Τη στήριξή τους στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και στις προσπάθειές του για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, σο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με την απόφαση του Eurogroup και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το ζήτημα της λύσης έχει περάσει εδώ και αρκετό καιρό στην απέναντι πλευρά, ενώ υπογράμμισε πως Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή τους θέση. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή για τα βρεθεί λύση, προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως πρέπει να απομονωθούν οι εθνικιστές, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν και στην Ελλάδα ορισμένοι που δεν επιθυμούν λύση στο Κυπριακό. Υποδεχόμενος τον κ. Θεοδωράκη, ο πρωθυπουργός τον ρώτησε για την υγεία του, λέγοντας «βλέπω ότι έχεις αδυνατίσει. Μην ανησυχείς εδώ θα σε ταΐσουμε».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε πως τόνισε στον πρωθυπουργό ότι η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση ήταν αδικαιολόγητη και ταυτόχρονα κοστίζει στη χώρα. Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και αφορούσε, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ποταμιού, στα αποτελέσματα του Eurogroup και στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ads

Ο κ. Θεοδωράκης μεταξύ άλλων είπε ότι έκανε λόγο στον πρωθυπουργό για ανεπίτρεπτη καθυστέρηση στη στη διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα η χώρα να χάνει έδαφος. «Αν είχε τελειώσει νωρίτερα η διαπραγμάτευση θα έπιαναν τόπο οι θυσίες των πολιτών», υπογράμμισε.

Οικουμενική ζήτησε και πάλι ο Βασίλης Λεβέντης

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση και με τον Βασίλη Λεβέντη στο Μέγαρο Μαξίμου. Έγινε η συμφωνία, είπε ο Βασίλης Λεβέντης κατά την είσοδό του. «Η συμφωνία για την έξοδο στις αγορές έγινε, θα δούμε πότε θα γίνει η συμφωνία για το κυπριακό» απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Εσείς είστε υπέρ της ομαλής μετάβασης» είπε ο Αλ. Τσίπρας για να απαντήσει καταφατικά ο Βασίλης Λεβέντης και να προσθέσει πως εξ αρχής η άποψή του ήταν να πάμε σε συμφωνία αλλά όχι προσφέροντας τα πάντα ενώ αναφερθείς στην Γερμανία είπε πως όταν κάποιος είναι ισχυρός δεν πρέπει να πηγαίνεις κόντρα αλλά να κερδίζεις τη εύνοιά του.

Μετά τη συνάντηση, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε πως εξέφρασε εκ νέου την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση στον Αλέξη Τσίπρα. «Ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να πάει την Ελλάδα προς την Ευρώπη. Αυτό μου δήλωσε. Εγώ του είπα ότι φοβάμαι το κόμμα του. Τον είδα σκεπτικό. Η Ελλάδα χρειάζεται μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση και η κυβέρνηση αυτή δεν πιστεύει στην Ευρώπη», ισχυρίστηκε.