Στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν συναντήσεις του πρώην επικεφαλής της Novartis στην Ελλάδα, Κωνσταντίνου Φρουζή, με στελέχη του Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Αυγή».

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το ημερολόγιο του πρώην αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή της φαρμακευτικής πολυεθνικής και βρίσκονται στα χέρια της εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένης Τουλουμπάκη.

Συγκεκριμένα, στις καρτέλες του ημερολογίου αναγράφονται συναντήσεις, όχι μόνο με υπουργούς, αλλά και με πρόσωπα του «προθάλαμου» του Σαμαρά στο Μαξίμου, μεταξύ αυτών, ο Σταύρος Παπασταύρου, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Δημήτρης Πτωχός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα, η συνάντηση με τον Λαζαρίδη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Απριλίου 2013, στις 11.30 το πρωί, στον πρώτο όροφο του Μαξίμου.

Ads

Η συνάντηση με τον Παπασταύρου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014, στις 9 το πρωί. Το όνομα του Στ. Παπασταύρου είναι γνωστό και από την Λίστα Λαγκάρντ.

Με τον Δ. Πτωχό ο Φρουζής συναντήθηκε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013, στις 9 το πρωί. Κατάγεται από την Μεσσήνη, η οικογένειά του έχει φιλική σχέση με τον Α. Σαμαρά, ήταν μέλος της «ομάδας αλήθειας» της ΝΔ και ο άνθρωπος που είχε την ιδέα για δωρεάν wifi την οποία έκανε κεντρική πολιτική του ο Α. Σαμαράς. Στο ημερολόγιο του Φρουζή η εν λόγω συνάντηση αναφέρεται ως «(ΠΤΩΧΟΣ) ΓΡ.ΣΑΜΑΡΑ».

Υπάρχει ακόμη μία επικοινωνία Φρουζή – Πτωχού την Πέμπτη 10 Απριλίου 2014, η οποία στο ημερολόγιο αναγράφεται στα αγγλικά: «(Novartis) to Ptochos».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες κατέθεσε πως Πτωχός, Λαζαρίδης και Παπασταύρου επηρέαζαν την φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά. Στο ημερολόγιο καταγράφονται και άλλες συναντήσεις του Φρουζή με τα εν λόγω στελέχη.

Αναλόγως, στο ημερολόγιο αναφέρονται και συναντήσεις του Φρουζή με τον τότε υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2013, στις 2 μμ, συναντήθηκε με τον πρώτο και στις 10 Σεπτεμβρίου 2013, 5.30 μμ, με τον δεύτερο. Και οι δύο συναντήσεις έγιναν στα αντίστοιχα υπουργεία. Μάλιστα, με τον Α. Γεωργιάδη συναντήθηκε ο Φρουζής και εκτός γραφείου του πρώτου, μίση ώρα πριν.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η σχέση Φρουζή – Γεωργιάδη ήταν πιο οικεία, αφού στο ημερολόγιο ο νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ αναφέρεται με το μικρό του όνομα. Οι δύο συναντήθηκαν και στις 10 Ιανουαρίου 2014, στη 1 μμ, όπως και την 1η Απριλίου 2014. Δύο μέρες μετά ο Φρουζής συναντήθηκε και με τον Λαζαρίδη στο Μαξίμου.

Στις 8 Απριλίου 2014 ο Φρουζής συναντάται διαδοχικά, με διαφορά μίας ώρας, με τον τότε υπουργό Οικονομίας, Κ. Χατζιδάκη και με τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.