Τρίτη θα αποφασιστεί η εκταμίευση της έκτης δόσης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα. Και οι τρεις χώρες επισήμαναν ακόμη πως επιθυμούν την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εθελοντική αλλαγή ομολόγων της Ελλάδας όπως συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.
 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με σημερινό τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η επιστολή που απέστειλε ο αρχηγός της ΝΔ διχάζει τις Βρυξέλλες. Η επιστολή του κ. Σαμαρά κρίνεται «μάλλον θετική», δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική, ωστόσο άλλη πηγή ανέφερε ότι «δεν έπεισε τελείως». Ως εκ τούτου η τελική απάντηση των Ευρωπαίων εταίρων δείχνει «αβέβαιη».

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν την έκτη δόση για την Ελλάδα στην συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη και να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες για την μόχλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

«Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που θα αποφασίσουμε για την εκταμίευση της έκτης δόσης, οπότε, όπως λένε, τρίτη και τυχερή», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της ευρωζώνης στο πρακτορείο. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να εξετάσει τις γραπτές εγγυήσεις που έχουν αποστείλει τα κόμματα που στηρίζουν την προσωρινή κυβέρνηση Παπαδήμου πριν λάβουν την τελική τους απόφαση. «Θα πρέπει να το δούμε, τί σημαίνει επί της ουσίας – δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα, αλλά αν όλα πάνε καλά, θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε αυτό» πρόσθεσε.

Τη δέσμευσή του να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου μέχρι αυτή να ολοκληρώσει το έργο της επαναλαμβάνει σε άρθρο – επιστολή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Περισσότερα διαβάστε εδώ