Σε κατάσταση «συναγερμού» έθεσαν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου οι αυτοδιοικητικές αρχές μετά τα έκτακτα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, στο φόντο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για  επιτάξεις εκτάσεων και κτιρίων. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου και τα δημοτικά συμβούλία των νησιών πρώτης γραμμής αποφάσισαν να διακόψουν τον διάλογο με την κυβέρνηση και να προχωρήσουν σε μέτρα και άμεση κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους. 

Ads

Συγκεκριμένα, σε έκτακτη σύσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου αποφασίστηκε η καταδίκη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και επιπλέον: 

  1. Διακοπή διαλόγου με την κυβέρνηση μέχρι ανάκλησης της ΠΝΠ και αποσυμφόρησης των νησιών.
  2. Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ΠΝΠ
  3. Στήριξη στις αποφάσεις για κινητοποιήσεις των δήμων Λέσβου, Χίου και Ανατολικής Σάμου
  4. Ενημέρωση των κομμάτων της Ευρωβουλής, αλλά και των αρχηγών των ελληνικών κομμάτων σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  5. Επιμονή στο αίτημα για καμία νέα δομή στα νησιά
  6. Συγκέντρωση – διαδήλωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.
  7. Ομάδες περιφρούρησης στη Δυτική Λέσβο

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, που πραγματοποίησαν έκτακτες συνεδριάσεις. Συγκεκριμένα το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου αποφάσισε μεταξύ άλλων: 

  1. Να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης της περιοχής κοντά στην Καράβα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή, και να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα.
  2. Να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, αύριο Τετάρτη, το απόγευμα.
  3. Να κληθεί ο υπουργός Μετανάστευσης να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου.
  4. Να υπάρξει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης επίταξης της επίμαχης περιοχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης δηλώνει πως δεν αποδέχεται τη δημιουργία καμιάς νέας δομής και επιμένει στο κλείσιμο των υπαρχόντων. Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή δήλωσα σε όλους τους τόνους, ότι ο Δήμος Μυτιλήνης υφίσταται το μεταναστευτικό πρόβλημα στην καθημερινότητα του, υποβαθμίζοντας την ζωή μας και την κανονικότητα μας».

Ads

Και πρόσθεσε: «Έχοντας επίγνωση της ευθύνης μας στην επίλυση του προβλήματος αυτού, δήλωσα ότι θα είμαι παρών σε όλες τις κυβερνητικές συναντήσεις για να διαπραγματευτώ και να αξιώσω τα δίκαια για τον δήμο μας και το νησί μας, διασφαλίζοντας πρωτίστως τις ορθές προϋποθέσεις για τις συναντήσεις αυτές. Μη υπαρχόντων των προϋποθέσεων αυτών, η προγραμματισμένη συνάντηση της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ματαιώθηκε, δίνοντας με τον τρόπο αυτό, την καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι ο Δήμος Μυτιλήνης δεν θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον του για όφελος των δημοτών μας και του νησιού μας. Σε κάθε περίπτωση, σεβόμενοι της αποφάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου, θα είμαστε παρόντες στις κινητοποιήσεις των λεσβιακών και των αιγαιοπελαγίτικων Συλλόγων, την ερχόμενη Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών».

«Όχι» στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είπε και το δημοτικό Συμβούλιο Χίου, που αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής, με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, για την προσφυγή κατά της διαδικασίας επίταξης. Επίσης αποφασίστηκε όλες οι υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα να μποϊκοτάρουν κάθε απόφαση της κυβέρνησης που θα σχετίζεται με την επίταξη και την κατασκευή ενός νέου κέντρου.