Συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών αλλά και της ΓΣΕΒΒΕ είχε ο Αλέξης Τσίπρας με επίκεντρο τις έντονες αντιδράσεις για το νέο  τπωχευτικό κώδικα, τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση.

Ads

«Οι διατάξεις του νέου πτωχευτικού δικαίου έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα γιατί για πρώτη φορά δημιουργείται μια συνθήκη ολικής απώλειας της ιδιωτικής περιουσίας» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά το πέρας της συνάντησης και πρόσθεσε: «Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για μια ολιστική παρέμβαση στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Κατά την γνώμη μου εδώ έχουμε μια ολιστική ή ολοκληρωτική αν θέλετε αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας».

Όπως εξήγησε «μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως πτωχεύουν και χρεοκοπούν επιχειρήσεις ,και κράτη, δεν γνωρίζαμε πως πτωχεύουν και φυσικά πρόσωπα». Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όπως σημείωσε «είναι το γεγονός ότι οι νέες αυτές ρυθμίσεις έρχονται δέκα χρόνια μετά την πτώχευση της χώρας και δύο χρόνια μετά την ρύθμιση του χρέους και της ανάκαμψης της οικονομίας».

«Βλέπουμε ότι όσοι άντεξαν τις κρίσεις, οι ευάλωτοι συμπολίτες μας, θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της ατομικής χρεοκοπίας» και αυτό όπως εξήγησε θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό, αν λάβουμε υπ όψιν και τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την διεύρυνση των ανισοτήτων και την συρρίκνωση του εισοδήματος από τις επιπτώσεις της πανδημίας .

Ads

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε δημόσια την στήριξή του στην πρόταση νόμου που έχει φέρει στον δημόσιο διάλογο η Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναδειχθεί η πρωτοβουλία αυτή ως μία άμυνα της κοινωνίας των πολιτών απέναντι σε νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο και θα δυσχεράνουν την δυνατότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να αντέξουν από την νέα επιδείνωση της οικονομίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Αυγητίδης, είπε κατέθεσαν την πρόταση που έχουν επεξεργαστεί σημαντικοί επιστήμονες του χώρου, καθηγητές, δικαστές, νομικοί, με σκοπό να συνεισφέρουν στον δημόσιο διάλογο για το πτωχευτικό. «Φοβούμαστε ότι έγινε αυτό που θέλαμε να αποτρέψουμε, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα να μην αντιμετωπιστούν σαν μια επιχείρηση που είναι υπό πτώχευση και που θα πρέπει να ακολουθήσει ρευστοποίηση της περιουσίας της», είπε, τονίζοντας ότι «επιδίωξη μας ήταν να ακολουθήσει ένα πτωχευτικό δίκαιο που θα είχε κοινωνικό χαρακτήρα».

Πρόσθεσε ότι σήμερα στη Βουλή έχουμε ένα σχέδιο νόμου που αποκαλείται ως σχέδιο «δεύτερης ευκαιρίας» και ότι πιστεύουν πως «πρέπει να το συζητήσουμε κατά πόσο αποτελεί δεύτερη ευκαιρία και αν αποτελεί ευκαιρία, για ποιον είναι ευκαιρία και πώς θα μπορούσε να διορθωθεί».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Σπυράκος, μέλος της ΔΣ, τόνισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης «έχει στοιχεία οπισθοδρόμησης σε σχέση με το νομικό γίγνεσθαι στην ΕΕ, το οποίο δεν φημίζεται και για την προοδευτικότητα της». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, έχει αλλάξει ακόμη και ο σκοπός της πτώχευσης. «Εχει φύγει ο όρος της διατήρησης της επιχείρησης που στην παρούσα συνθήκες είναι ζητούμενο και τώρα
στόχος είναι η ρευστοποίηση της επιχείρησης».

«Το 81% των  μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε πτώχευση»

«Με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα η κυβέρνηση καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ για πρώτη φορά οδηγούνται σε πτώχευση όχι μόνο οι επιχειρήσεις και οι έμποροι αλλά και τα νοικοκυριά» δήλωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας  και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας «Στο Κόκκινο 105.5. Και πρόσθεσε: «Ενώ βλέπουμε στην Ευρώπη μια τάση αναστολής πτωχεύσεων και πλειστηριασμών, η ΝΔ επιλέγει να προχωρήσει στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση».

«Με τον Πτωχευτικό η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τη μεσαία τάξη» συνέχισε ο βουλευτής, υπογραμμίζοντας ότι «το 81% των  μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε πτώχευση με fast track διαδικασία, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ».

«Πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης έχουν αναφερθεί στο υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης ως επιζήμιο για την οικονομία και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως βαρίδι για την ανάπτυξη», υπενθύμισε, επισημαίνοντας ότι «αυτά επιχειρεί να αναδιαρθρώσει βίαια η κυβέρνηση με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο». «Η κατεύθυνση αυτή έχει άλλωστε προαναγγελθεί με την ενδιάμεση έκθεση Πισσαρίδη», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.

«Οι τρύπες στον προϋπολογισμό κλείνουν με στήριξη των επιχειρήσεων και της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και όχι με ιδιωτικοποιήσεις φυσικών μονοπωλίων όπως τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών»  ξεκαθάρισε στο μεταξύ ο τομεάρχης Ανάπτυξης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «βλέπει την κρίση ως ευκαιρία για ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων εταιρειών του δημοσίου που προσφέρουν κρίσιμες υπηρεσίες», τη στιγμή που «τέτοια προγράμματα έχουν παγώσει σε όλη την Ευρώπη, ακριβώς επειδή αναγνωρίζεται πλέον πόσο σημαντικό είναι να έχει το Δημόσιο τον έλεγχο βασικών υποδομών».

«Επί ΣΥΡΙΖΑ δείξαμε ότι μπορούν να υπάρξει εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων σε τέτοιες επιχειρήσεις, όπως στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Αλλά με δημόσιο έλεγχο και οργανισμούς που έχουν ως ρόλο τη στήριξη της οικονομίας και της συνολικής ανασυγκρότησης της χώρας μας».

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση είχε δεχτεί σφορά πυρά για τις προβλέψεις του νέου πτωχευτικού κατά την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Είναι ενδεικτικό πως όλοι σχεδόν οι φορείς που τοποθετήθηκαν είχαν αρνητική εισήγηση, εστιάζοντας μάλιστα στους κινδύνους που γεννούν οι προβλέψεις του νέου κώδικα για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και για τις επιχειρήσεις.

“Το μήνυμα που δίνεται στα νοικοκυριά που άντεξαν στην κρίση είναι ότι η μόνη λύση τους είναι η πτώχευση” είπε ο εκπρόσωπος της Ολομέλειας των δικηγορικών Συλλόγων, “είναι υποκρισία  να μιλάμε για προστασία πρώτης κατοικίας από τον νέο πτωχευτικό κώδικα”, επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΩ, μεταξύ άλλων.

Μιλώντας στο tvxs η εξειδικευμένη σε θέμα ιδιωτικού χρέους δικηγόρος, Όλγα Μοσχοχωρίτου, αναφέρθηκε εκτενώς στους κινδύνους που προκύπτουν με βάση τις διατάξεις του νέου πτωχευτικού.