Με τους κυβερνητικούς εταίρους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη συναντήθηκε το απόγευμα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Τρίτης. Οριστικές και αξιόπιστες αποφάσεις από τους εταίρους ζήτησε μετά τη συνάντηση με τον Α.Σαμαρά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Την ανάγκη άμεσης εκταμίευσης της δόσης υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης.

Ads

«Με τις αποφάσεις που πήραμε και τα πολύ δύσκολα μέτρα προχωράμε. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Δεν αντέχει η μεγάλη πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών καθυστερήσεις ή ασάφειες. Εμείς έχουμε ανάγκη ως χώρα από μία νέα αφετηρία, η οποία θεωρώ βέβαιο ότι θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες. Όσοι αναμένουν την αποτυχία για τα δικά τους κομματικά η προσωπικά οφέλη θα διαψευστούν οικτρά. Ο Έλληνες ξέρουν ότι αυτή είναι η μόνη εφικτή και ασφαλής πορεία. Ο μόνος τρόπος να κάνουμε την Ελλάδα αυτοδύναμη, πάνω σε στέρεα θεμέλια», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος.

Λίγη ώρα αργότερα, εξήλθε από τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος ανέφερε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό όλα όσα αφορούν στην αντιμετώπιση του αυριανού συμβουλίου Eurogroup, καθώς και της συνόδου κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου.
 
Ο κ.Κουβέλης εκτίμησε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να βρεθεί στην διελκυνστίδα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα πρέπει να λάβει την έγκριση των εταίρων για την εκταμίευση, τουλάχιστον της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

«Τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας, εκπληρώσαμε τις τελικές δεσμεύσεις τις οποίες είχαμε κάνει», δήλωσε στο Reuters ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας την έγκριση, νωρίτερα, πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, με τις οποίες, σύμφωνα με το πρακτορείο, επιδιώκεται η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η διασφάλιση ότι τα έσοδα του ελληνικού κράτους από τις ιδιωτικοποιήσεις θα αξιοποιούνται για την αποπληρωμή του χρέους.
 
Η εξέλιξη ερμηνεύτηκε από το πρακτορείο ως προσπάθεια κατευνασμού των πιστωτών εν όψει του κρίσιμου αυριανού Eurogroup, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει το ζήτημα της Ελλάδας και του χρέους της και να οδηγήσει στην εκταμίευση 30 δισ. ευρώ και πλέον.

Ads

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, η ελληνική πλευρά περιμένει να λάβει αύριο το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισ. ευρώ μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Επιπλέον, εκτιμά ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα δοθεί η έγκριση για να λάβει η χώρα μας και τα οφειλόμενα από την προηγούμενη δόση, αλλά και τη δόση του επόμενου μήνα, ποσό που θα φτάσει τα 13 δισ. ευρώ.
 
Eπιτροπή συντονισμού της τρικομματικής κυβέρνησης
 
Στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με πηγές από την Ιπποκράτους, ο κ.Σαμαράς συζήτησε με τον κ.Βενιζέλο και αποφασίστηκε πως είναι ώριμο να συγκροτηθεί μια επιτροπή από εκπροσώπους και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία θα ασχολείται με αυτά τα θέματα, δηλαδή την αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης και τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, καθώς επίσης και την επίλυση τυχόν προβλημάτων.
 
Την πληροφορία για τη δημιουργία επιτροπής επιβεβαιώνει και η ΔΗΜΑΡ και μάλιστα, σύμφωνα με ηγετικά της στελέχη, οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν την άλλη εβδομάδα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να γίνει σύσκεψη των τριών αρχηγών στην οποία θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες συγκρότησης και λειτουργίας αυτής της επιτροπής.
 
Κατά τις πηγές της Ιπποκράτους, δεν συζητήθηκε θέμα ανασχηματισμού. Πάντως, αξιωματούχος της κυβέρνησης ανέφερε νωρίτερα στο Reuters ότι ο κ. Σαμαράς θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό αμέσως μόλις εξασφαλιστεί η δόση. 

Απεναντίας, τέθηκαν τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, των οδικών αξόνων, των ναυπηγείων, αλλά και θέματα που αφορούν στους ανάπηρους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι κυβερνητικοί εταίροι απορρίπτουν το αίτημα που έθεσε η τρόικα στο «παρά πέντε» του Eurogroup για απολύσεις 22.000 υπαλλήλων το 2014.