Ανησυχούν τους επιστήμονες οι τοπικές εξάρσεις της νόσου και τα εισαγόμενα κρούσματα εν όψει του ανοίγματος των πτήσεων από το εξωτερικό την 1η Ιουλίου.
Η ανησυχία αυτή ενισχύεται από το γεγονός, ότι αρκετοί από τους επισκέπτες που ανιχνεύονται θετικοί στον ιό είναι ασυμπτωματικοί.

Ads

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, σήμερα εντοπίστηκαν 15 νέα κρούσματα στη χώρα, τα τρία εκ των οποίων ήταν εισαγόμενα.

Όπως ανέφερε το δελτίο ειδήσεων του Mega, aπό τις 15 Ιουνίου που η χώρα άνοιξε μερικώς στον τουρισμό, τα εισαγόμενα κρούσματα είναι καθημερινό φαινόμενο. Ενδεικτικά, την τελευταία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν 110 κρούσματα της νόσου, τα 34 από τα οποία αφορούσαν σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, 4 στη Σύρο, 1 στην Ίο και ένα στην Πάρο.

Οι ειδικοί αναμένουν σημαντική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων από την 1η Ιουλίου, αφού πολλές από τις χώρες στις οποίες θα ανοίξουμε τα σύνορά μας, γνωρίζουν έξαρση του κορονοϊού.

Ads

Οι τοπικές επιδημίες που παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας τελευταία, είναι ένας ακόμα λόγος ανησυχίας για τους ειδικούς. Τα «ορφανά» κρούσματα σε Καρδίτσα και Θεσπρωτία, είναι στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, που διενεργούν εξαντλητικά τεστ για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.

Προβληματισμό συνεχίζουν να προκαλούν στις αρχές οι συρροές σε Ροδόπη και Ξάνθη.

Για τους επιστήμονες οι πανδημίες είναι φυσικά φαινόμενα που ακολουθούν κύκλους. Ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο θα επανέλθουν, όμως, εξαρτάται από την εφαρμογή των μέτρων.

Αν και ένα δεύτερο κύμα πανδημίας εκτιμάται ότι θα πλήξει πιθανά τη χώρα μας το φθινόπωρο, οι ειδικοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα αυτό να συμβεί νωρίτερα, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, εφιστώντας την προσοχή όλων μας στην τήρηση των αποστάσεων και στη χρήση των ατομικών μέσων προστασίας.