Στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε η κηδεία του τελευταίου αμετανόητου χουντικού Νίκου Ντερτιλή, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 90 ετών την περασμένη Δευτέρα. Η Χρυσή Αυγή έδωσε το «παρών», ενώ ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, που τέλεσε και την νεκρώσιμη ακολουθία, συνέκρινε τον αμετανόητο χουντικό «με τον Κολοκοτρώνη και τον Σωκράτη». Κατά τη στιγμή μάλιστα του ενταφιασμού έπεσαν πυροβολισμοί, για τους οποίους προσήχθη στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής ένας 22χρονος.  

Ads

Η κηδεία του έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής να δώσουν δυναμικό παρών με συνθήματα του τύπου: «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών». Δεν έλειψαν οι πυροβολισμοί στον αέρα τη στιγμή του ενταφιασμού. 

Για το περιστατικό προσήχθη στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής ένας 22χρονος και σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην κατοχή του βρέθηκαν 21 κάλυκες και πτυσσόμενο στιλέτο.

 

Παρόντες στη νεκρώσιμο ακολουθία ήταν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Γεωργίου, και ο Κωνσταντίνος Πλεύρης.

 

Τη νεκρώσιμη ακολουθία τέλεσε ο γνωστός για τα αισθήματά του προς τον εκλιπόντα -και επί δικτατορίας ιερέας των Σωμάτων Ασφαλείας- Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο οποίος δεν δίστασε να παρομοιάσει το Νίκο Ντερτιλή με «τον Κολοκοτρώνη και τον Σωκράτη».
 
«Ξέρω ότι τα ΜΜΕ θα με κατασπαράξουν και θα πουν ότι δεν επιτρέπεται να μιλάω. Αφού είχαν αποφασίσει τα ΜΜΕ πριν το αποφασίσω εγώ ότι θα τελέσω τη νεκρώσιμο ακολουθία, αποφάσισα να το κάνω» δήλωσε μεταξύ άλλων.
 
Τον επικήδειο εκφώνησε ο καταδικασθείς για τα βασανιστήρια της ΕΑΤ – ΕΣΑ Θεοφιλογιαννάκος, χαρακτηρίζοντας τον Ντερτιλή «ήρωα που απελευθέρωσε ελληνικό έδαφος».
 
Επικήδειο εκφώνησε και εκδότης της εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα» Γρηγόρης Μιχαλόπουλος ο οποίος εκτίμησε ότι «εφυγε ενας ήρωας, όπως ήρωας ήταν και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Γεώργιος Παπαδόπουλος. Στην τελευταία σου επιστολή μου έλεγες πως μείναμε οι δυο μας. Εγώ σου λέω πως είμαστε χιλιάδες».
 
Ο Νικόλαος Ντερτιλής ήταν επί 36 χρόνια έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς είχε καταδικαστεί το 1975 σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη, κατά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973. «Τον πέτυχα με την πρώτη, παρά την ηλικία μου», ειπώθηκε ότι είχε πει στον οδηγό του.

Ανάμεσα στα στεφάνια ήταν αυτό του Στυλιανού Παττακού (ο οποίος βρίσκεται κατάκοιτος στο σπίτι του), αλλά και της συζύγου του δικτάτορα Παπαδόπουλου, Δέσποινας Παπαδοπούλου. 

Ads

ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ για τη «χουντοσύναξη»

«Η μετατροπή της κηδείας Ντερτιλή σε χουντοσύναξη, με πυροβολισμούς στον αέρα και επικήδειους μίσους κατά της δημοκρατίας, είναι πλήρως συμβατή με την Χρυσή Αυγή και τη δράση της», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό που είναι πέρα για πέρα απαράδεκτο είναι η συνενοχή της Πολιτείας, με την αστυνομία να παρακολουθεί αμέτοχη τους πυροβολισμούς και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να σιωπά επιδεικτικά μπροστά σε αυτήν την προκλητική γιορτή του μίσους», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Για το ΠΑΣΟΚ, «η μετατροπή της κηδείας του ισοβίτη χουντικού Νικόλαου Ντερτιλή σε show της ακροδεξιάς, χουντικών σταγονιδίων και νεοναζιστικών στοιχείων, που στις ημέρες μας έχουν βρει καταφύγιο στην Χρυσή Αυγή, είναι ένα απαράδεκτο γεγονός που όλος ο δημοκρατικός κόσμος οφείλει να καταδικάσει». Προσθέτει επίσης ότι «οι πυροβολισμοί και τα έκτροπα που σημειώθηκαν με την παρουσία βουλευτών της ΧΑ και την στήριξη του Μητροπολίτου και κήρυκα του μίσους Αμβρόσιου, δικαιώνουν πλήρως τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν εξαγγείλει, για την ανάγκη αντιμετώπισης του νεοναζισμού και της βίας της ακροδεξιάς».

Για «χουντικά κατάλοιπα» έκανε λόγο η ΔΗΜΑΡ . Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, «Η Χρυσή Αυγή συνεπικουρούμενη από ένα Μητροπολίτη – κήρυκα του μίσους -μετέτρεψαν την κηδεία Ντερτιλή σε εκδήλωση κατά της δημοκρατίας και σε σύναξη από χουντικά κατάλοιπα».

Απαντώντας, η Χρυσή Αυγή, σημείωσε: «Η Δημοκρατική Αριστερά απέδειξε για ακόμη μια φορά πως δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο, καθώς δεν σεβάστηκε τη μνήμη ενός παρασημοφορημένου στρατηγού, του Νικολάου Ντερτιλή, ο οποίος παρέμεινε δεσμώτης για 38 χρόνια.
 
Δεν είναι τυχαίο πως το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχει στην μνημονιακή συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, απαγόρευσε προ δυο μηνών στον στρατηγό να παρευρεθεί στην κηδεία του γιου του, καθώς του ζήτησε προηγουμένως να υπογράψει δήλωση. Ο Νικόλαος Ντερτιλής παρέμεινε απροσκύνητος στο σάπιο μεταπολιτευτικό καθεστώς μέχρι το τέλος».

Ανακοίνωση σχετικά με όσα διαδραματίστηκαν στην κηδεία εξέδωσε και το ΚΚΕ. Όπως αναφέρει, «τον χουντικό δολοφόνο Ντερτιλή προσκύνησαν με την παρουσία τους η ναζιστική Χρυσή Αυγή και το ΛΑΟΣ. Αυτοί, τύπου Ντερτιλή, είναι οι εκφραστές τους, ανάλογες είναι και οι επιδιώξεις τους».